Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

Kürt İmam Molla Krekar İtalya'ya iade edilecek

Norveç'te yargılanan Iraklı Kürt İmam Molla Krekar'in (Necmeddin Farac Ahmed) İtalya'ya iadesinin önü açıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-02 00:46:43

Kürt İmam Molla Krekar İtalya'ya iade edilecek

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Mepanews'in New York Times'tan aktardığı habere göre Molla Krekar hakkında İtalya'ya iade kararı verildi. Çarşamba günü Oslo Bölge Mahkemesi, Molla Krekar'ın İtalya'ya iadesinin önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığına hükmetti. Norveç Başbakanı Erna Solberg, aynı gün Aftenposten gazetesine verdiği demeçte "Norveçli yetkililer, Molla Krekar'ın Norveç'te bulunmaması gerektiği fikrine sahipler. Onun burada bulunmasını gerektirecek herhangi bir sebep yok. İade sürecine yönelik bu karar tamamıyla hukuki bir karar, siyasi bir nitelik taşımıyor" ifadelerini kullandı.

KREKAR KİMDİR?

Molla Krekar adıyla bilinen İraklı Kürt İmam Necmeddin Farac Ahmed,  sığınmacı olarak geldiği Norveç'te vatandaşlığı olmadna uzun süre yaşamıştı.

1_69

HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Bir süre sonra aralarında Başbakan Erna Solberg'in de bulunduğu çok sayıda insana ölüm tehdidinde bulunmak suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı.

2_58

CHARLİE HEBDO SALDIRISINI DESTEKLEDİ

Molla Krekar, geçtiğimiz yıl karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştirenlerden övgüyle bahsetmiş ve kasım ayında İtalya'da başlatılan "uluslararası terör soruşturması" dosyasına da adı girmişti.

3_52

SORUŞTURMANIN AYRINTILARI

El Kaide bağlantılı Ensar el İslam grubunu merkeze alan soruşturma dosyasında Molla Krekar'ın grubun liderliğini yaptığı belirtiliyor. Krekar'ın Kuzey Irak'taki Kürt Hükümetini devirmeyi ve Irak ile Suriye'de savaşmak üzere militan yetiştirdiği ayrıntısına yer verilen dosya kapsamında dört ülkeden 15 kişi tutuklandı.

4_38

İADE GİRİŞİMİ DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Norveç'in Molla Krekar'ı İtalya'ya iade girişimi dah aönce de yaşanmıştı. Erna Solberg'in yerel yönetimlerde mültecilerin uyum sürecinden sorumlu olduğu 2003 yılında Molla Krekar'ı "ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit" olarak görmüş ve Irak'a iadesi için kovuşturma işlemlerini başlatmıştı. İade işlemi, Irak'ta idam cezası bulunduğu için insan haklarına yönelik kaygılar nedeniyle engellenmişti. Çarşamba günü telefon vasıtası ile yapılan röportajda Molla Krekar'ın avukatı Brynjar Meling, müvekkilinin temyiz başvurusunda bulunacağını söyledi. Meling "İtalya'nın müvekkilimi Irak'a iade edip etmeyeceği, bu kararı temyize götürdüğümüzde hayati bir soru olacak" dedi. Meling, Molla Krekar'ın halihazırda terör suçlamalarıyla yüzleştiği Norveç'te yargılanması gerektiğini ifade etti. Norveçli yetkililer, Molla Krekar'ı İtalya'ya iade etmeyi tercih edeceklerini daha önce belirtmişti. Brynjar Meling, "İtalyan yargısının Molla Krekar'ın 'Rawti Shax'ı (Ensar el İslam'ın birimi) yönetiyor olduğunu iddia ettiği zamanda Molla Krekar'ın zaten Erna Solberg ve 3 Kürt'ü ölümle tehdit etme suçundan hapiste olduğunu ve Molla Krekar'ın geçtiğimiz yıl serbest bırakılmasından sonra Norveç polisinin iç güvenlikten sorumlu servisi tarafından yakın bir şekilde gözetime tabi tutulduğunu" söyledi.

5_21

BU SUÇLAMALARDAN ÖNCESİ DE VAR...

Molla Krekar İtalyan yargısı bu suçlamalarda bulunmadan önce, kasım ayında, ölüm tehditlerinde bulunma suçuyla yeniden tutuklanmıştı ve o günden beri hapiste.

BİR İSİM DAHA İADE İLE KARŞI KARŞIYA

Norveç'teki başka bir Irak vatandaşı Kamil Celal Fetih de çarşamba günkü kararın ardından İtalya'ya iade edilme durumuyla karşı karşıya. Her ikisinin de temyize gitmek için üç günü var.

DAVALAR TEMYİZ'E GİDERSE...

Olası bir temyiz başvurusu öncelikle bölge mahkemesinde, daha sonra da ülkenin yüksek mahkemesinde değerlendirilecek. Eğer bu mahkemeler de Molla Krekar'ın İtalya'ya iadesi kararını veren mahkeme ile aynı doğrultuda bir karar verirse, nihai karar yetkisi ülkenin Adalet Bakanlığı ve hükümetinde olacak. Adalet Bakanı Anders Anundsen kasım ayında vermiş olduğu bir röportajda "Norveç vatandaşı olmayan bir kişiyi İtalya'ya iade ederken ikinci kere bile düşünmeyeceğini" söylemiş ve Molla Krekar'ı "ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit" olarak nitelemişti.

Anders Anundsen'in sözcüsü konu hakkında yorum yapmayı "devam eden bir hukuki süreç hakkında tartışamayacağını" söyleyerek reddetti.

Haber Ara