Dolar

32,5581

Euro

34,9972

Altın

2.427,94

Bist

9.722,09

Kürkçü: Onay CHP’nin intiharı olur

Meclis’te bugün yapılacak ve TSK’nın Irak ve Suriye’de ‘sınır ötesi harekat’ yapabilmesinin önünü açacak tezkerenin oylamasına CHP’nin, ‘evet’ diyeceği konuşuluyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 14:35:42

Kürkçü: Onay CHP’nin intiharı olur

Diken'in haberine göre, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü CHP'nin muhtemel kararını Diken'e değerlendirdi: “Tezkereye ‘evet' demek, geçici hükümetin ömrünü en az bir yıl uzatmaya ve Erdoğan'ın iktidarda kalmasına neden olur.”

‘Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması' kararının önünü açacak tezkere, bugün Meclis'te oylamaya sunulacak.

Dünden itibaren, daha önce 2013'te yapılan oylamaya ‘hayır' oyu veren CHP'nin, bu defa ‘evet' diyeceği konuşuluyor. Buna karşın bazı milletvekillerinin ‘hayır' diyeceği, hatta 20 CHP'li vekilin oylamaya bu yüzden katılmayacağı da gelen haberler arasında.

Oylamayı ve CHP'nin tutumunu Diken'e değerlendiren HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Biz bu tezkereye her yıl istisnasız ‘hayır' dedik. Yine öyle diyeceğiz” dedi.

‘IŞİD ile mücadelede en etkili yol YPG'nin desteklenmesi'

Askeri güç kullanılmasının, Suriye'de rejim değişikliğine neden olabileceğine dikkati çeken Kürkçü, “Bunun doğru ve meşru olduğunu düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

Doğrudan doğruya Suriye halklarının bir parçası olarak IŞİD'e karşı savaşan YPG'nin desteklenmesinin, bu mücadeledeki en etkin yol olduğu görüşünde olduklarını söyleyen HDP'li vekil şöyle konuştu: “Türkiye-Suriye sınırı boyunca oluşmakta olan özerk Kürt bölgelerinin IŞİD karşısındaki en etkin koruma kalkanı olduğu apaçık ortada. Rojava kantonu Türkiye'ye dost bir yapı. Bu açıdan Türk askerinin Suriye'ye girmesine izin vermek; yangının üzerine benzin dökmekten farksız.” 

Tüm bunlar göz önüne alındığında, barıştan yana olan ve kendisini Suriye'deki mevcut rejime yakın hisseden CHP'nin, böyle bir karar vermesinin saçma olduğunu vurgulayan Kürkçü, “Türkiye'nin Cerablus'ta asker bulundurma gibi bir takıntısı var. Adeta toprak talep ediyorlar. Bu da Suriye'de hak ihlali doğurur ve gerçek savaşın tohumlarını atar” dedi.

Bazı vekillerin, ‘PKK'ya karşı gerçekleştirilen operasyonlara CHP engel oluyor' algısı yaratılabileceği yönünde kaygı taşıdıklarına dair çıkan haberleri hatırlattığımız Kürkçü,“Kandil'e hava saldırı yapabilirsiniz. Ancak kara harekatı düzenlemek zaten mümkün değil. Dolayısıyla CHP'nin bu kaygısı da anlaşılır değil. Bu ‘evet' oyu AKP'ye yarar” diye konuştu.

‘Sadece oy için değil, barış için ‘hayır' denmeli'

HDP'li vekil, bu tezkereden AK Parti'nin ne tür bir çıkar sağlayacağına dair sorumuzu ise şöyle cevapladı:“Tezkere, seçilmemiş bu geçici seçim hükümetinin ömrünü bir yıl daha uzatır. Erdoğan anketleri takip edecek. Yüzde 40'ın altına düştüğünü gördüğü anda da -ki halihazırda altında zaten- savaş ortamını daha da kızıştıracak. Bu durum da AKP'nin ekmeğine yağ sürmekten farksız olacak. CHP'nin bu noktadaki siyaset mantığı kabul edilemez.”

CHP tabanının ve seçmeninin önemli bir kısmının barışa angaje olduğuna dikkati çeken Kürkçü, şunları söyledi: “Barışa angaje olmuş bir toplumun siyasal sözcüsünün, iç siyaseti bastırmak için savaşı kullanan AKP'ye yarayacak bir tavır sergilemesi intihardan farksız. CHP'nin hem barış blokunda vekil bulundurup, hem de tezkereye ‘evet' demesi tutarlı bir siyaset değil. Sadece oy açısından da bakmamak lazım. Keşke CHP bu kararından çark etse de barıştan yana olsa.” 

Haber Ara