Dolar

32,5652

Euro

34,8629

Altın

2.435,00

Bist

9.645,02

Küresel rekabet kızıştı: LNG ihracatında Katar atakta

Rus İzvestiya Gazetesi, Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatında Avustralya ile çekiştiğini yazıyor. Her iki ülkenin de toplam ihracat içindeki payları yüzde 26 seviyesinde. Rusya ise yüzde 10 ile ABD'nin ardından dördüncü sırada.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-13 16:36:31

Küresel rekabet kızıştı: LNG ihracatında Katar atakta

Doğalgaz pazarında küresel mücadele kızışıyor. Rusya'nın rakipleri atağa kalktı. Katar emirliği dünyanın açık ara en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz tedarikçisi olmayı planlıyor. Devlet şirketi Qatar Petroleum, şu anda 77 milyon ton seviyesinde gerçekleşen ihracatı 2027 yılına kadar 126 milyon tona çıkarmak hedefinde. 

İzvestiya gazetesi, emirliğin ihracat atılımının ekonomisi önemli oranda doğalgaza bağlı bulunan Rusya'yı nasıl etkileyeceği konusunda bir değerlendirme yayınladı.
 
Gazete, Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatında Avustralya ile çekiştiğini yazıyor. Her iki ülkenin de toplam ihracat içindeki payları yüzde 26 seviyesinde. Rusya ise yüzde 10 ile ABD'nin ardından dördüncü sırada.
 
İzvestiya'ya konuşan WMT Consult temsilcisi Yekaterina Kosareva, dünyada sıvılaştırılmış doğalgaz ihtiyacının gaz arzından fazla olduğuna dikkat çekiyor. Kosareva'ya göre, piyasa bütün ihracatçıları memnun edecek bir potansiyele sahip.
 
Ancak Kosareva, Rusya'nın önündeki en büyük handikapın koronavirüs salgını nedeniyle yatırım projelerindeki yavaşlama olduğunu dile getiriyor.
 
VYGON Consulting'den İvan Timonin de sıvılaştırılmış doğalgaz piyasasının her yıl ortalama yüzde 4 büyüdüğünü belirtiyor. Timonin de bu büyümenin piyasadaki bütün tedarikçiler açısından olumlu olduğu görüşünde.
 
Timonin açıklanan yatırım projelerinin nihayetlendirilmesi durumunda Rusya'nın 28,7 milyon tonluk ihracatını 2030'a kadar 110 milyon tona çıkarabileceğini söyledi. Bu ise Rusya'nın ilk üç tedarikçi arasına girmesi demek.

Kaynak: Türkrus+İzvestiya

 

 

Haber Ara