Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

'Küresel ısınma geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştı'

Norveçli iki bilim insanı, küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-17 16:53:41

'Küresel ısınma geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştı'

Dünyanın bilim insanları hâlâ küresel ısınma sorununu araştırıyorlar ve Dünya'nın geri dönüşü olmayan bir iklim noktasına ulaşıp ulaşmadığını merak ediyorlar.

İklim bilgisayar modelleri, Dünya'nın bu noktaya 1960'larda veya 1970'lerde ulaştığını gösterdi.

Bilimsel dergi Sciantific Reports, Norveçli iklim bilimciler, Jörhm Randers ve Ulrich Goloki tarafından hazırlanan bilgisayar iklim modelleri yayınladı.

İki bilim insanı, sonsuz buz eritme sürecinin geçen yüzyılda başladığını ve tüm karbondioksit emisyonları durdurulsa bile şimdi durdurulamayacağını söyledi.

Şu anda tüm iklim bilimcileri, küresel ısınmanın varlığından ve insanlığın sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece tutamaması koşuluyla dünyanın çehresini kökten değiştirebileceğinden şüphe duymuyor.

Diplomatlar, tüm katılımcı ülkelerin küresel ısınmadan kaynaklanan emisyonları azaltmayı taahhüt etmesi ve Dünya atmosferinden karbondioksiti atmaya başlaması koşuluyla, Paris anlaşmasının küresel ısınma konusundaki anlaşmalarının küresel ısınmayı frenlemeye izin vereceğini umuyorlar.

Ancak, iki Norveçli bilim insanı tarafından hazırlanan ESCIMO bilgisayar iklimi modeli, Dünya'nın ikliminin kökten değiştiğini ve geri döndürülemez olduğunu gösterdi.

Bilgisayar modeli, sera gazı yoğunluğu değişikliklerinin Kuzey Kutbu ve Antarktika buzullarının yüzey alanını, ebedi buz ve ormanların durumunu nasıl etkilediğini hesaba katıyor.

Bilim insanları, karbondioksit emisyonlarının durdurulması veya küresel ısınmayla mücadeleye yönelik tüm önlemlerin tersine çevrilmesi durumunda Paris Anlaşması'nın imzalanmasından sonraki 5 yüzyıl içinde Dünya'nın ikliminin nasıl değişeceğini hesapladılar.

Bilim insanları, karbondioksit yoğunluğu sanayi öncesi döneme kadar düşse bile, sıcaklıktaki artışın devam edeceği, Kuzey ve Güney kutuplarındaki buzun erimesinin her iki durumda da devam edeceği sonucuna vardıklarında şaşırdılar. Bu sonuç, Dünya gezegeninin geri dönüşü olmayan bir iklim noktasından geçtiği anlamına geliyor.

Kaynak: TASS

Haber Ara