Dolar

32,4989

Euro

34,9316

Altın

2.431,50

Bist

9.716,77

Kurbanlık hayvanlarda yaş sınırı nedir?

Kurban Bayramının yaklaşması ile vatandaşlarımız kurbanlık hayvan bulma telaşı sarmış durumda. Peki kurban edilecek hayvanlarda yaş sınırı nedir? Hangi hayvan en az kaç yaşında olmalıdır? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-08 22:20:39

Kurbanlık hayvanlarda yaş sınırı nedir?

Kurban Bayramının yaklaşması ile vatandaşlarımız kurban alma telaşı ile hayvan pazarlarını dolaşmaya başladı. Tek başına kurban kesmek isteyen vatandaşlar koç, koyun, keçi gibi hayvanlara bakarken, ortak kesmek isteyen vatandaşlar daha çok inek ve tosun bakıyorlar. Peki kurban edilecek hayvanlarda yaş sınırı ne olmadır?

Devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaş

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 5; Nesâî, Dahâyâ, 13; İbn Mâce, Edâhî, 7). Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır (Müslim, Edâhî, 13).

Deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması hâlinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Nitekim bir yaşına varmamış ama yetişkin olan oğlağını kurban etmek isteyen bir kimseye Hz. Peygamber, “Bu sadece sana mahsustur. Senden sonra başkası için yeterli olmaz.” (Buhârî, Edâhî, 8) buyurmuştur.

Haber Ara