Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Kurban kesim kurallarına uymayana ceza

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu kurban kesimini belirlenen şartlara göre kesmeyenlere para cezası uygulanacağını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 11:02:10

Kurban kesim kurallarına uymayana ceza

Eroğlu, yazılı açıklamasında, Kurban Bayramı'nın vatan ve millet için hayırlara vesile olmasını dileyerek bütün islam aleminin Kurban Bayramı'nı kutladı.

2 bin 511 lira ceza kesilecek

Kurban kesiminde kurallara uymayanlara gerekli cezaların verileceğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şu uyarılarda bulundu:
"Hayvanlara eziyet edenlere gereken cezalar verilecek. Hayvanların uygunsuz şekillerde yakalanması, uygun olmayan gereç ve şartlarda kesim yapılması gibi insani ve dini bakımdan uygun olmayan haller, hayvanların gereksiz yere acı çekmelerine sebep olacaktır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yer alan 'Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olacak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır' hükmüne aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 2 lira idari para cezası uygulanacaktır.
Söz konusu kanun uyarınca yürürlüğe konulan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 511 lira idari para cezası kesilecek."

Kötü muamele yasak

Eroğlu, hayvanlara her türlü kötü muamelenin yaptırıma tabi olduğuna dikkati çekerek, "Hayvanları Koruma Kanunu'na göre, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 499 lira idari para cezası uygulanır" ifadesini kullandı.  
Kurban Bayramı süresince Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge ve İl Şube Müdürlükleri tarafından gerekli önlemlerin alınacağını belirten Bakan Eroğlu, kurban kesim ve satış yerleri ile ilgili denetimlerin yerel yönetim birimleri ile müştereken yapılacağını kaydetti.

Haber Ara