Dolar

32,3657

Euro

34,9677

Altın

2.325,64

Bist

9.135,30

Kurban kesecekler, bunlara dikkat!

Dr. Mesut Turan; Kurban Bayramı'nda yapılan kesimler sonrası kistli sakatatların, köpek ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde bertaraf edilmeleri gerektiğini vurguladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 10:35:42

Kurban kesecekler, bunlara dikkat!

Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Erzincan Halk Salığı Müdürü Dr. Mesut Turan; Kurban Bayramı'nda yapılan kesimler sonrası kistli sakatatların, köpek ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde bertaraf edilmeleri gerektiğini vurguladı.

İHA'nın haberine göre Turan; "Kist hidatik (Kist Hastalığı), hayvanlardan insanlara bulaşan bir parazit hastalığıdır. Kist hidatik kedi, köpek gibi hayvanlardan insanlara geçen bir parazit nedeniyle başta karaciğer olmak üzere bazı organların içinde, içi sıvı dolu kistlerin oluşmasıdır. Kist hidatik en çok karaciğerde olmak üzere, akciğer, dalak, böbrek, kalp gibi birçok organda oluşabilir.

Hastalığın belirtileri, kistin büyüklüğü, karaciğerde yerleştiği bölge, içindeki parazit yavrularının canlı olup olmaması ve iltihaplı olup olmamasına bağlı olarak değişir. En sık karşılaşılan şikayetler karın ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik, sarılık, zayıflama ve ateştir. Bazı hastalar karında ele gelen şişlik nedeni ile de başvurabilir" dedi.

BULAŞMA YOLLARI

Hastalığın bulaşma yollarını anlatan Dr. Turan, "Paraziti taşıyan köpek, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları etrafa saçılır. Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalar ile kirlenir. Bu şekilde kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgar ile uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve paraziti taşıyan köpeklerin sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması gibi nedenlerle hastalık insanlara bulaşır" ifadelerine yer verdi.

TEDAVİ 

Dr. Turan hastalığın tedavi şeklini belirterek, "Hastalığın tedavisinde; İlaçla tedavi, Perkütan Drenaj ( Ultrasonogarfi veya bilgisayarlı tomografi rehberliğinde kist boşluğunun dışardan sokulan bir iğne yolu ile boşaltılması ve içeri verilen parazit öldürücü ilaçlar ile sterilize edilmesi işlemi ), Cerrahi tedavi ve Laparoskopik cerrahi yöntemleri kullanılır" dedi.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN... 

Hastalıktan korunma yollarını anlatan Dr. Turan, "Kurban Bayramında kestiğiniz hayvanların kistli organlarını köpeklere yedirmeyin, derin bir çukura gömün. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketin. Köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin. Çocuklarınız eve gelince ellerini iyice yıkamalarını sağlayın. Köpeklerinizin dışkılarını naylon torbaya alarak ağzını bağladıktan sonra çöpe atın" diye konuştu.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara