Dolar

32,3068

Euro

35,0599

Altın

2.307,54

Bist

9.079,97

Kundaklamanın ardından ilk gözaltı

İsrail'de radikal gruplarla bağlantılı olduğu belirtilen bir Yahudi gözaltına alındı. Şüpheli, Yahudi yerleşimcilerce 18 aylık Filistinli bir bebeğin yakılarak öldürülmesinin ardından gözaltına alınan ilk Yahudi oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 11:03:47

Kundaklamanın ardından ilk gözaltı

İsrail'de 'radikal gruplar'la bağlantılı olduğu belirtilen 24 yaşındaki Meir Ettinger isimli Yahudi'nin gözaltına alındığı bildirildi.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Ettinger'in, İsrail iç istihbarat birimi Şin Bet'in "en çok aranan Yahudi terör şüphelileri" listesinde olduğu belirtildi. Ettinger'in, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin kundaklanması ile ilgili olarak mı gözaltına alındığı ise henüz bilinmiyor.

Yaklaşık bir yıldır Batı Şeria ve Kudüs'e girmesinin yasak olduğu belirtilen Ettinger, Yahudi yerleşimcilerce 18 aylık Filistinli bir bebeğin yakılarak öldürülmesinin ardından gözaltına alınan ilk Yahudi oldu.  Ettinger ayrıca, Haziran ayında İsrail'in kuzeyindeki bir kilisenin ateşe verilmesinin de baş şüphelileri arasında yer alıyor.

IRKÇI LİDERİN TORUNU

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, Şin Bet'ten bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Ettinger'ın "aşırıcı Yahudi örgütlerin eylemleri ile bağlantısından dolayı gözaltına alındığını" yazdı. Haberde ayrıca, Ettinger'ın, "aşrı milliyetçi militan ideolog Meir Kahane'nin torunu olduğu" belirtildi.

ABD doğumlu Kahane'nin İsrail'de kurduğu Kach partisi, ırkçılığı yaydığı gerekçesiyle 1988 yılında yasa dışı ilan edilmişti.

Yahudi şeriatının uygulanmasını savunan Kahane, tüm Filistin topraklarını İsrail olarak tanımlayarak, burada yaşayan Yahudi olmayanlara üç seçenek sunulmasını savunuyordu. Bunlardan ilk ikisi İsrail'de "yabancı vatandaşlar" olarak birçok haktan mahrum yaşamak veya İsrail'i terk etmeyi kabul ederek geride kalan malları için tazminat almak. Üçüncü seçenek ise ilk iki seçeneği reddedenlerin tazminat verilmeden zorla sürülmesi.

TEPE GENÇLİĞİ

Haaretz gazetesinde yer alan haberde de, istihbarat birimleri tarafından izlenen Ettinger gibi aşırıcı yeraltı Yahudi örgütlerine üye gençlerin, "siyonizm karşıtı" bir dünya görüşüne sahip oldukları belirtilerek, bu görüşleri sayesinde şiddet olaylarını meşrulaştırdıkları ve böylece "yeni bir İsrail kırallığı kurmayı hedefledikleri" kaydedildi. Haberde ayrıca bu gençlerin sayılarının yüzlerle ifade edildiği belirtildi.

Merkezi Tel Aviv'de bulunan Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan konuya ilişkin bir haberde ise, kendilerine "tepe gençliği" adını veren Yahudi grupların son aylarda Batı Şeria'da örgütlendiği bildirildi. Haberde bu gurupların hedeflerinin, "Filistinlilere karşı saldırılar düzenleyerek Ortadoğu'daki ateşi alevlendirip, böylece Mesih'in gelmesini çabuklaştırmak" olduğu belirtildi.

Resmi İsrail Radyosu'nun, ismini vermek istemeyen bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde ise Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin kundaklanmasının faillerinin radikal bir Yahudi grubuna bağlı olduğu ifade edilerek, "Bünyesinde birçok Yahudi yerleşimcinin bulunduğu bu grup, Yahudi şeriatının hükümlerine dayalı teokratik bir sistem kurulması için çalışıyor" denilmişti.

Yahudi yerleşimcilerin perşembe gecesi Nablus kentinin güneydoğusundaki Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında Ali Devabişe isimli bir bebek hayatını kaybetmiş, anne ve babası yaralanmıştı. Saldırı, Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara