Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Kültür turizminin yeni gözdesi: 'Belarus'

Kültür turizminin yeni gözdesi: 'Belarus'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-13 11:18:36

Kültür turizminin yeni gözdesi: 'Belarus'
HÜSEYİN ALTINALAN - Türk vatandaşlarına vize uygulamayan Kuzey Avrupa ülkesi Belarus'un (Beyaz Rusya), doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle kent ve kültür turları için gözde ülkelerden biri olması bekleniyor.

Belarus, bölgesinde huzur ve istikrarıyla ilgi odağı olma yolunda ilerliyor. Güçlü alt yapısı, şehirlerindeki düzen, doğal ve tarihi güzellikleriyle Belarus, Kuzey Avrupa'nın yaşam standardı yüksek ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Türk Hava Yolları'nın (THY) haftada 4 gün sefer yaptığı Belarus, kilometrelerce uzunluktaki caddelerinde yol boyunca sıralanan Sovyet döneminden kalma gösterişli binaları ve zengin mimarisiyle de kent ve kültür turları için ideal bir seçenek olarak ilgi uyandırıyor.

Dünyanın biyosfer rezervleri oldukları gerekçesiyle UNESCO tarafından koruma altına alınan Belovejskaya Puşşa, Braslavskiye Ozera, Naraçanski ve Pripyatski ulusal parkları doğaya ilgi duyanlar, Kutsal Ruh Katedrali, Aleksandr Nevsky Kilisesi, St. Simon ve Helena Kilisesi, St. Peter ve Paul Kilisesi mimariye, 2. Dünya Savaşı Müzesi, Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi ile savaşta yıkılmamış hoş binalar, kafeler, lokantalar ve dükkanların bulunduğu Traetskae Pradmestse semti tarihe, Ulusal Opera ve Bale Binası sanata önem verenler için görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

- Elması andıran Milli Kütüphane ilgi odağı

Belarus'un başkenti Minsk'te devasa bir elması andıran Milli Kütüphane binası dikkati çekiyor. Kütüphanedeki 9,5 milyon kitap, öğrenci, öğretmen ve araştırmacıların ilgisine sunuluyor. Avrupa'nın en büyük sosyo-kültür merkezi konumundaki Milli Kütüphane'de resim galerisi, konferans salonu ve fitness merkezi yer alıyor. Kütüphanedeki eserlere, internet üzerinde de ulaşılabiliyor.

- Savaş müzesi

Şehir merkezindeki Savaş Müzesi'nde, Belarus halkının 4 yıl süren 2. Dünya Savaşı'nda yaşadığı acılar ve Alman ordularına karşı gerilla taktiğiyle verdiği mücadele, aşama aşama sergilenen eşyalar ve ağır silahların yanı sıra animasyonlarla anlatılıyor.

Müzede sergilenen her eşyanın belli bir anlamı bulunuyor. Eşyalar arasında gerek Sovyet gerekse Alman ordularına ait zırhlı araçlar, uçaksavarlar, tanklar, toplar, uçaklar yer alıyor.

- Kızıl Kilise

Bağımsızlık Meydanı'nda bulunan kırmızı renkli St. Simon ve Helena Kilisesi, mimarisiyle dikkatleri üzerinde topluyor. Kilisenin adını, prematüre doğan iki bebekten aldığı belirtiliyor.

Kilisenin yüksek kulesinin ailenin acısını, alçak iki kulenin ise çocukları simgelediği ifade ediliyor. Kilisenin hemen önünde Ortodoks inanışına göre ejderhayı yani kötülükleri öldüren melek Mikail'in heykeli bulunuyor.

Bağımsızlık Meydanı'nın ortasında ülkenin sembolü leylek ile parlamento binasının önünde Lenin heykeli, yanlarında da Belarus Devlet Üniversitesi ile Büyük Postane yer alıyor.

- Gözyaşı Adası ve anıt

Şehrin merkezinden geçen Svisloch Nehri üzerindeki Gözyaşı Adası'nda, ilk olarak köprünün yakınında inşa edilen anıt tipi şapel göze çarpıyor. Anıt, Afganistan Savaşı'nda ölen askerlerin yakınlarını, anne, eş ve kardeşlerinin acılarını sembolize ederek, savaşın kötü olduğu mesajını veriyor. Ayrıca, anıtın yakınında erkek melek heykeli bulunuyor. Erkek evladı olmasını isteyen kadınların heykel önünde dua edip, bazı ritüelleri yaptıkları ifade ediliyor.

- Ozertso Köyü

Başkent Minsk'e çok kısa mesafede bulunan açık hava müzesinde, 20. yüzyılın başlarında köylülerin kullandığı araç ve gereçler sergileniyor. Ozertso Köyü'nde o dönemde kullanılan ahşap evler, kilise, demirci, değirmen bulunuyor. Müzenin içerisinde Belarus yemeklerini tatmak da mümkün oluyor.

Bir diğer görülmeye değer açık hava müzesi de "Stalin Hattı"... 2. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusuna karşı verilen mücadelenin yaşandığı alan üzerine kurulan, siper, sığınak ve ağır silahların bulunduğu müzede ziyaretçiler, tanka binebiliyor.

Haber Ara