Dolar

32,5794

Euro

34,8034

Altın

2.515,81

Bist

9.693,46

Kültür Bakanlığı'ndan şov amaçlı sema gösterisine uyarı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bazı turistik bölgelerde şov amaçlı gerçekleştirilen Mevlevilerin sema ayini ile ilgili 81 ilin valiliğine genelge gönderdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-05 13:30:06

Kültür Bakanlığı'ndan şov amaçlı sema gösterisine uyarı

Sema ayininin, bakanlığın girişimi ile 2008 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesi”ne alındığı hatırlatılan genelgede, “UNESCO'ya sunulan dosyada sema ayini, ‘Allah'a ulaşma yolunun derecelerini sembolize eden, içinde dini, tasavvufi öğeler ve temalar barındıran ve bu haliyle ayrıntılı kural ve özgün uygulamaları içeren bir tören' olarak tanımlanmaktadır” denildi.

2008 ve 2013 yıllarında semanın aslına uygun şekilde korunması, yaşatılması ve icra edilmesi için genelgeler yayımlandığına işaret edilen genelgede, “Geçen süre zarfında halkımızın ve ilgililerin konuya gerekli hassasiyeti ve özeni gösterdiği müşahede edilmekle birlikte halen yanlış uygulamalara rastlanmakta, semanın uygun olmayan mekan ve şartlarda icazet, ehliyet ve liyakate sahip olmayan kişiler tarafından bir dans gösterisi gibi icra edildiği görülmektedir. Bu uygulamalar kamuoyunun büyük bölümünü rencide etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Haber Ara