Dolar

32,5252

Euro

34,9385

Altın

2.439,66

Bist

9.716,77

Kulaklarınızı riske atmayın!

Medicana Avcılar Hastanesi’nden yapılan açıklamada, kulak çöpü ile kulak yolunun temizlenmeye çalışılmasının, toplumda çok yaygın bir durum olduğu ve uzmanların son zamanlarda yayınlanmış bilimsel çalışmalarının, kulak çöpü kullanma alışkanlığının olumsuz sonuçları olabileceğini gösterdiği kaydedildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 11:34:17

Kulaklarınızı riske atmayın!
Medicana Avcılar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, kulak kiri temizliğinin, kulak temizleme çubuğu şeklinde bilinen pamuklu çubuklar veya kulağın iç bölümüne sokulan başka yabancı cisimler ile yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Medicana Avcılar Hastanesi'nden yapılan açıklamada, kulak çöpü ile kulak yolunun temizlenmeye çalışılmasının, toplumda çok yaygın bir durum olduğu ve uzmanların son zamanlarda yayınlanmış bilimsel çalışmalarının, kulak çöpü kullanma alışkanlığının olumsuz sonuçları olabileceğini gösterdiği kaydedildi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Avcılar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, kulak kiri temizliğinin, kulak temizleme çubuğu şeklinde bilinen pamuklu çubuklar veya kulağın iç bölümüne sokulan başka yabancı cisimler ile yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

"İç bölüme itilebilir" uyarısı

Kızılağaçlı, “Bu tür işlemler sayesinde yapılan kulak temizliği, kulak kirinin iç bölümüne itilmesine sebep olur” ifadelerini kullanarak, “Kulak kanalının girişinde, kılların bulunduğu bölgede, deri içindeki özel yağ bezleri tarafından serumen adı verilen koyu sarı veya açık kahverengi renkte doğal bir salgı oluşturulur. Bu salgının kulak kanalını koruyucu, kayganlaştırıcı ve mikroplara karşı koruyucu özellikler vardır. Aslında temizlenerek yok edilmemesi gereken bu doğal vücut salgısının sık sık temizlenerek yok edilmesi kulak kanalında kurumaya ve kaşıntıya neden olur.” yorumunda bulundu.

Kulak kanalının hiç temizlenmese de zaman içinde kendiliğinden dışarı atıldığını aktaran Kızılağaçlı, “Kulak kanalı çoğunlukla kişilerin kulak temizliği sırasında pamuklu çubuklar ile serumeni derine itmeleri sonucunda tıkanır. Kulak kanalı girişinin bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesini ve tıkanmasına neden olur ve yapılmamalıdır. Evde yapılan kulak mumu uygulaması veya kullanılan kulak çubukları kulağı temizlemez çünkü kulak salgısı olan buşon, kulağın iç kısmında oluşmaz. Bu şekilde yapılan temizleme yöntemleri, kulağın dış kısmına doğru atılmış ve burada bulunan buşonun daha çok kulak içine doğru itilmesine neden olur.'' ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara