Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Kudüs'te iki bin yıllık metinler bulundu

Kudüs'ün güneyinde okul inşaatı için kazılan alanda duvarlarında iki bin yıllık olduğu iddia edilen metinlerin çizildiği yapı bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 09:42:44

Kudüs'te iki bin yıllık metinler bulundu

Filistin'de Kudüs'ün güneyinde yapılan kazı çalışmaları sırasında üstünde Aramice yazılar bulunan iki bin yıllık bir yapı bulundu.

Haaretz'in haberine göre okul inşaatı için yapılan kazılarda iki bin yıllık Aramice metinler bulundu. Zor okunan metinlerin bir kısmı çamur ve dumanla bir kısmı da taşa oyularak yazılmış.

Keşif, arkeoloji dünyası için oldukça heyecan verici bulundu; ancak yazıların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Hassas bir alçı üzerine yazılmış yazılar İsrailli yetkililer tarafından incelenmek üzere koruma altına alındı. Üzerinde ne yazıldığına dair ise uzmanların çalışmaları devam ediyor.

ŞİMDİ SADECE MALULA'DA KONUŞULUYOR

Sami dil ailesinin Kuzey-Batı grubundan olan dilin, Suriye'nin eski adı Aram'dan geldiği sanılıyor. Bir zamanlar Yakındoğu'da egemenlik kuran Pers İmparatorluğunun resmî yazışma dili de olan Aramice, bir dönemde de Yahudiler tarafından günlük konuşma ve yazı dili olarak kullanılmış. İsa aleyhisselam'ın ana dili olan Aramice, şu anda sadece Suriye'nin Malula kasabasında yaşayan Hristiyanlar tarafından konuşuluyor. 

Arapça, İbranice ve Aramice ile bundan türeyen Süryanice aynı dil ailesinde ve birbirine çok yakın kabul ediliyor

Haber Ara