Dolar

32,4874

Euro

34,6230

Altın

2.474,15

Bist

9.534,08

Küba'da bebek ölüm oranı sıfır

Küba’da, doğum sırasında anne-bebek ölüm oranı ‘sıfır’…

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 20:46:25

Küba'da bebek ölüm oranı sıfır

Ülkemiz dahil birçok gelişmiş ülkede bile doğum sırasında anne ya da bebek ölümleri ile çok sık karşılaşılıyor. Bu, genellikle annenin çok kan kaybetmesinden ya da bebeğin kordon bağlarının dolaşmasından kaynaklanıyor. Ölüm oranı gelişmiş Avrupa ülkelerinde dahi yaşanan kötü durumlar arasında yer almaktayken Küba bu alanda tarihi rekor kırdı; ölüm oranı ‘Sıfır'.

Şu an için bu rakam, Küba'nın tamamı için geçerli değil. buna göre Küba'nın Villa Clara şehrinde 2016 yılının ilk yarısında yapılan bütün doğumlar başarı ile gerçekleşti ve doğum sırasında anne – bebek ölüm oranı sıfıra düştü.

Daha önce yine aynı bölgede anne – bebek ölümleri oldukça düşük görülüyordu. Yayınlanan verilere göre eski bölgede bu oran binde 3,1 olarak belirtilmekteydi ve bu yılın verilerine göre bu rakam %0'a kadar düşürüldü.

Bu başarıda, sağlık ekiplerinin hızlı ve etkili çalışması gösterilirken; ekiplerin yapılacak olan acil müdahalelerde geç kalmadığı ve tüm müdahaleler zamanında yapıldığı için anne – bebek ölüm oranının % 0'a düştüğü belirtildi.

 

Haber Ara