Dolar

32,5863

Euro

34,8427

Altın

2.506,94

Bist

9.673,52

Kriz sürüyor: May'in, Brexit oylamasına Meclis Başkanı’ndan engel

Brexit anlaşması krizini bir türlü atlatamayan İngiltere Başbakanı May’e engel üstüne engel.. İngiliz Parlamentosu'nda yarın bir kez daha oylanması için yapılan hazırlığa, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın Başkanı John Bercow karşı çıktı. Anlaşma iki kez reddedilmişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-19 09:51:47

Kriz sürüyor:  May'in, Brexit oylamasına Meclis Başkanı’ndan  engel

İNGİL kopya

Brexit anlaşması krizi İngiltere'yi sarsıyor. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'den çıkış sürecine (Brexit) ilişkin anlaşmanın İngiliz Parlamentosu'nda yarın bir kez daha oylanması için yapılan hazırlığa, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın Başkanı John Bercow karşı çıktı. 

Bercow, parlamentonun yüzyıllardır uyguladığı kuralları gerekçe göstererek, iki kez reddedilen anlaşmanın bir kez daha meclisin onaya sunulmasına izin vermeyeceğini söyledi. Bercow, yeni bir oylama yapılabilmesi için anlaşmanın metninde farklılık olması gerektiğini dile getirdi. Avam Kamarası'nın Başkanı, yeni önergenin "özünde farklı" olması gerektiğini vurgulayarak, "sadece metin olarak değil, içerik olarak farklı olması gerekiyor" dedi.

BREXİT KAOSU BÜYÜYOR
AB ÜYESİ 27 ÜLKENİN
BAKANLARI İNGİLTERE'DEKİ
DURUMU GÖRÜŞECEK

Bu arada İngiliz parlamentosunda yaşanan son gerilimin ardından, İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin başarısızlıkla sonuçlanacağına yönelik endişe büyüyor.
İktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili ve avukat Robert Buckland Londra'da yaptığı açıklamada İngiltere'nin "yapısal bir krizin" içinde olduğu değerlendirmesini yaptı. Muhafazakar Partili bir diğer milletvekili James Gray ise Avam Kamarası Başkanı John Bercow'a "çok kızgın" olduğunu ifade etti. Bercow, dün hükümetin AB ile varılan Brexit anlaşmasını hiçbir değişiklik yapmadan üçüncü kez Parlamento'da oylatamayacağını, bunun 415 yıllık bir hükme aykırı olduğunu açıklamıştı. Bercow ayrıca bir tasarının aynı yasama sürecinde gelişigüzel sıklıkta oylanamayacağını da vurgulamıştı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit Anlaşması halihazırda iki kez İngiliz parlamentosunda reddedilmişti. İngiliz milletvekillerinin perşembe günü başlayacak AB Zirvesi öncesinde, May ve AB'nin üzerinde uzlaştığı anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için yeterli zaman bulunmuyor.
AB'nin 27 üye ülkesinin Brexit'ten sorumlu bakanları bugün Brüksel'de bir araya gelerek, son gelişmeleri değerlendirecek. Londra'da yaşanan kaosa karşı, AB'nin nasıl bir duruş sergileyeceği ile ilgili ayrıntıların ise Perşembe günü devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı AB Zirvesi'nde açıklığa kavuşması bekleniyor.

‘HÜKÜMETİN BİLGİSİ YOKTU'

İngiliz hükümetinden dün akşam yapılan açıklamada, Avam Kamarası Başkanı John Bercow'un hükümeti önceden bilgilendirmediği, söz konusu bilgilerin "uygun şekilde dikkate alınması gerektiği" ifade edildi. Daha önce de Brexit destekçilerinin hoşuna gitmeyen pek çok karar veren Bercow, sıklıkla görevini fazla AB dostu şekilde yürütmekle eleştiriliyor.
Brexit'in daha önce planlandığı gibi 29 Mart'ta gerçekleşmesi mümkün olmadığı için İngiltere'nin ayrılma tarihinin ertelenmesi için AB'den talepte bulunması bekleniyor.
Birçok AB ülkesi İngiltere'nin Birlik'ten ayrılma tarihinin ertelenmesini kabul etmeye hazır olduklarını, ancak bunun için İngiliz hükümetinin sürecin ne şekilde işleyeceği ve zaman konusunda ayrıntılı bir plan ortaya koyması gerektiğini vurgulamıştı.
Financial Times gazatesinin pazartesi baskısında çıkan bir habere göre, Theresa May'ın partisinin önde gelen isimleri de May'ın Brexit planını kabul etmek için, Başbakanın bir zaman çizelgesi ortaya koymasını talep ediyor. Gazete May'ın bu durumu muhafazakarların vereceği kararlarda çoğunluğu sağlamaktan sorumlu olan muhafazakar milletvekili Julian Smith'ten öğrendiğini bildirdi. Gazeteye göre bazı milletvekilleri May'in AB ile yeniden masaya oturmasını istemiyor.

WABER: SABIR TAŞI
ÇATLAMAK ÜZERE

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi'nin (EVP) lideri Manfred Weber pazartesi akşamı Münih'te yaptığı açıklamada "Brevit görüşmeleri özellikle İngiliz iç politikası ama aynı zamanda da AB için bir trajediye dönüşüyor" şeklinde konuştu. Londra hükümetini uyaran Weber "Sabır taşının çatlamak üzere olduğunu" vurguladı.

BREXİT ANLAŞMASI
ONAYLANMAZSA NE OLACAK?

İngiltere'de Theresa May hükümeti, Avrupa Birliği (AB) liderleri ile Perşembe günü yapacağı görüşme öncesinde anlaşmayı bir kez daha parlamentonun oylamasını sunmak istiyor. May, anlaşmanın onaylanmaması durumunda Brexit'te uzun ve ucu açık bir sürecin başlayabileceği uyarısında bulunmuştu.
Bercow'un kararının, Birleşik Krallık'ın AB'den anlaşmasız ayrılma ihtimalini artırdığı belirtiliyor. Ancak May hükümeti AB onay verirse, ayrılma tarihini erteleyebileceğini açıklamıştı. Brüksel ile anlaşma olmadan Birlik'ten ayrılmanın kıta Avrupası ile ticarette ciddi aksamalara neden olmasından endişe ediliyor. Normal koşullarda Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının 29 Mart'ta gerçekleşmesi öngörülüyordu.

ANLAZMAZLIĞIN NEDENİ NE?

May'in Brexit'ten çıkış için AB ile vardığı anlaşma iki kez milletvekilleri tarafından reddedildi. Anlaşmaya karşı olanların eleştirdiği konuların başında Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda arasına fiziki bir sınır getirilmeyeceği konusunda anlaşmada yer alan bir tedbir maddesi yatıyor.
Söz konusu madde, Birleşik Krallık'ın AB ile kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalayana dek Gümrük Birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda'nın da bir dizi AB kuralına tabi olmasını öngörüyor. Brexit yanlıları tedbir maddesinin ülkeyi ucu açık olarak AB düzenlemelerine bağlı kalmaya mahkum edebileceeği endişesini taşıyor. Karşı olanlar ise Kuzey İrlanda ile merkezi yönetim arasındaki bağı zayıflatacağına dikkat çekiyor.

Haber Ara