Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Kritik oylamanın yapılacağı oturum başladı

Alman parlamentosunda 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarının oylanacağı kritik oturum TSİ 12.25 sularında başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yardımcısı Sigmar Gabriel oturuma katılmıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 13:24:43

Kritik oylamanın yapılacağı oturum başladı

Alman Federal Meclisi, 1915-1916 yıllarındaki Ermeni tehcir ve olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren karar tasarısını bugün oyluyor.

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller'in "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısının görüşmelerine TSİ 12.25 sularında başladı. Tartışma için 1 saat 5 dakika öngörülüyor. Ardından da oylamaya geçilecek.

ONAYLANMASINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de 'soykırım' kelimesine yer veriliyor. Hıristiyan Birlik, SPD meclis gruplarından yapılan açıklamada ve Alman basınınn haberlerinde oylamada milletvekillerinden önemli bir fire beklenmediği bildirilmişti.

Almanya Başbakanı Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier programları nedeniyle oylamaya katılmıyor.

SADECE İKİ BAKAN VAR

Genel Kurul'da sadece Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz bakan olarak oturuyor. Henüz başka bakan yok.

Toplantıyı Türkiye adına Berlin Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Gül Özge Kaya izleyecek.

Tasarının onaylanması halinde Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Ankara'ya çağırması bekleniyor.

Oturumu, geçen yıl 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert yönetiyor.

DHA'nın haberine göre; Lammert, bugünkü Türk hükümetinin 100 yıl önce yaşananlardan sorumlu olmadığını belirterek başladığı konuşmasında, Alman vekillere yönelik tehditler olduğunu söyledi ve “Tehditler kabul edilemez, baskılara boyun eğmeyiz” dedi.

TASARIDA NELER VAR

“Alman Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara karşı 100 yılı aşkın bir süre önce başlanan tehcir ve katliamın kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor” denilen metinde, şu ifadeler yer alıyor:

”Dönemin Jön Türkler rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915'te Osmanlı Konstantinopolis'inde 1 milyonu aşkın etnik Ermeni'nin sistematik tehcir ve kıyımı başladı. Onların kaderi 20'nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta evet soykırımların bir örneği.”

Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki Alman İmparatorluğu'nun yaşananlardaki rolü için “utanç verici” ifadesi kullanılan metinde, Alman diplomatik temsilcileri ve misyonerlerin açıkça uyarmasına rağmen Almanya'nın o dönem bu insanlık suçunu durdurmayı denemediğine dikkat çekiliyor. Parlamentoya sunulan ortak metinde ayrıca, Osmanlı İmparatorlu'ndaki Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi Hıristiyan azınlığın da soykırıma uğradığı iddia ediliyor.

Soykırım iddialarının Almanya'da okulların müfredatlarına konulması ve gelecek kuşaklara aktarılması da istenirken, bunun Almanya'da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor. Alman hükümetinden ayrıcaErmenistan ve Türkiye arasında uzlaşmaya dönük çabaları teşvik etmesi ve desteklemesi de talep ediliyor.

Haber Ara