Dolar

32,6101

Euro

34,9150

Altın

2.508,08

Bist

9.524,59

Kripto paralar ve dijital varlık piyasasında büyüme devam ediyor

Kripto paralarda kurumsal alımların devam etmesini beklediğini söyleyen Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ava Labs Kurucusu ve CEO'su Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Bitcoin'de beklentisinin ise 40-60 bin dolar aralığı olduğunu belirtti

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-07 15:32:46

Kripto paralar ve dijital varlık piyasasında büyüme devam ediyor

Blockchain ve kripto paralar konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ava Labs Kurucusu ve CEO'su Prof. Dr. Emin Gün Sirer, "2021 yılında kripto paralar ve dijital varlıklar için yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz" dedi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sirer, dünya genelinde makro ekonomik koşulların kripto için çok ideal olduğunun altını çizerek, "Çok miktarda sıcak para var. Batıdaki merkez bankaları para basmaya devam edecek. Bunun yanı sıra zayıf ekonomilerde de kriptoya kaçış gözlemliyoruz. Lübnan örneğinde olduğu gibi kendi ülke parasının yok olacağını düşünen insanların kripto piyasasına geldiğini görüyoruz" dedi.

"Ripple davası, işini düzgün yapan coinlere sıçramaz"

ABD'de SEC'in Ripple'a açtığı davanın diğer alt coinlere sıçrayıp sıçramayacağı konusuna da değinen Sirer, "Ripple ilk dalga içinde çıkan bir dijital değerdi. Açılan dava tutanaklarını okuduğunuz zaman Ripple'ın sahiplerinin tamamen ABD kanunlarına karşı hareket ettiklerini görürsünüz. 2017 furyasında ve ondan önce ortaya çıkan ve kanunları göz ardı eden kurumların başlarına büyük dertler açıldığını görüyoruz. Bu da beklenen bir şeydi. Ripple'ın bunu yaptığını zaten herkes biliyordu. Bunun diğer coinler için ne ifade ettiğine gelince; bu şekilde hareket etmeyen coinler için en ufak bir anlam ifade etmiyor ve korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum" dedi. Avax ve son dönemde yeni çıkan coinlerin ve sistemlerin arkasında müthiş bir hukuki ekip olduğunu belirten Sirer, "SEC bu konuda bize çok daha iyi ve net yol gösterdi. Bizim yaptığımız hareketlerin hiç biri, Ripple'a dava açılmasına neden olan hareketlerle benzeşmiyor. ABD'liler satış yapmak bunların en başında geliyor.

Ripple'ın aşağı alınması sektör için çok da iyi oldu diyemem ama öte yandan bir temizlik yapılması gerekiyordu. Davranışların bazıları çok olağandışıydı. Bunları kontrol altına almak açısından fena olmadı" diye konuştu.

"ABD'de kripto paralar bankalararası ödemede kullanılacak"

ABD'de kriptoların bankalararası ödeme işlemleri için kullanılabilecek olmasının müthiş bir atılım olduğunu ifade eden Sirer, bankaların bu tip yeniliklere adapte olmasının biraz aman aldığını, bu gelişmenin sonuçlarının 2-3 sene içerisinde görüleceğinin altını çizdi. Blockchain üzerine bir kaç yıl önce genel söylemin endüstri kollarının kendi aralarında özel ağlar kuracağı üzerine olduğunu hatırlatan Sirer, buna karşın gelinen noktada özel blockchain denilen bu projelerin hemen hemen hiç birinin hayata geçmeyi başaramadığını belirtti. Şu anda ise herkesin yapmak istediği şeyin halka açık blockcahinler üzerinde özel varlık üretmek olduğunu vurgulayan Sirer, "Yani bir kullanıma özel değer üretmek ve onu herkesin açık görebildiği ve tanıdığı sistemler üzerinde kullanmak. Bunların arasında şu anda herkesin gittiği ana yer Ethereum. Bu konudaki dominasyonu tartışılmaz. Ama bu oldukça Ethereum kullanılmaz hale geliyor. Bugün Ethereum'da Uniswap'ta bir işlem yapacağınız zaman 100 dolara mal oluyor. Bankalararası ödeme işlemi 100 dolara mal olacaksa bunu biz kullanamayız. O nedenle bize çok daha hızlı çalışan ve ölçeği çok daha yüksek sistemler gerekiyor. Onların başında da yeni teknolojisiyle Avalanche geliyor." dedi.

"Avax 3,5 ayda beklentimizin çok ötesinde"

Ava Labs'in kripto parası Avax'ın Borsalarda listelenmesinin üzerinden 3.5 ay gibi bir süre geçtiğini hatırlatan Sirer, gelinen noktada piyasa değerine göre 60'ıncı coin haline geldiğini ifade eti. Hedeflerinin 1 numaralı coin olmak olduğunun altını çizen Sirer, zamanla bu hedefe ulaşacaklarından da en ufak bir kuşkusu olmadığını kaydetti. "Diğer tüm coinleri geçeceğimize inanmamım nedeni de yapmaya çalıştığımız şeyin diğer tüm coinlerin yaptığı şeyden çok daha büyük bir şey" diyen Sirer şöyle devam etti:

"Hedefimiz dünyadaki tüm değerleri dijital hale getirmek ve blockchain alanına taşımak. Son 3 ayda Avlanche beklediğiminin çok üzerinde büyüdü. Geldiğimiz noktada önümüzdeki günlerde bizi çok güzel şeyler bekliyor. Bunlardan bir tanesi yeni stabilcoinlerin Avalanche üzerine taşınması. Bu stabilcoinlerin bir kısmı ABD doları bir kısmı Euro olacak şekilde. Bunun yanında Defi yani merkeziyetsiz finansın temel taşlarından bir tanesi olan otomatik piyasa yapıcı dediğimiz Uniswap gibi protokoller var. Bunlar otomatik borsalar da diyebiliriz. Alım satım işlemlerimi kolaylaştıran sistemler. Bu Uniswap'ın yeni aşaması olan Pangolin isimli yeni bir sistem gelecek önümüzdeki ay içinde. Bundan dolayı da güzel beklentilerimiz var. Bunların Avalanche üzerinde yanında yeni değerler türemeye başladı. Güzel bir noktadayız ama bana kalırsa dünya Avalanche'ın potansiyelinin henüz farkına varmış değil. Henüz o noktada değiliz. Bu bir kaç ay daha zaman alacak diye düşünüyorum."

"Amacımız ethereum'u öldürmek değil, destek olmak"

'Ethereum'u yok mu edeceksiniz? sorusuna ise Sirer, Avalanche olarak amaçlarının Ethereum'u öldürmek değil ona destek olmak olduğunu söyledi. Ethereum'un içindeki herkesi tanıdığını ve sevdiğini ifade eden Sirer, "Bana kalırsa Ethereum kendi kendisini öldürmeye çalışan bir sistem. Şu anda kullandığımız Ethereum sistemi yoğunluktan dolayı zaten çökmek üzere. Çökmekten kastım teknolojik yetersizlik değil. Yapacağınız her işlem çok miktarda para gerektiriyor. Ethereum'un böyle bir ölçek sorunu varken, bizim burada yaptığımız Ethereum'u öldürmek değil, ona destek olmak. Burada Defi'ya katılacak, yeni bir kontrat açmak istiyorum diyen bir insanın yapacağı ilk şey Ethereum'a bakmak ise yapacağı ikinci şey aman bu fiyatlar çok yüksek deyip kendisini daha ucuz bir sistem aramak, yapacağı üçüncü şey de o ucuz sistemler içinde Ethereum'da çalışan her şeyi üzerinde çalıştırabilen tek sistem olan Avalanche'a gelmek olacak. Ethereum'un 100 dolar aldığı yerde biz her işlem için 0.1 sent alıyoruz. Aramızda böyle bir fark olduğu zaman ileride ne olacağını görmek için kahin olmaya gerek yok. İleride DeFi ekosisteminin Avalanche'a kaymasını bekliyorum" dedi.

“Kurumsalların kripto alımları sürecek”

Bitcoin'e son dönemde artan kurumsal alımlara da değinen Sirer, kurumsal paranın Bitcoin ve kripto paralara geleceğini 2-3 ay önce katıldığı Finansal Teknoloji programında söylediğini hatırlatarak, "Bugün haftada bir, bir firma çıkıp yüksek miktarda paraları Bitcoin'e yatırdıkları söylüyorlar. Kendi bilançoları için küçük olsa da Bitcoin için büyük bir atılım" dedi.

‘Para mutlaka Bitcoin ile başlıyor ve yavaş yavaş diğer coinlere kayıyor'

Kripto para piyasasında kurumsal alımların devam edeceğini belirten Sirer, önümüzdeki 3 ay daha kurumsal yatırımcılardan bu piyasaya akım olmasını beklediğini belirtti. Bu durumun kripto piyasalar açısından müthiş bir şey olduğunun altını çizen Sirer, "Geçmişte bu tip para akımlarının nasıl hareket ettiğine baktığımızda gördüğümüz standart bir tablo var. Aynen onun da gerçekleşeceğine inanıyorum. Başladı da zaten. Para önce en iyi bilinen Bitcoin'e geliyor. Daha sonra alanla biraz aşina olduktan sonra Ethereum gibi smart contrat platformlarının başka bir sunduklarını görüyorlar. O zaman para Bitcoin'den diğer coinlere kaymaya başlıyor. Son altı ayda Bitcoin 3 kat yükseldiyse alt coinlerde 100 kat yapmak mümkün. Bu nedenle o para mutlaka Bitcoin ile başlıyor ve yavaş yavaş diğer coinlere kayıyor. Bu olurken arkasında iyi bir takımı olan ve ne yaptığını bilen ve kalıcı olan projelerin öne çıktığını göreceğiz. Kripto piyasasında iyi bir 2021 yılı bekliyorum. En azından haziran ayına kadar boğa piyasasının devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

‘Bitcoin'in toplam değeri yaklaşık 1 trilyon dolar olacak'

Bitcoin'in 40-60 bin dolar arasına yükselmesini beklediğini ifade eden Sirer, şöyle devam etti: "Çünkü bu seviyelere geldiği zaman Bitcoin'in toplam değeri yaklaşık 1 trilyon dolar olacak. Bitcoin tek bir işlevi olan bir şey. Yani parayı koyuyorsunuz ve amacınız o paranın değerinin azalmaması. Öte yandan diğer platformların işlevleri farklı. Ethereum'um amacı dünya çapında çalışan bir bilgisayar kurmak. Avalanche'ın amacı finansal değerleri dijital formata almak. Onları çıkartanlara bu dijital değer üzerinde tam kontrol sunmak ve bu değerlerin tüm dünya çapında takas edilmesini sağlamak. Bu yüzden bizim açılmaya çalıştığımız pazar çok daha büyük bir pazar. 10 trilyonlarca dolarlık büyüklükte bir pazar."

Haber Ara