Dolar

32,3351

Euro

35,1721

Altın

2.245,13

Bist

8.718,11

Kremlin Sözcüsü Peskov: Sonuç Putin'in zaferi

Rusya'da Başkan Putin'in 2036'ya kadar iktidarda kalmasına kapı aralayan anayasa değişikliği referandumu, beklendiği gibi büyük çoğunlukla kabul edildi. Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Başkan Vladimir Putin'e güvenin fiilen ortaya konduğu bir zafer yaşandı' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-02 13:33:40

Kremlin Sözcüsü Peskov: Sonuç Putin'in zaferi

Rusya'da Başkan Putin'in 2036'ya kadar iktidarda kalmasına kapı aralayan anayasa değişikliği referandumu, beklendiği gibi büyük çoğunlukla kabul edildi. Gece yarısı gelen son verilere göre, oyların yüzde 80'i sayıldığında "evet" oyu verenlerin oranı yüzde 77,77 oldu. "Hayır" diyenler yüzde 21,42'de kaldı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, sonucu "zafer" olarak niteledi.

Peskov, "Başkan Vladimir Putin'e güvenin fiilen ortaya konduğu bir zafer yaşandı" dedi.

Muhalefetten gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Peskov, "Sipariş edilmiş bir katılım oranı ya da sonuç olmadı ve böyle bir şey yok" diye konuştu.

Referanduma katılım oranının yüzde 65'i geçtiği açıkladı.

Moskova'da oyların yüzde 50'si sayıldığında "evet" oyları yüzde 65,2 idi. "Hayır" diyenler yüzde 32,8'i buldu.  

Son verilere göre referandumda yüzde 54 ile "hayır" oylarının daha fazla çıktığı tek bölge Nenetski otonom bölgesi oldu.
 
Anayasa değişikliği için oy verme işlemi 25 Haziran'da başladı ve sandıklar dün kapandı. Rusya'daki seçim komisyonu Rusların yüzde 65'inin anayasa değişikliği referandumunda oy kullandığını açıkladı.
 
Anayasa değişikliği Putin'in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünü açacak. Bunun yanı sıra evlilik kavramını heteroseksüel bir birliktelik olarak tanımlayan bir ibare anayasaya ekleniyor.

Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı. Değişiklik paketi ayrıca emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören bir düzenlemeyi kapsıyor.

Önceki gelişmeler

Rusya'da pek çok değişiklik için hazırlanmasına rağmen ülkede ve dünyada genel olarak "Putin'in 2036 yılına kadar devlet başkanlığı yapabilmesinin önünü açacak oylama” diye nitelenen referandum için bugün halk sandık başında.

Moskova saatiyle 22.30'da oyların yüzde 50'sinin sayıldığı ve şu ana kadar yüzde 76,24 "evet", yüzde 22,93 "hayır" oyu çıktığı açıklandı.  Katılım oranınn da yüzde 65 olduğu belirtildi.  

Başkan Putin de sabah oyunu ilk kullananlar arasında yer aldı. Oylamanın geçerli olması yüzde 50 katılım oranın geçilmesi gerekiyordu.

Haber Ara