Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

'Kremlin’in gri kardinali” istifa etti

Ön plana çıkmadan yıllardır “Kremlin’in önde gelen ideologu” olarak tanımlanan, hatta medyada sık sık “Kremlin’in gri kardinali” diye anılan Putin’in Ukrayna politikalarından sorumlu yardımcısı 55 yaşındaki Vladislav Surkov’un ayrılma kararı yankı yarattı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-26 18:07:55

'Kremlin’in gri kardinali” istifa etti

Moskova'da Putin'in yeni hamleleri ile anayasa ve hükümet değişikliğinin yankıları devam ederken, sürpriz bir haber geldi: "Başkan Putin'in Ukrayna politikalarından sorumlu yardımcısı Vladislav Surkov, görevinden istifa etti.” Ekho Moskvı radyosu, Surkov'un sadece görevden istifa etmekle kalmadığını, “devlet görevinden de tamamen ayrıldığını” duyurdu.

Putin 1999'da Kremlin'e ilk geldiğinden beri, yani 35 yaşından bugüne 20 yıldır Rus liderin "A takımı"nda yer alan ve son olarak "Putinizm" kavramını ortaya atarak tartışma yaratmıştı. Surkov, "Putinizm kavramını günlük yaşamın mevcut ideolojisi olarak araştırmak, tüm sosyal yenilikleri ve üretken çelişkileri ile çok faydalı bir girişim olacaktır. Çünkü Putinizm, küresel politik hayat şekli ya da yöntemi olarak çok iyi çalışan bir yönetim modelidir" demişti.

Ön plana çıkmadan yıllardır “Kremlin'in önde gelen ideologu” olarak tanımlanan, hatta medyada sık sık “Kremlin'in gri kardinali” diye anılan 55 yaşındaki Surkov'un ayrılma kararı yankı yarattı. Kendisi henüz bir açıklama yapmamamla birlikte, Surkov'a yakın olanlar “Kremlin'in Ukrayna politikasında değişiklik yapma kararı” yüzünden ayrıldığını savundu. 

Kremlin sözcüsü Peskov, sorular üzerine Surkov'un ayrılmasıyle ilgili imzalanmış bir karar olmadığını, Kremlin'in Ukrayna politikasında da bir değişklik olmadığını savunarak “Bunun dışında söylenenler kişisel yorumlardır” dedi.

Hükümet değişikliği sonrası Başbakan Yardımcısı Dmitri Kozak bu koltuğu bırakıp, Putin'in Kremlin'de İdari İşler Başkan Yardımcılığı görevine getirilmiş ve Ukrayna politikalarından sorumlu olacağı medyaya yansımıştı.

Ekho Moskvı radyosu yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, Kozak'ın görevi almasıyla, Sukrov'un savunduğu “Ukrayna'ın doğusunda tarihi olarak ‘Novorossiya' olarak anılan (bugünkü Donbass) toprakların Rusya ile birleşmesi” ideolojisinden vazgeçilip, artık ülkenin çıkarlarını koruma karşılığı “Ukrayna'ya bir kısım toprağın geri verilmesi” politikasının öne çıkabileceğini savundu. Venediktov'a göre Kozak Donbass sorununa ekonomik önceliklere bakıp çözüm arayışı önerirken, “şahin” tutumu ile bilinen Surkov ise Donbass ile Ukrayna'nın ilişkisini Çin-Hong Kong ilişkisine benzeyen net ve özel bir statüye bağlamakta ısrar ediyordu. Bu anlaşmazlık nedeniyle Surkov'un ayrıldığı iddiaları dile getiriliyor.

Surkov'un ayrılacağını sosyal medyadan duyuran yakın arkadaşı, politolog Aleksey Çesnakov “Birkaç ay meditasyon yapacak, sonrasına karar verecek” dedi.

Haber Ara