Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Kraliyet çevrelerinde Prens Selman'a karşı öfke büyüyor

Suudi Arabistan Kraliyet ailesi içerisinde ve iş dünyasında Veliaht Prense yönelik öfke büyüyor. Hayal kırıklığının daha yüksek sesle dile getirildiği belirtilirken, geçen ay yaşanan Aramco saldırılarının bu konuda tuz biber olduğu belirtiliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-04 09:46:30

Kraliyet çevrelerinde Prens Selman'a karşı öfke büyüyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Middle East Monitor'un Reuters'tan aktardığı habere göre üst düzey beş yetkili isimlerini açıklamadan konuyla ilgili değerlendirmeer yaptı.

Bu isimlerden birinin üst düzey bir diplomat olduğu, diğerlerinin ise kraliyet ailesi ve iş dünyasından olduğu kaydedildi.

İRAN'A KARŞI TUTUMUNDAN MEMNUN DEĞİLLER

Prens'in Ortadoğu'daki tutumu, özellikle de İran ile çatışmacı duruşu eleştirildi.

SAUDİ ARAMCO SALDIRISI

Öte yandan Aramco içerisindeki Abkaiq ve Khurais petrol tesislerine yapılan saldırıları da tepkiyi büyüttü. Bu saldırılar, Riyad'ın üretim kapasitesini günde 5.7 milyon varil azalmasına sebep oldu. Söz konusu kayıp küresel tedariklerin yüzde beşine eşdeğer ve bugüne kadar krallıktaki en yıkıcı saldırı.

"ELİTLERİN GÜVENİ SARSILMIŞ DURUMDA"

Görüşlerini dillendiren beş kişisen biri, "Prens'e karşı çok fazla kızgınlık var. Saldırıyı nasıl tespit edemediler?" dedi. Aynı zamanda Suudi elitlerin veliaht prensin önde gelen petrol ihracatçısını (Milli Şirket Saudi Aramco) savunacağına dair güven duymadıklarını belirtti.

Dier isimler de güven konusunu yineledi.

Muhammed bin Selman, 2017'de başlattığı yolsuzluk operasyonu sonrasında övülmüştü. Ritz-Carlton Hotel'de gözaltına alınan prenslerin, işadamlarının, askeri subayların ve yetkililerin tutuklanması sonrasında bu isimlerin salınması için servetlerinde hatırı sayılır bir miktarı gözden çıkarmaları istenmişti.

Bu gözaltıların ardından Krallığın toplam 106.6 milyar dolar elde ettiği belirtilirken işkence iddiaları da sürüyor.

Dünyadaki en kötü insani krizinin Yemen'de oluşmasını sağlayan askeri müdahalenin de sorumlusu olan Muhammed bin Selman, katledilişinin üzerinden bir yıl geçen Cemal Kaşıkçı'nın infazının da sorumlusu olarak görülüyor.

Prens Selman, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sorumluluğu direkt olmasa da üstlendiğini söylediği açıklamalar yapmıştı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1221722_2

Haber Ara