Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

Kraliçenin pasaportu yokmuş

Posta pulunu ters çevirirseniz kral ya da kraliçeye hakaret etmiş sayılırsınız. 100 yaşına girdiğinizde kraliçe size kutlama mesajı gönderir. At ve maymunların ise pasaportu var. İşte İngilizlerin renkli uygulamaları...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 00:06:00

Kraliçenin pasaportu yokmuş

Seçim sisteminden anayasal uygulamalarına, sosyal ve kültürel farklılıklarından ekonomik performansına kadar gerek Avrupa'da gerekse ülkemizde yakından takip edilen İngiltere'ye bu satırlarda çok farklı açılardan bakacağız.

İngiliz medyasındaki değerlendirmeler ve uluslararıs ortak kanaate göre ortaya konulan ilginç uygulama ve gelenekler İngiltere'nin aynı zamanda ne derece gelenekçi olduğunu da ortaşya koyuyor.
İşte İngilizlerin dahi bugün şaşırdığı bazı uygulamalar:

Kraliçenin pasaportu yok

Kraliçe II. Elizabeth, resmi görevler için bugüne kadar 100'den fazla ülkeyi ziyaret etmiştir. Ancak kraliçenin pasaportu yok. Bunun nedeni ise İngiliz pasaportlarının Kraliçe adına düzenleniyor olması.

Posta pulunu çevirmek krala hakaret

Posta pulunu ilk kullanan ülke İngiltere. Buna rağmen dünyada posta pulu üzerinde adını vermek zorunda olmayan tek ülke de İngiltere. Kral ya da kraliçenin resimlerinin olduğu pulLarı baş aşağı koymak ihanet olarak kabul ediliyor.

Big Ben kulenin ismi değil mi?

Saat kulesi olarak bilinen Big Ben'in anlamı farklı. Big Ben, 13 tonluk çanın ismi ve zilin içinde bulunduğu asıl kuleye ise St. Stephen's Tower deniyor.Çan çalındığında sesini 14 km uzaklıktan bile duyuluyor. 1945 yılında bir sığırcık sürüsü saatin yelkovanına konarak, saati 5 dakika geriye götürmüş.

İngiliz yerel basınında çıkan değerlendirmelerde de ilginç anekdotlar bulunuyor.
İşte onlardan en ilginçleri:

İnsandan fazla tavuk var

Ortalama olarak İngilizler, günde 165 milyon fincan çay içiyor.
İngiltere'de insanlardan daha fazla tavuk var.
Londra'da yaşayanların dörtte biri İngiltere dışında doğmuş.
İngiltere'de John Smith isminde 30 binden fazla kişi var.
İngiltere'nin ulusal bir günü yoktur.

100 yaşında kraliçeden kutlama mesajı geliyor

İngiliz sterlini, 1.200 yıllık bir geçmişe sahip ve halen kullanılan dünyanın en eski para birimidir.
William Shakespeare tarafından yazılan ve ilk kez 1606 yılında sahnelenen Macbeth, bugüne kadar en çok sahnelenen oyun. Ortalama olarak dünyanın herhangi bir yerinde, her 4 saatte bir sahnelenir.
Kraliçe 105. doğum gününüzde size mutlu yıllar dileğinde bulunduğu kişiselleştirilmiş bir kart gönderir.

Profesörlerin evlenmesi yasaktı

İngiltere'de Mumbai ya da New Delhi'dekinden daha fazla Hint restoranı olduğu tahmin ediliyor.
İngiltere'de Red Lion adında 500'den fazla pub vardır.
Shakespeare, İngilizce diline yaklaşık 3 bin kelime kazandırmıştır.
Oxford, 1877'ye kadar üniversitedeki profesörlerin evlenmesine izin vermiyordu.

Atların eşeklerin pasaportu var

2010 yılına kadar kölelik İngiltere'de resmi suç olarak kabul edilmiyordu.
Dünyadaki tüm toprakların 6'da biri resmi olarak İngiltere Kraliçesi'ne ait. (Kraliçe 15 ülkenin de devlet başkanıdır. Lakin bu topraklar kraliçe ve ailesinin yasal mülkü değil)
İngiltere'de atların, eşeklerin ve maymunların hususi pasaportları var.(2003 yılında çıkarılan At Pasaportu Yasası ile at yarışlarında şikenin önüne geçilmek istenmiştir)
İngiltere Meclisi'nde ölmek suç kabul edilmektedir.(Bu kanun 1239 yılında çıkarılmış. Kral ile arası bozuk olan devlet adamları ölümleri yaklaşınca devlet binalarına gidip burada ölümü beklerlermiş. Sebebi ise bu binalarda ölenler için devlet töreni yapılma zorunluluğunun olması)

İngiltere ile ilgili tarihi bir gelişme var ki savaş tariphine geçmiştir:

Dünyanın en kısa savaşı 38 dakika

Dünyanın en kısa savaşı 1896'da İngiltere ve Zanzibar arasında gerçekleşmiştir. (38 dakika)
İngilizler darbe ile yönetime gelen Khalid bin Bargash'ı tahttan indirerek, kendilerine yakın olan Hamud bin Muhammed'i tahta çıkarmak için Bargash'a ultimatom verir. Ultimatomu kabul etmeyen Bargash 2800 kişilik bir ordu toplar. Bunun üzerine İngiliz donanması Zanzibar'ı bombalar ve savaş 38 dakikada biter. (Bazı kayıtlara göre 45 dakika)

Trafik neden soldan akıyor

İngiltere'de trafik akışının sol taraftan olması geleneği merak konusu. Bu uygulama Papa'nın 1300'lü yıllarda Roma'ya gidecek olan hacıların yolda kargaşa çıkarmaması için verdiği emre dayanır. Ayrıca, eski çağlarda İngilizler dahil çoğu kimse yolun sol tarafından yürür ve yolun karşısından gelenin düşman olup olmadığını anlamaya çalışırmış. Bir tehlike anında sağ elleriyle kılıçları ya da silahlarını çekerlermiş.

 

Haber Ara