Dolar

32,3540

Euro

35,1044

Altın

2.324,75

Bist

9.079,97

Kral Selman'ın insani yardım çalışmaları

''Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'' Yemen'de 66'dan fazla Suriye'de ise 141 yardım proğramı gerçekleştirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 13:47:22

Kral Selman'ın insani yardım çalışmaları

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan Krallığı'nın insani yardım konusunda üstlendiği aktif rol ve felakete maruz kalmış topluluklara sunduğu pek çok yardım ve destek konusunda başlattığı inisiyatif çerçevesinde ve İki Kutsal Mescit Hizmetkarı Kral Selman b.Abdulaziz Âl-Saud'un himayesi ve yönlendirmesi doğrultusunda, 31 Mayıs 2015 tarihinde “Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi” kurulmuştur. Sözkonusu Merkez, en gelişmiş uluslararası modellere uygun olarak hazırlanmış bir dizi program üzerinde çalışmakta ve temel olarak felakete uğramış halkların, onurlu bir yaşam sürme fırsatı elde edinceye kadar sıkıntılarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Özellikle felaket ve kriz dönemlerinde büyük deneyim ve üstün güvenilirliğe sahip olan uluslararası kuruluşlarla ortaklıklar kurularak dışarıdan sunulan yardımlara hızlı ve etkin yanıt vermeyi amaçlayan Merkez'in yardım stratejisinden hareketle, söz konusu amaca yönelik olarak gıda yardımları, insani destekler, zorunlu ihtiyaçlar, tıbbi malzeme ve tedavi araçları içeren yardım, barınma, kalkınma ve geliştirme programları tasarlanmıştır. Felaketlere maruz kalan muhtelif bölgelere yönelik acil yardım ve gıda güvenliği programları, insani ve tıbbi yardım programları buna örnek verilebilir.

Yemen'de; Merkez'in katkılarıyla kardeş Yemen halkına destek olmak üzere “umudun yeniden sağlanması” operasyonu gerçekleştirilmiş, İki Kutsal Mescit Hizmetkarı Yemen'deki yardım çalışmaları için bir milyar Riyal tahsis etmiştir. Daha önce Suudi Arabistan Krallığı tarafından Birleşmiş Milletler'e taahhüt edilen 274 milyon dolara ek olarak 540 milyon dolar ateşkesin ilan edildiği ilk gün tahsis edilmiştir. Suudi Arabistan Krallığı'nın, Yemen'deki insani durum karşısında, Birleşmiş Milletler'e bağlı 62'den fazla ortak ile birlikte katkıda bulunduğu toplam yardım miktarı 413 milyon dolara çıkmıştır. Sayısı 66'yı bulan yardım programlarından yaklaşık 36 milyon kişi istifade etmiştir. Merkez, ayrıca “İyilik Yolu” adlı yardım gemisi göndermiş, tonlarca ayni, insani ve tıbbi yardım taşıyan birkaç hava köprüsü oluşturmuştur. Yine Cibuti'deki Yemenli mültecilere yardım amacıyla UNICEF ile bir mutabakat zaptı imzalamıştır. Yemenli mültecilerin taşınması programı çerçevesinde, örneğin 3072 mülteciyi Yemen'den Etiyopya'ya nakledilmiştir.

2015 yılında başlatılan ve “Suriye Halkına Yardım Ulusal Kampanyası”adını taşıyan insani çalışmalar kapsamında, Merkez'in yaptığı yardımların bedeli 706 milyon Riyali bulmuştur. Suriye içinde Ürdün, Lübnan ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik 141'i aşkın yardım programı üzerinden sürdürülen yardımların yanı sıra Merkez, Suriye Ulusal Koalisyonu'na da 100 milyon dolar civarında ayni yardım yapmıştır. Ayrıca Kuveyt devletinde Ocak ayında düzenlenen Bağışçılar Konferansı'nda 80 milyon dolar yardım yapacağını duyurmuştur. Yine Merkez, kardeş Suriye halkına ve özellikle Haleb'in ilçelerine yönelik yardım konvoyları göndermiştir. Bu yıl ise Kral Selman Merkezi, deprem ve sel felaketinden etkilenen Tacikistan gibi, diğer muhtelif ülkelere yönelik 610 gıda kolisi ve başka yardım malzemeleri gönderilmesi hususunda bir yardım kampanyası başlatmıştır.

İki Kutsal Mescit Hizmetkarı'nın başkanlık ettiği hükümetinin sürdürmeye istekli olduğu bu tür yardım faaliyetleri, afet ve felaket durumlarında insanları kurtarmak için birer örnektir. Bu yardımlar minnet etmeden ve belli bir amaç gütmeden, bilakis iyi niyet ve Allah'a karşı samimiyetle, Suudi toplumunun ve asil Arap ve İslam geleneklerinin değerlerine dayalı olarak sürdürülmektedir. Temelinde, başka herhangi bir hesabın olmadığı yalnızca insanlık ve kardeşlik ölçüleri bulunmaktadır.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara