Dolar

32,5833

Euro

34,7900

Altın

2.412,53

Bist

9.645,02

'Kral anlaşmayı öğrenince şok oldu!'

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın BAE ve Bahreyn'den sonra İsrail ile 'normalleşme anlaşması' imzalamak istediğini, ancak babası Kral Salman'ın buna karşı çıktığını ileri sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 13:27:55

'Kral anlaşmayı öğrenince şok oldu!'

"Kral anlaşmayı öğrenince şok oldu!"

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın BAE ve Bahreyn'den sonra İsrail ile "normalleşme anlaşması" imzalamak istediğini, ancak babası Kral Salman'ın buna karşı çıktığını ileri sürdü.

Kralın Şoku

WSJ, Kral Selman bin Abdülaziz'in uzun yıllardır İsrail'i boykot etmeyi ve bağımsız bir Filistin devleti talebini desteklediğini, ancak bin Salman'ın İsrail ile ticari ilişkiler kurmak, İran'a karşı birleşik bir cephe kurmak ve İsrail-Filistin çatışmasının üstesinden gelmek istediğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta İsrail ve BAE'nin ilişkilerinin "tam olarak normalleşmesi" için bir anlaşma imzalandığı sırada tatilde olan Suud kralının ciddi şekilde şoka girdiğini kaydetti.

Aynı gazete, bu şokun sebebinin Suudi veliaht prensin babasına Tel Aviv-Abu Dabi arasındaki anlaşmadan haberdar etmemesi olduğunu belirtti.

Anlaşmayı bilmiyordu

Gazete, bin Selman'ın babasının, Filistinlilerin devletlerini kurma talebine katkıda bulunmadığı için (kral bilseydi) BAE'nin İsrail ile bu kadar kolay bir anlaşma imzalamayacağı ölçüde, anlaşmaya karşı çıkacağından korktuğunu kaydetti.

Ayrıca, İsrail-BAE “normalleştirme anlaşması”nın açıklanmasının ardından Suudi kralının dışişleri bakanından ülkesinin bir Filistin devleti kurulmasına olan bağlılığını yeniden teyit etmesini istediğini de belirtti.

Bundan sonra Suudi kralına yakın kraliyet ailesinin bir üyesi, Suudi Arabistan'a ait bir gazetede ülkesinin konumunu yenilediği bir makale yazdı ve BAE'nin İsrail'e daha fazla taviz vermesi için baskı yapması gerektiğini ima etti.

Gazete, Trump'ın damadı ve kıdemli danışman Jared Kushner ile Suudi Arabistan'ın veliaht prensi MBS arasında yapılan görüşmede MBS'nin babasının "İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasını kabul etmeyeceğini" söylediğini bildirdi.

Veliaht Prens, Suudi kralının itirazı nedeniyle şu anda Krallığın yapabileceği en büyük şeyin İsrail ile normalleşme anlaşmasına "küçük Bahreyn"in katılımına katkıda bulunmak olduğunu doğruladı.

BAE ve İsrail'in 13 Ağustos'ta aralarında tam bir normalleşme anlaşması yaptıklarını duyurduklarını ve Bahreyn'in de 11 Eylül'de benzer bir adım atacağı duyurulmuştu. Salı günü BAE ve Bahreyn, Arap halkındaki öfkeyi görmezden gelerek ABD Başkanı Trump'ın himayesinde Beyaz Saray'da İsrail ile iki normalleşme anlaşması imzalamıştı.

Haber Ara