Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

'Kovid köpekleri' maç ve konserde görev alacak

Kovidli hastaları kokularıyla tespit eden Cov19Dog'lar, proje başarıyla tamamlanırsa, konser ve maç girişlerinde de görev alabilecekler

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 20:18:36

'Kovid köpekleri' maç ve konserde görev alacak

 

Küresel salgınla mücadelede için aşılama devreye girerken virüsün kökünü kazıyabilmek için çok farklı ülkelerden çok farklı önlemler de gelmeye devam ediyor.

Daha önce açıklanan ancak kullanımı yaygınlaştırılamayan bir metod var ki dikkati çekiyor.
Bu uygulamanın adı Covidog yani "Kovidköpeği".
Birkaç ülkede daha önce insan teninten alınan örneklerle kovidlilerin teşhisini koklayarak bulmaya çalışan köpeklerle ilgili yeni gelişme yaşandı.

İnsan terine duyarlı hareket ediyorlar

İtalya'nın Roma kentinde bir grup köpek virüsün tespitine yönelik eğitimin geliştirilmesi için bir okulda eğitime tabi tutuluyur. Eğitim sürecinde ise umut verici gelişmeler sözkonusu. Eğitim alan Alman Çoban Köpeği burnuyla tespitte önemli başarı sağlıyor.
Kovid virüsünü burnuyla koklayarak anlayan bir grup köpek, her burun dokunuşunda ödüllendiriliyor. Geçen hafta Roma'nın banliyölerindeki bir üniversite hastanesi olan Campus Bio-Medico'da başlatılan proje, köpeklere insan terindeki koronavirüsün varlığını tespit etmeyi öğretmeyi amaçlıyor.

Statlarda ve konser girişlerinde görev alabilirler

Uygulamadan başarılı sonuçlar alınmaya devam ederse bir futbol maçı veya konser gibi toplantılarda virüsü tespit etmenin daha hızlı ve daha ekonomik bir yolu da bulunmuş olacak
Epidemiyoloji profesörü Massimo Ciccozzo yaptığı bir açıklamada "Bin kişiyi geleneksel bir testle test etmemiz gerekirse, kişi başına yaklaşık yirmi dakika sürer" yorumunu yapmıştı.
"Koku duyusunu kullanan bir köpeğin en fazla 30 saniyeye ihtiyacı vardır." diyen Ciccozzo, Aşırı duyarlı burunları koku alma reseptörleri ile donatılmış köpeklerin kanser ve diyabet gibi insan hastalıklarını tespit etmek için giderek daha fazla kullanıldığına da vurgu yapmıştı.

Cov19Dog'lar iş başında

Salgınla birlikte araştırmacılar, Finlandiya, Almanya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki köpeklerle birkaç deneme başlattı. Ancak bazı bilim adamları, bu tür testlerin, kısmen konuyla ilgili bilimsel çalışmaların olmaması nedeniyle henüz yaygın olarak benimsenmediği kanaatinde. Programa Massimiliano Macera şirketi SecurityDogs'a ait altı köpek katılıyor ve bunlara "Cov19Dog" yazısını taşıyan siyah ve turkuaz bir koşum takımı giyen 4 yaşındaki Hollandalı bir çoban eğitici de dahil.

Hasta numuneleri sunuluyor

Hastanenin laboratuvar direktörü Silvia Angeletti, "Köpekleri eğitmenin ilk kısmı, onların Covid'i karakterize eden uçucu organik bileşikleri tanımasını sağlamaktan ibarettir" açıklamasında bulundu. Ona göre, bu çalışma hem laboratuvar araştırmasına hem de saha deneyine dayanan ilk çalışma. Eğitim aşamasında hastanede tedavi edilen koronavirüs nedeniyle hasta olan hastalardan biyolojik numuneler alındı. Köpekler virüsü yeterince güvenilir bir şekilde tanıdıklarında, hastanenin yakınındaki arabalı test merkezinde pozitif vakaları tespit etmek için burunlarına çağrılacaktır.

Testler nasıl yapılıyor?

Bu deneye katılmaya gönüllü olanlar, köpekler tarafından koklanabileceği bir test odasına yerleştirilecek olan bir parça gazlı bezi teriyle teslim etmek zorunda. Bu testlerin sonuçları daha sonra her hasta üzerinde gerçekleştirilen geleneksel testlerle karşılaştırılıyor.Köpeklerin her sabah uygulamaya alındığını söyleyen köpek eğiticileri de köpeklerin bu uygulamayı birer oyun olarak algılayıp eğlenceli şekilde testleri yaptıklarının altını çiziyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara