Dolar

32,3722

Euro

35,0096

Altın

2.323,69

Bist

9.079,97

Kosova-Sırbistan arasında yeni sınır kapısı açılacak

İlişkilerin normalleştirilmesi için devam eden diyalog sürecinde, üzerinde uzlaşılan Entegre Sınır Yönetimi (IBM) kapsamında inşa edilecek ilk sınır kapısının temeli atıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-16 16:39:57

Kosova-Sırbistan arasında yeni sınır kapısı açılacak

AA'nın haberine göre Merdare'deki temel atma törenine Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Başbakan İsa Mustafa, Diyalog Bakanı Edita Tahiri, AB'nin Kosova Özel Temsilcisi Nataliya Apostolova, bakanlar, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Thaçi, törende yaptığı konuşmada, bölgenin gelişimi ve barışı için Kosova olarak diyaloğa, iyi komşuluk ilişkilerine ve işbirliğine bağlılıklarının devam edeceğini söyledi.

Sırbistan ile ilişkilerinde tam normalleşmenin gerçekleşeceğine olan inancını dile getiren Thaçi, "Merdare'de, Kosova ile Sırbistan arasındaki geçişi sağlayacak bu sınır kapısı için atılan temel, diyalog için izlediğimiz yolun bir göstergesidir" diye konuştu.

Başbakan Mustafa da kolay olmayan diyalog süreci neticesinde temel atma töreni yapılan bu sınır kapısının önemine işaret ederek, "Bu, komşularımızla aramızdaki tüm sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeye devam etmemiz gerektiğini gösteren bir kanıttır" dedi.

AB'nin Kosova Özel Temsilcisi Apostolova ise iki ülke arasında AB arabulucuğunda süren diyalog süreci kapsamında 3 Aralık 2011'de üzerinde uzlaşma sağlanan IBM anlaşmasını anımsatarak, bu kapsamda Kosova tarafında inşa edilecek üç sınır kapısının maliyetininin 9,42 milyon avro olduğunu söyledi.

Apostolova, Mutivode ve Bernjak'ta inşa edilecek diğer iki sınır kapısının da Kosova makamlarından gerekli izinler çıktığında yapılacağını belirtti.

Diyalog Bakanı Tahiri de Kosova'nın bölge ve Avrupa'daki güvenlik, barış ve istikrarı arttırmak adına tüm komşu ülkelerle sınır kontrol alanında Avrupa standartlarını sağlamlaştırdığını söyledi.

AB, NATO, BM ve diğer uluslararası kurumlardan Kosova'nın entegrasyonunu hızlandırma noktasında destek isteyen Tahiri, sınır kapısının temellerinin atılmasının Kosova'nın 9'uncu bağımsızlık yıl dönümü için bir hediye olduğunu sözlerine ekledi.

AB tarafından finanse edilecek sınır kapılarının üçünün Kosova, üçünün Sırbistan tarafında inşa edilmesi öngörülüyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara