Dolar

32,5004

Euro

34,8019

Altın

2.486,41

Bist

9.537,83

Kosova mahkemesine ABD'li başsavcı

ABD'li savcı Lahey'de Kosova'da savaş suçlarını araştıran mahkemeye atandı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 05:50:24

Kosova mahkemesine ABD'li başsavcı

Ajanslarda yer alan bilgide, ABD'li David Schwendiman, Kosova'daki savaş esnasında ve sonrasında yaşanan suçların yargılanması amacıyla Lahey'de kurulan özel mahkemenin başsavcılığı görevine tayin edildi.

Mahkeme, savaş sırasında ve sonrasında ‘Kosova Kurtuluş Ordusu' tarafından Sırplara yönelik işlenen suçları araştıracak. Daha önce Kosova'daki Special Ivestigative Task Force (SITF) başsavcılığını yapan Schwendiman, 2000'li yılların sonlarında Bosna-Hersek'teki savaş suçlarını soruşturmuştu. ​2014'te ABD Adalet Bakanlığı'ndan emekliliğe ayrılan Schwendiman, Olimpiyat Oyunları'nda 3 kez görev almış, Bahreyn, Vietnam, Tayland ve Bangladeş'te çalışmıştı. Bir zamanlar ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nde yasal konularla uğraşan Schwendiman, basının iddialarına göre, Afganistan'daki yolsuzluk davalarına da katılmıştı.

‘SCHWENDIMAN VE EKİBİ CİDDİ İŞLER YAPTI'

Schwendiman'ın atanmasını Sputnik'e değerlendiren Sırbistan'ın Kosova Komitesi Başkanı Milovan Drecun, yeni mahkemenin en yüksek uluslararası standartlara uyup uymayacağının çok önemli olduğunu söyledi. Eski Yugoslavya Mahkemesi'nde yaşandığı gibi bazı seçkinlerin yine adaletten kaçması durumunda yüksek standartların söz konusu olmayacağını kaydeden Drecun, “Sanırım Schwendiman başkanlığındaki bu grup son aylarda kanıt toplamak için ciddi işler yaptı. Ne kadar suçlama yapılacağı her şeyden önce çalışmalarının sonucuna bağlı, ama siyasi baskının yapılıp yapılmayacağına da bağlı” yorumunda bulundu.

‘ABD, MAHKEMELER ARACILIĞIYLA BÖLGE POLİTİKALARINI BELİRLİYOR'

Ünlü Sırp avukat Goran Petronijevic de Sputnik'e açıklamasında, yeni mahkemenin tarafsız olduğuna inanmadığını kaydederek şunları söyledi: “Eski Yugoslavya Mahkemesi gibi ABD'lilerin baskın olmaya veya etkilemeye çalıştığı mahkemelerin çalışmalarını bilenler, ABD'nin bu mahkemeler aracılığıyla şu ya da bu bölgedeki soruşturmaların politikasını belirlediğini biliyor.

Beni tedirgin eden, Yugoslavya ve Ruanda mahkemeleri gibi ‘ad hoc' (konuya mahsus) mahkemeler kuruluyor, şimdi de aynısı Kosova'daki suçlarla ilgili yapılıyor. Uluslararası hukukta bunun için hiçbir neden yok. Bunlar, kurucularının tezlerini güçlendirmek için kurulan ‘Sui generis' (nevi şahsına münhasır) mahkemelerdir.

‘ARNAVUT SUÇLULARI KORUMAK İÇİN KURULDU'

Eski Yugoslavya Mahkemesi'nin Arnavutların işlediği suçları araştırması ve Sırplara uygulanan standartların onlar için de uygulanması için mahkemenin statüsünde değişiklikler talep etmek yerine Kosova için özel mahkeme kurdular. Korkarım yeni mahkeme Arnavut suçluları korumak için kuruldu”.

 

Haber Ara