Dolar

32,3754

Euro

35,0133

Altın

2.325,64

Bist

9.103,47

Kosova eski Başbakanı gözaltında

Kosova eski Başbakanı, Sırbistan ile diyalog sürecine girildiği bir dönemde, 11 yıl önce verilen tutuklama kararı gerekçesiyle Slovenya'da gözaltına alındı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 11:24:10

Kosova eski Başbakanı gözaltında

Kosova'nın Geleceği Birliği Partisi (AAK) Başkanı ve eski Başbakan Ramuş Haradinay, Almanya dönüşü Slovenya'nın başkenti Lubyan'da gözaltına alındı. Haradinay için 2004 yıllında uluslararası yakalama kararı olduğu belirtildi.

Ramuş Haradinay, telefonla Klan Kosova Televizyonuna yaptığı açıklamada, "Berlin'den dönüyordum ve Slovenya sınırında 2004 yılında çıkartılan uluslararası yakalama kararından dolayı emniyete götürüldüm. Ondan sonra pasaportuma el koydular ve şu anda otelde kalıyorum. Bir karar çıkıncaya kadar Slovenya'yı terk etmemem istendi" ifadelerini kullandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ise Express gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ramuş Haradinay'nın gözaltına alınması ile alakalı bilgi istiyoruz. Bu gözaltı, siyasi ve taraflı bir karardır. Derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz"

Sırbistan Başbakanı Alexander Vuçiç de açıklamasında bu olaydan dolayı şaşırdığını söyledi. Vuçiç, "Haradinaj önce de çok sık diplomatik pasaport ile seyahat etti. Şimdi diyalog sürecinin ardından niye tutuklandı?" diye sordu.

Haradinay'nın gözaltına alınmasına Kosova'da tepki yağdı. Yüzlerce kişi, Slovenya Büyükelçisi binası önünde gece saatlerinde protesto gösterisi düzenledi.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden ve bugüne değin 108 devlet tarafından tanınan Kosova, halen Sırbistan anayasasına göre bu ülkenin bir parçası.

Balkanlarda altı ülkede yaşayan Arnavutlar ile Sırplar arasındaki siyasi, sosyal ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi Kosova sorununun çözülmesine doğrudan bağlı. Bu sorunun çözülmesi için Belgrad ve Priştine hükümetlerinin Nisan 2013'te imzaladıkları mutabakatın ardından bazı teknik konularda işbirliği adımları atıldı. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara