Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Köşeye sıkışan Hafter milisleri, teslim olmaya başladı

Darbeci Hafter, Libya ordusunun saldırıları karşısında zor durumda. Libya’nın başkenti Trablus’un güneybatısında yer alan Vatiyye Hava Üssü’nde bulunan darbeci Halife Hafter milislerinin, Libya Ordusu'na teslim olmaya başladığı duyuruldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-08 14:57:13

Köşeye sıkışan Hafter milisleri, teslim olmaya başladı

BAE, Mısır, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya destekli darbeci Hafter, Libya ordusunun başarılı operasyonları karşısında zor durumda.

Libya'nın başkenti Trablus'un güneybatısında yer alan Vatiyye Hava Üssü'nde bulunan darbeci Halife Hafter milislerinin, Libya ordusuna teslim olmaya başladığı duyuruldu.

Libya Hükümetine bağlı Öfke Volkanı Operasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Vatiyye Hava Üssü'ndeki Hafter'e bağlı çok sayıda milis, bölgede bulunan Tümgeneral Usame Cuveyli komutasındaki Libya Ordu birliklerine teslim oldu." İfadelerine yer verildi.

Çölün ortasında geniş ve korunaklı bir askeri alan olan Vatiyye, 7 ila 10 bin askerlik kapasitesiyle de stratejik önem taşıyor.

Libya Ordusu geçen salı günü üsse başlattığı operasyon çerçevesinde, bölgeyi tamamen ablukaya almıştı.

Libya Ordusu "Barış Fırtınası" operasyonunun başladığı geçen 25 Mart'ta üssün bazı bölümlerinde kontrolü ele geçirmişti.

15 HAFTER MİLİSİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bu arada Libya ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, Vatiyye Hava Üssü'nün 42 kilometre güneydoğusundaki El-Mesih mevkisinde düzenlenen hava harekâtında ise, 15 Hafter milisinin etkisiz hale getirildiğini ve 7 askeri aracın imha edildiğini belirtti.

Libya ordusu 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonunu başlatmış, 13 Nisan'da da Trablus'un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak, başkentten Tunus sınırına kadarki sahil şeridinde üç bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.

KÖŞEYE SIKIŞAN HAFTER, SİVİLLERE
YÖNELİK SALDIRILARI ARTIRDI

Öte yandan Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin darbeci lideri Halife Hafter, son dönemde ülkenin batısında yaşadığı askeri kayıplara karşılık başkent Trablus'taki sivil bölgelere saldırılarını artırdı.

Hafter'e bağlı milislerin, çarşamba günü Trablus'un yerleşim alanlarına düzenlediği iki saldırıda 9 sivilin hayatını kaybetmesi, ülkedeki sivil ölümlerine yeniden dikkati çekti.

Hafter milislerinin mayıs ayının ilk haftasında başkente düzenlediği saldırılarında 15 sivil öldürüldü, 30'dan fazlası yaralandı.

Trablus'un Hadba Mahallesi'ne 5 Mayıs'ta düzenlenen roketli saldırıda bir evin isabet alması sonucu aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi. Hafter milisleri hemen ertesi gün başkentte bir işlek yol ile bir mahalleyi hedef aldı. Bu iki saldırıda toplam 9 sivil öldü, aralarında çocukların da yer aldığı 30 kişi yaralandı.

HAFTER'İN TRABLUS'U ELE GEÇİRME ÇABASININ
SİVİL BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Başkent Trablus'u ele geçirmek için milislerine Nisan 2019'da saldırı emri veren darbeci Hafter, zaten uzun süredir istikrarsızlıkla boğuşan Libya'yı yeniden şiddet sarmalına sürükledi.
Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilciliğinin (UNSMIL) açıkladığı rakamlara göre, 2019 boyunca 284 sivil, çatışmalardan kaynaklı sebeplerle yaşamını yitirdi, 363 kişi yaralandı.
UNSMIL'in açıklamasına göre 2020'nin sadece ilk 3 ayında 64 sivil hayatını kaybederken 67 kişi de yaralandı.

Uluslarası çatışmalarda sivil ölümlerini izleyen Londra merkezli sivil toplum kuruluşu Airwars'in derlediği rakamlara göre, Hafter milislerinin askeri alanda kayıplar yaşadığı nisan ayında düzenlediği saldırılarında en az 109 sivil can verdi.

Libya hükümeti, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın da yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum tarafından desteklenen Hafter'e bağlı milislere karşı son dönemde pek çok askeri başarı elde etmişti. Libya ordusu, başkentin batısından Tunus sınırına kadar uzanan 3 bin kilometrekarelik alanı Hafter milislerinden temizlemişti.

Bir yıl önce başkenti ele geçirmek için saldırı emri veren ancak bunu başaramayan ve saldırıdan savunmaya geçmek zorunda kalan Hafter, sahadaki yenilgilerini kendi müttefiklerine karşı bir darbe girişiminde bulunarak gidermeye çalışmıştı.

Hafter milisleri bu dönemde başkentin sivil yerleşim bölgelerine yönelik saldırılarını artırmıştı.

Haber Ara