Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Korsan kitap ve CD'ye yeni önlemler geliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kitap, sinema ve müzik eserlerindeki 'korsan' faaliyetleri önlemek için yeni tedbirler alacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 12:09:45

Korsan kitap ve CD'ye yeni önlemler geliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kültür hayatını sekteye uğratan kitap, sinema ve müzik eserlerindeki "korsan" faaliyetleri önlemek için yeni tedbirler alınacak.

AA'nın bakanlık yetkilerinden edindiği bilgiye göre, sanatçıların telif hakkı konusundaki sorunlarını dinleyen Bakanlık, hak ihlalleriyle etkin mücadele için çalışmalarını hızlandırdı. Bu çerçevede, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda istenen değişiklikler ve yapılması öngörülenlerle ilgili ihtiyaç analizi raporu hazırladı.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışma, söz konusu kanunun değişmesi gerektiğini savunan ilgili kuruluşlar, hak sahiplerini temsil eden meslek birlikleri, kullanıcılar, kolluk kuvvetleri, yargı mensupları ve akademisyenlerin görüşlerine başvurularak, ulusal ve uluslararası kriterler gözününde bulundurularak hazırlandı.

Rapor doğrultusunda yapılacak çalışmayla Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda değişikliğe gidilerek, AB müktesebatı ve uluslararası sözleşmelerle tam uyumunun sağlanması, sanal veya dijital ortamlarda yaşanan telif hakkı ihlalleriyle mücadelede etkinliğin artırılması, toplu hak yönetim sisteminin daha işlevsel ve güçlü hale getirilmesi, lisanslama sistemi başta olmak üzere uygulamada yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

"Sektörel temas grupları" kuruldu

Bakanlık senarist, yönetmen, besteci, söz yazarı, ressam, yazar, oyuncu, şarkıcı, yapımcı ve yayıncıların telif haklarının en etkili şekilde korunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek. Bu çerçevede akademisyenlerin, yargı mensuplarının ve kolluk birimlerinin yanı sıra müzik, sinema, ilim-edebiyat, güzel sanatlar ve radyo-TV yayıncılığı alanlarındaki meslek birlikleri ve temsilcilerinden oluşan "sektörel temas grupları" kuruldu.

Çalışmalar tamamlandığında yasa taslağı, ilgili meslek birliklerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine, ardından da son hali verilerek Bakanlar Kuruluna sunulacak.

Haber Ara