Dolar

32,5356

Euro

34,8206

Altın

2.435,67

Bist

9.734,35

Korsan devlet

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-09 09:53:50

Korsan devlet

Yemenliler, 'adaları işgal altında olduğu halde başkasının adasını işgal eden ülke, devlet' tanımıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne işaret ediyorlar. Bu ülkeye ait Küçük Tunb Büyük Tunb ve Ebu Musa adaları 1971 yılından beri İran'ın işgali altında bulunuyor. Husiler gerekçesiyle Yemen'e müdahale eden Arap Koalisyonunun parçası ve Suudi Arabistan'dan sonra ikinci ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri Yemen'e ait stratejik Sokotra Adası'na el koydu. Yemen Hükümeti bunu işgal olarak tanımlıyor ve BAE'den Ada'yı terk etmesini istiyor. Son sıralarda Yemen asıllı yazar ve Nobel ödüllü Tevekkül Karman doğrudan bu ülkeyi işgalci olarak nitelendiriyor. Kolay kolay Araplar birbirlerini işgalci sıfatıyla anmazlar ama anlaşılan bıçak kemiğe dayandı. Son sıralarda sadece Tevekkül Karman değil Yemen hükümeti de ona eşlik ederek Birleşik Arap Emirlikleri'nin en azından bu Ada'daki izinsiz varlığını işgalci olarak nitelendiriyor. Tevekkül Karman bu ülkeyi başka bir sıfatla daha anıyor. Umman Sahili. Bu onu hafife almak anlamına geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri yerine bu ülkeyi Umman Sahili olarak tasvir ediyor. Bilindiği gibi hadis diliyle Yemen 'hikmet diyarı' olarak anılmıştır. Bu durumda Yemen halkı da hikmet sahipleri tanımını hak ediyor ve bu konumu ihraz etmiş oluyor. Tevekkül Karman da Yemen hikmetini temsil eden kimselerden birisidir. Hazreti Peygamber buna benzer bir benzetmeyi de Hazreti Aişe ve diğer kadınlar için yapmıştır. 'İnnekünne sevahibi Yusuf/ Siz Kadınlar Yusuf'un kadın arkadaşı gibisiniz" diyerek kadınlarda Zeliha'nın ruhundan bir parça taşıdıklarına işaret etmiştir. Anlaşılan Yemen'in toplu hikmetinden Tevekkül Karman'ın da şansına, payına İbn-i Arabi'nin deyimiyle bir fıs/dilim düşmüştür.

Tevekkül Karman Sokotra'nın nadir ve nadide bir ağacının Birleşik Arap Emirlikleri'nin mülküne bedel olduğunu söylemiştir. Camdan ve şeffaf gökdelenlerine ağır basacağını ifade etmiştir. Bu, şair Nedim'in Acem mülküyle İstanbul'u karşılaştırmasına benzer. Nedim benzetmesinde veya karşılaştırmasında hiç merhametli değildir. Acem mülkünü İstanbul'un bir taşına feda eder. Nitekim Nedim şöyle der:

Bu şehr-i Sitanbul ki bi misl ü behâdır
Bir sengine yek pâre Acem mülkü fedâdır
Bir gevher-i yekpare iki bahr arasında
Hurşîd-i cihan-tâb ile tartılsa sezâdır

(Günümüz Türkçesiyle)

Bu İstanbul şehri ki, paha biçilmez ona
Tüm İran mülkü feda olsun tek bir taşına
Öyle tek bir incidir iki deniz arasında
Yeridir dünyanın güneşi ile tartılsa

Tevekkül Karman'ın BAE liderlerini veya şeffaf binalarını Sokotra'nın bir ağacına değişmemesi gibi Hafız da Türkistan fatihi olan Timurlenk'i böyle bir gazelin bir beytiyle hiciv etmiştir:

"O Şirazlı Türk (güzel) bize iltifat eder, gönlümüzü alır, aşkımızı kabul eylerse
Onun siyah benine Semerkand'i de bağışlarız, Buhara'yı da"
"Eger ân Turkî-i Şîrâzî be-dest âred dil-i mârâ
Be-hâl-e hindûyeş bahşem Semerkand û Buhârârâ"

Tevekkül Karman, BAE'ne Umman Sahili derken yine onun gibi kadın bir yazar olan Ürdün asıllı İhsan Fakih de BAE ve liderlerini işgalciliğin ötesinde korsanlıkla suçlamıştır. Bölgenin yeni korsanları BAE ve liderleridir.

Bu suçlamalar karşısında bunalan Enver Gargaş (Karkaş) gibi BAE yetkilileri Tevekkül Karman'ın İhvan çıkışlı ve menşeli olduğunu nazara vererek BAE yönetimine karşı İhvan'ın Yemen halkını ve uluslararası çevreleri kışkırttığını söylüyorlar. Bunlar kendini avutma ve işgalini perdeleme arayışları. Bununla birlikte Dr. Ali Bakir bir tweetinde de belirttiği gibi 2017 yılında bu korsan devlet Katar, Türkiye, Somali, Cibuti ve en son Yemen ile sürtüşmüştür. Külahları değişmiştir. Bunların hepsinin kabahati de İhvan'ın mı? Her önüne gelenle takışmaktadır. Geçiş döneminde olduğu için Suudi Arabistan'ın şartlarını da istismar etmekte ve Yemen gibi dostlarıyla ilişkilerini bozmaktadır.

Korsanlık vasfı kendisine fazlasıyla intibak etmektedir zira katilleri ve savaş suçlularını ordusunda Yemen operasyonlarında istihdam etmektedir. ABD'nin bölgesel korsanı haline gelmiştir. Söz gelimi Amerikan ordusu patentli Stephen Toumajan gibi sabıkalı eski bir subay bir katil Birleşik Arap Emirlikleri ordusunda 'hizmet' vermektedir. Kısaca BAE, Umman Sahili olarak yeni bir korsan devlet olarak bölgede tozu dumana katmaktadır. Fakat nereye kadar?

Fikriyat

Haber Ara