Dolar

32,5734

Euro

34,9828

Altın

2.430,92

Bist

9.754,64

Koronavirüsün yayılmasını azaltmak için iç mekan havasını temiz tutun

Başkalarıyla içeride olmak, koronavirüsü yaymanın bir reçetesidir. Ancak, havadaki partikülleri, uygun havalandırma ve hava filtreleme yoluyla ortadan kaldırarak bu riskin bir kısmını azaltabilirsiniz.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-12 11:13:00

Koronavirüsün yayılmasını azaltmak için iç mekan havasını temiz tutun

Koronavirüs bulaşmasının büyük çoğunluğu, koronavirüs içeren havadaki partiküllerin solunmasıyla iç mekanlarda gerçekleşir. Ancak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, içeride olmanın oluşturduğu bariz risklere rağmen, vakalardaki son artışların çoğunu küçük ev toplantıları yönlendiriyor.

a_24

Virüsün bir evde yayılmasını önlemenin en iyi yolu, enfekte insanları uzak tutmaktır. Ancak , vakaların tahminen % 40'ı asemptomatik olduğunda ve asemptomatik insanlar koronavirüsü hâlâ başkalarına yayabildiğinde bunu yapmak zordur. Bir sonraki en güvenli şey dışarıda kalabalık olmayan yerlerde eğlenmektir; ancak bunu yapamıyorsanız, koronavirüsün yayılma riskini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Birincisi ve en önemlisi - her zaman maske takın, herkesin diğer insanlardan en az 2 metre uzakta durduğunuzdan ve içeride çok fazla zaman geçirmediğinizden emin olun. Ancak bu önlemlere ek olarak, içerideki havanın olabildiğince temiz olmasını sağlamak da yardımcı olabilir.

Artırılmış havalandırma kullanmak veya uygun boyutta bir hava temizleyici veya filtre çalıştırmak , ekstra bir koruma katmanı ekleyebilir. Temiz hava daha güvenli havadır

ab_23

Daha güvenli bir ev, içindeki bayat havanın yerini sürekli olarak bol miktarda dış havaya sahip olan evdir.
Evler genellikle açık pencerelerden veya kapılardan veya binanın kendisindeki istem dışı açıklıklar ve çatlaklardan içeri sızan havadan havalandırılır. Bir ev için tipik bir hava değişim oranı, saatte yaklaşık 0,5 hava değişimidir. Havanın hareketinin karmaşık yolu nedeniyle, bu, ortalama bir evde havanın 2 / 3'ünü değiştirmek için yaklaşık iki saat ve hepsini değiştirmek için yaklaşık altı saat anlamına gelir.

Havadaki bir virüsün yayılmasını sınırlamak istediğinizde bu yavaş hava değişimi iyi değildir. Havalandırma oranı ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

Peki ne kadar temiz hava idealdir? Kesin oran bir odanın büyüklüğüne bağlı olsa da, örnek olarak, içinde üç ila dört kişinin olduğu bir odada saatte en az 3 hava değişimi olmalıdır. Bir pandemide bu daha yüksek olmalıdır ve Dünya Sağlık Örgütü son zamanlarda saatte 6 hava değişimi önermiştir.

7ff754d4003d4f7c9c26672907b3cf3b

Eviniz için kesin hava değişim oranını bilmek gerekli değildir; sadece daha fazlasının daha iyi olduğunu bilin. Neyse ki, bir evin veya dairenin havalandırmasını artırmak kolaydır.

Mümkün olduğu kadar çok pencere açın - açıklık ne kadar büyükse o kadar iyidir. Egzoz fanlarını banyonuzda ve sobanın üzerinde çalıştırın - ancak bunu yalnızca egzoz dışarıya giderse ve ayrıca bir pencere veya kapınız açıksa yapın. Ek olarak, fanları açık pencerelere yerleştirebilir ve hava akışınızı daha da artırmak için içerideki havayı dışarı üfleyebilirsiniz.

Havadaki partikülleri temizlemek için bağımsız bir hava temizleyici de kullanabilirsiniz, ancak bunların ne kadar etkili olduğu odanın büyüklüğüne bağlıdır. Oda ne kadar büyükse, o kadar çok havanın temizlenmesi gerekir ve bağımsız temizleyiciler yalnızca çok güçlüdür.

Kaynak: earthsky.org

 

Haber Ara