Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Koronavirüs, Rusya genelinde hızla yayılmaya başladı: Putin zor durumda; ölü sayısı 8’e yükseldi

Putin'i eleştiren dünyaca ünlü Rus akademisyenler, sokağa çıkma yasağı getirilmesi çağrısında bulundu. Koronavirüs salgınında 'yeni bir aşamaya geçildiğini' duyuran Moskova'da Belediye Başkanı Sobyanin de, Kremlin'in aksine 'çok daha sert önlemler alınmasını' savundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-29 13:39:48

Koronavirüs, Rusya genelinde hızla yayılmaya başladı: Putin zor durumda; ölü sayısı 8’e yükseldi

Koronovirüs vakasını gizlemekle suçlanan Rusya Devlet Başkanı Putin, zor günler yaşıyor.

Rusya'da koronavirüs salgını hızla yayılırken;dünyaca ünlü Rus akademisyenlerden, Putin'e tepki geldi.

Putin'i eleştiren akademisyenler, sokağa çıkma yasağı getirilmesi çağrısında bulundu.

Kremlin'in aksine "çok daha sert önlemler alınmasını" savunan Moskova'da Belediye Başkanı Sobyanin de, koronavirüs salgınında "yeni bir aşamaya geçildiğini" duyurdu.

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs salgını Rusya'da başkent Moskova dışında da hızla yayılmaya başladı.

Dün koronavirüsten 3 kişinin hayatını kaybettiği Rusya'da bu sabah bir kişinin daha öldüğü bildirildi.

Böylece resmi verilere göre ölü sayısı 8'e yükseldi. Hafta sonu Moskova'da iki, St. Petersburg ve Orenburg'da birer can kaybı oldu. 

Son 24 saatte 270 yeni vaka saptanırken, toplam hasta sayısı da 1534'e çıktı.

Yeni vakaların 197'si Moskova merkezde,  27'si Moskova oblastta tespit edildi.

Yine son bir günde 15 hasta iyileşerek taburcu edildi, iyileşen toplam hasta sayısı 64 oldu.

ÜNLÜ AKADEMİSYENLERDEN PUTİN'E ÇAĞRI: SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ŞART

Bu arada dünyanın önde gelen üniversitelerinde görevli Rus akademisyenler, Rusya'da koronavirüs salgınının yayılmasını engellemeye yönelik önlemlerin yetersiz olduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı Putin'i eleştiren ortak bir metne imza attı.

Lenta.ru'nun haberine göre, aralarında Paris Ekonomi Okulu, Princeton Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Paris Siyasi Bilimler Akademisi, Rusya Yüksek Ekonomi Okulu gibi eğitim kurumlarında görevli 10 Rusyalı akademist, Rusya'da uygulanan karantina önlemlerine ilişkin devlete eleştirilerini iletti.

Rusya'da koronavirüsle mücadele amacıyla bir hafta resmi tatil ilan edilmesinin etkili bir önlem olmadığını, halkın bunu “tatil” olarak algılayacağını belirten akademisyenler, bu yöntemle hastalığın yayılmasının önüne geçilemeyeceği ve Rusya'nın İtalya'daki gibi ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'da sokağa çıkma yasağı getirilmesi, halkın sadece gıda merketlerine ve eczanelere gitmesine izin verilmesi çağrısı yapan akademisyenler, bu süreçte işsiz kalanlara devletin ödeme yapması, hayati önem taşıyan işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerinin sağlanması, devletin KOBİ'leri desteklemesi, şirketlere personellerine uzaktan çalışma izni vermelerinin tavsiye edilmesi gibi önerilerde bulundu. 

Ekonomi uzmanları ayıca Merkez Bankası'nın bankacılık sistemine likidite desteği sunması, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için, Batı ülkelerine uygulanan karşı yaptırımların sonlandırılması ve ithalat vergilerinin sıfırlandırılması gerektiğini belirtti.

MOSOVA BELEDİYE BAŞKANI: HİÇ KİMSE GÜVENDE DEĞİL

Rusya'da koronavirüsün en fazla etkili olduğu Moskova'da Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'den de uyarı geldi. Kremlin'in aksine "çok daha sert önlemler alınmasını" savunduğu belirtilen Sobyanin, koronavirüs salgınında "yeni bir aşamaya geçildiğini" duyurdu.

Sobyanin "Moskova'da vaka sayısı bini geçti... Hiç kimse güvende değil" dedi.

Moskova Belediye Başkanı, salgında yeni aşamaya geçildiğini ve vaka sayısının artmaya devam ettiğini vurguladı. 

Sobyanin ayrıca 2 hafta ev karantinasına yollananların durumunun sıkı şekilde takip edildiğini, bunun için tüm teknik takip imkanlarından da yararlanıldığını belirtti.

YURT İÇİ SEYAHAT YASAĞI GÜNDEMDE

Bu arada yurt dışına uçuşları tamamen durduran Rusya, şimdi de ülke içinde seyahat kısıtlaması üzerinde çalışıyor. Ajanslar, hükümet gündeminde şu an bu konunun olduğunu, "evde kalın" çağrısına rağmen çok fazla   şehirler arası seyahat yapılması yüzünden etkili bir yasak kararı ilan edilebileceğini vurguluyor. Ülke içinde hava ve demiryolu taşımacılığına sınırlamalar getirilmesi bekleniyor. 

Haber Ara