Dolar

32,3636

Euro

34,9440

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Koronavirüs aşısı yan etkileri neler?

Koronavirüs aşısı yaptıranlar aşının yan etkilerinin olup olmadığını, zamanla farklı hastalıklara sebep olup olmayacağını merak ediyor. Aşı yaptıranlardan yola çıkarak, görülen semptomlar ve ölüm sayısını baz alarak bir yan etki tablosu oluşturuluyor. Peki ama koronavirüs aşısının yan etkileri neler? Koronavirüs aşısı olan kaç kişi öldü? İşte merak edilen koronavirüs aşısının iç yüzü...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-06 18:54:12

Koronavirüs aşısı yan etkileri neler?

Koronavirüs aşısının Türkiye'ye gelmesinin ardından binlerce kişi, yan etkilerini ve aşının doğuracağı kalıcı sorunları merak eder oldu. Çok kısa bir sürede hayata geçirilen koronavirüs aşı projesinin sonucunda, ölenler ve yan etkilerinden şikayet edenler bu durumları bildirdi.

Ülkelere ve yaşayış tarzına göre farklı semptomlar gösteren Koronavirüs, bu sefer aşısıyla aynı şekilde bazı ülkelerde farklı yan etkilerin meydana gelmesine sebep oldu.

Koronavirüs aşısının yan etkileri nelerdir?

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşı olduktan sonra uygulama noktasında hafif ağrı olduğunu belirterek, "Bunun dışında baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar. Aşıya bağlı alerjik reaksiyonlar gözlenebiliyor nadir de olsa. Aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde bu durumlara karşı gerekli önlemler alınmış durumda. Aşı olan kişi 15 dakika boyunca izleniyor. Beklenmedik alerjik reaksiyona karşı da önlemlerimiz hazır durumda bekletiliyor" açıklamasında bulundu.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

En Yaygın Semptomlar;

- Ateş

- Kuru Öksürük

- Aşırı Yorgunluk

Seyrek Görülen Semptomlar;

-  Ağrı ve Sızı

- Boğaz Ağrısı

- İshal

- Konjunktivit

- Baş Ağrısı

- Tat Kaybı

- Koku Kaybı

- Ciltte döküntü

- El veya ayak parmaklarında ren değişimi

Ciddi Semptomlar;

- Solunum Güçlüğü

- Nefes Darlığı

- Göğüste Baskı

- Göğüste Ağrı

- Hareket Kaybı

- Konuşma Kaybı

Koronavirüs aşısı yaptıran kaç kişi öldü?

Norveç İlaç Ajansı tarafından yapılan açıklamada ise, Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği aşıyı yaptıran 24 kişinin hayatını kaybettiği, soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.

Hollanda ve Bulgaristan da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, Pfizer/BioNTech'in korona virüs aşısını aldıktan sonra kişilerde göz çevresinde şişlik ve kızarıklık gibi yan etkiler olduğunu bildirmişti.

Öte yandan bir sayı belirtmeyen Almanya, yaptığı açıklamada; ölümlerin aşının yapılmasından sonraya denk gelmesinin nedenleri araştırıldığı ve ölümlerin yaşlılıktan mı yoksa aşıdan mı kaynaklandığının henüz bilinmediği aktarıldı. Söz konusu ölümlerin, aşılanan kişi sayısına göre risk oluşturmadığı iddia edildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara