Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Koronavirüs ABD'de Çin mahallelerini vurdu

ABD'de virüs vakası henüz yalnızca 60 iken, ülkedeki Çin mahalleleri ve işletmecileri zor günler geçiriyor. New York'taki Chinatown mahallelerinde virüs görülmüş değil, fakat iş yerleri hızla müşteri kaybediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-02 13:27:12

Koronavirüs ABD'de Çin mahallelerini vurdu

Koronavirüs bir diğer adıyla Covid-19, dünya genelinde hızla yayılırken sadece hastalığı değil korkuyu da yayıyor. Ve bu korku virüsün çok az görüldüğü ülkelerde de dikkat çekiyor, ABD gibi. 320 milyon nüfuslu ülkede virüs taşıyanların sayısı 60. Ancak bu özellikle Çin kökenli işletmecilerin işini zorlaştırmış durumda.

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Çin'de başlayan ve diğer ülkelere de yayılmakta olan koronavirüs, korkuyu da beraberinde getiriyor.

60 KİŞİ VİRÜSE YAKALANDI FAKA TKORKU DAHA BÜYÜK

Koronavirüs vakası 320 milyon nüfuslu ABD'de onlarla ifade edilse de ülke geneline korkuyu yaymışa benziyor.

RİSK DÜŞÜK SEVİYEDE

Chicago Sağlık Dairesi'nden Allison Arwady, “Chicago'da, Illinois ve ABD genelinde yaşayanlar için koronavirüsün yarattığı risk düşük seviyede. Kamuoyunun bu konuda tavrını değiştirmesi için bir neden yok. Maske takmaya gerek yok. Etkinlikleri iptal etmeye gerek yok ve tabi ki Chinatown'a gitmememezlik yapmaya gerek yok” diyor. Ancak bu sözler de endişeleri azaltmışa benzemiyor.

ÇİN MAHALLELERİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Özellikle ABD'nin bazı kentlerinde yer alan, genelde Asya ve Çin asıllılarının iş yerlerinin olduğu Chinatown olarak bilinen Çin mahalleleri koronavirüsün yayılmasıyla zor günler geçiriyor.

RESTORANLAR MÜŞTERİ KAYBETTİ

Amerikan Çin Restoran Enstitüsü'ne göre Chicago'nun Chinatown bölgesindeki restoranlara gidenlerin sayısı oldukça azalmış durumda.

New York, 500 bin Çin asıllı ABD'li nüfusuyla ülkede en fazla Çin kökenlinin yaşadığı kent.

ŞEHİRDE VİRÜS OLMAMASINA RAĞMEN ÇİN MAHALLELERİ KAN KAYBEDİYOR

New York'ta yekililer şehirde koronavirüs vakası olmamasına rağmen kentteki Chinatown'ın kan kaybetmekte olduğunu belirtiyor.

Çin restoranlarındaki müşterilerin önemli ölçüde azaldığına dikkat çekiliyor.

Manhattan'ın Chinatown bölgesinin en eski restoranı Nom Wah Tea Parlor'ın yöneticisi Vincent Tag sadece son 3 haftada müşterilerin yüzde 40 oranında azaldığını belirtiyor.

KORKU ORANTISIZ BİR ŞEKİLDE BÜYÜYOR

Bölgede yaşayanlar, virüsün kaynağının binlerce km uzakta olduğunu ve bu korkunun orantısız olduğunu vurguluyorlar. Hatta bazıları kendilerini artık yabancı gibi hissetmeye başladıklarını bunun rahatsız edici olduğunu kaydediyor.

Endişe sadece New York'ta, Chicago'da değil, Boston, San Francisco, Arizona gibi yerlerden de benzer haberler geliyor.

Örneğin San Francisco'da 4 restoranı bulunan Wong ailesi müşterilerin azalması nedeniyle birini kapamayı düşünüyor.

Virüsün yemekle bulaşmadığına vurgu yapan yetkililer halkın endişelerini gidermeye çalışıyor.

Boston Belediye Başkanı Marty Walsh sosyal medyada kampanya başlatarak insanlara kentin Chinatown bölgesindeki küçük işletmeleri desteklemek adına fotoğraflarını paylaşmaları için kampanya başlattı.

New York'ta yetkililerle politikacılar Chinatown'a gitmemek için bir neden olmadığı yönünde çağrılar yapıyor ve Çin restoranlarındaki yemek yedikleri fotoğrafları paylaşıyorlar.

 

Haber Ara