Dolar

32,5149

Euro

34,9470

Altın

2.430,13

Bist

9.804,18

Koronalı günlere görüntülü arama damga vurdu

Haziran ayında, Türkiye temsili olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre evde kaldığımız sürede vakit geçirdiğimiz dijital uğraşlar arasında en yaygın olanı %85 oranla görüntülü konuşmak oldu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-13 17:13:36

Koronalı günlere görüntülü arama damga vurdu

Barem, Koronavirüs salgını sebebiyle evde kaldığımız süreçte kendimizi meşgul ettiğimiz teknolojik uğraşlar üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre korona günlerinde ilk defa veya eskiye göre daha çok gerçekleştirdiğimiz uygulamalar arasında hem en yaygın olanı hem de en sevileni görüntülü konuşma oldu. 

Barem tarafından Haziran ayında, Türkiye temsili olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre evde kaldığımız sürede vakit geçirdiğimiz dijital uğraşlar arasında en yaygın olanı %85 oranla görüntülü konuşmak oldu. Bunu sırasıyla sosyal medyada zaman geçirmek (%78), internetten film izlemek (%72) online alışveriş yapmak (%65) ve online eğitim almak (%58) izledi.

Kadınların ilgisi yoğun
Araştırmada %85 gibi büyük çoğunluk görüntülü konuştuğunu söylerken, bu oranın kadınlarda %90'a, 18-34 yaş arasındaki gençlerde ise %95'e çıktığı görüldü. Oranın en düşük olduğu emeklilerin ise %69'u görüntülü konuştuğunu belirtti. Bu kişilerden görüntülü konuşmayı değerlendirmeleri istendiğinde, çoğunluk (%72) memnun olduğunu söyledi. Memnun olmayanların oranı yalnızca %15. En yüksek memnuniyet kadınlarda (%78) görüldü.

Gençler internete odaklandı
Bu süreçte internetten daha çok film izlediğini söyleyenlerin oranı %72. Bu oran, 18-34 yaş grubunda %88'e, AB sosyo ekonomik grubunda %84'e, öğrenciler arasında %97'ye çıkıyor. İnternetten film izlemekten memnun olanların oranı yarıya yakınken (%49), gençler %61, öğrenciler %73, lise eğitimli grup ve kendi hesabına çalışanlar %57 oranında memnunlar. Üst yaş grubunda (55 üstü yaş) ise internetten film izleyenlerin oranı %47'ye, izleyenler arasında internetten film izlemeyi olumlu değerlendirenlerin oranı %24'e kadar düşüyor.

Online eğitimden beklenti
Görüşülen kişilerin %58'i evde kaldığı süreçte online eğitim aldığını söyledi. Bu oran 18-34 yaş gençlerde %70'e, AB ses grubunda %72'ye, öğrenciler arasında %94'e çıkıyor. Online eğitim alanlar içinde memnun olanların oranı (%46), memnun olmayanların yalnızca 3 puan önünde (%43). Bu fark öğrencilerde 16, ücretli ve maaşlı çalışanlarda 13, kadınlarda 11 ve ABC1 ses gruplarında 8 puan açılıyor. Erkekler ise online eğitimden memnun olmayanların oranı memnun olanlardan daha yüksek.

Araştırmayı yorumlayan Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız; “Korona günlerindeki evde kal süreci özellikle teknoloji sektörü için bir anlamda sınav dönemiydi. Dijital teknolojiler özellikle de online alışveriş normalin çok üstünde kullanıldı. Bu dönemi yeni dijitalin ısınma dönemi olarak adlandırabiliriz. Zorunluluktan gerçekleşen bazı uygulamalar sıkıntı vermiş olsa da bazıları hayatımızda kalıcı olmaya aday. Mobil telefon sektörünün görüntülü konuşmaya önem vermesi gerektiği çok açık. İnsanlar sevdikleri ile bir araya gelemedikleri zamanlarda görüntülü konuştular ve bundan çok memnun kaldılar. Yeni normal düzende de bu alışkanlıkların devamı için ürün ve hizmet kalitesinin yüksek tutulması gerekiyor” dedi.

 

Haber Ara