Dolar

32,5607

Euro

34,9891

Altın

2.424,58

Bist

9.722,09

Korona kapınca burun akıntısı olur mu? Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi?

Bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde grip ve nezle salgınlarında artışlar görülmeye başlandı ve korona virüs ile nezle sık sık karıştırılmaya başlandı. Peki korona kapınca burun akıntısı olur mu? Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi? (Soğuk algınlığı) nezle ile koronavirüs nasıl ayırt edilir? Uzmanlar grip, soğuk algınlığı ve nezlenin koronavirüs ile benzetilmemesi için uyardı. Peki koronavirüste burun akıntısı olur mu? İşte koronavirüs ve nezle arasındaki fark.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-20 18:47:58

Korona kapınca burun akıntısı olur mu? Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi?

Koroanvirüs salgını ile tüm dünya kaosa sürüklendi. İnsanların psikolojileri derinden etkilendi. İnsanlar evlerine hapsoldu ve işlerini kaybetti. Son zamanlarda aşının da bulunasıyla insanlar biraz olsun rahatlamaya başladı. Ülkemizde de kademeli normalleşme ile kısıtlamalar yavaş yavaş yavaş kalkmaya başladı. Ancak bashar aylarını yaşadığımız ve havaların da çok değişken olduğu şu günlerde insanlarda soğuk algınlığı ve girip vakalarında da artış oldu. Durum böyle olunca vatandalar soğuk algınlığı ile koronavirüsü birbirine karşıtırmaya başladı ve endişelenmeye başladı. Peki koroanavirüs ile nezle nasıl ayırt edilir? Koronavirüs olunca burun akınıtısı olur mu? Korona kapınca burun akıntısı olur mu? Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi? (Soğuk algınlığı) nezle ile koronavirüs nasıl ayırt edilir? Koronavirüste burun akıntısı olur mu? 

KORONA KAPINCA BURUN AKINTISI OLUR MU?

Vatandaşların şu sıra en çok sorduğu soruların başında korona kapınca burun akınıtısı olur mu sorusu geliyor. Uzmanlar bu konuda şunları söylüyor; Koronavirüsün en yaygın belirtileri ateş, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi. Uzmanlar nadiren görülen belirtileri arasında ise baş ağrısı, kan tükürme, ishal ve balgam geldiğini belirtiyor. Koronavirüs vakalarında rastlanmayan semptomlar ise boğaz ağrısı ve burun akmasıdır. 

BURUN AKINTISI KORONAVİRÜS BELİRTİSİ Mİ?

Yapılan araştırmlara göre burun akınıtısı koronavirüs vakalarında sık görülen bir durum değil. Burun akınıtısı nezle ve soğuk algınlığı vakalarında en sık görülen belirtidir. Eğer burun akıntınız varsa endişelenmenize gerek yok. Ancak diğer koronavirüs belirtilerini de yaşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var.

Korona-kapınca-burun-akıntısı-olur-mu

KORONAVİRÜS İLE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARKLAR?

2019-nCoV enfeksiyonunda, grip veya soğuk algınlığında olduğu gibi genellikle ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi solunum şikayetleri görülür. Birçok yakınma benzer olsa da, bu hastalıklar farklı virüslerden kaynaklanır. Benzerlikleri nedeniyle, hastalığı sadece şikayetlere dayanarak tanımlamak zor olabilir. Bu yüzden birinin 2019-nCoV olup olmadığını doğrulamak için laboratuvar testleri gereklidir.

Şu andaki bilgilerimize göre salgına yol açan Corona virüs enfeksiyonunda en önemli belirti hastalığın yüksek ateş ve kuru öksürük ile başlamasıdır. Oysaki soğuk algınlığında ateş çok yüksek değildir ve öksürük de hastalık geçmeye yüz tutarken ortaya çıkar. Alerjik rinitte ise hem ateş yoktur hem de abartılı bir aksırık ve burun kaşıntısı ön plandadır. Salgına yol açan Corona virüs enfeksiyonunda ise burun akıntısı, aksırık, burun kaşıntısı ve göz yaşarması beklenmez. Nezle tablosuna neden olan 4 hastalıktan en çok karışabilecek olan İnfluenza (grip) enfeksiyonudur. Halsizlik, kırgınlık, yüksek ateş, boğaz ağrısı her iki hastalığın ortak bulgularıdır. Ayırmak bazen mümkün olmayabilir. Kuşku olduğunda influenza testi ile kişinin grip olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Ateşi, halsizliği, boğaz ağrısı ve öksürüğü olan hastaların, hekimlerinin şüphelenmesi durumunda hem İnfluenza (grip) hem de Corona açısından tetkik edilmeleri gerekir.

GRİP İLE KORONAVİRÜS ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Soğuk algınlığında önce boğazda kaşıntı, burun akması ve onu takiben öksürük ortaya çıkıyor. Akabinde ise günlerce süren boğaz ağrısı, balgamlı öksürük veya kuru öksürük ile baş ağırış ve halsizlik görülüyor. Grip ise şiddetli baş ağrısı ve eklem ağrıları ile kendini hissettiriyor. Kuru öksürük, boğazda gıcık hissi ve ağrı, 41 dereceye ulaşan ateş ile titreme görülüyor. Hastalar halsizlikten yataktan kalkmakta zorlanırken saatlerce uyuyabiliyor ve açlık da hissetmiyor. Ayrıca soğuk algınlığı birkaç günlük istirahat ile atlatılıp semptomları yaklaşık bir haftada ortadan kalkarken, grip daha uzun sürüyor ve bazen atlatılması haftalar sürebiliyor. Almanya Daimi Aşı Komitesi, özellikle risk grubunda olan kişilere yıllık grip aşısı yaptırmayı tavsiye ediyor. Risk grubuna 60 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar, hamileler, sağlık personeli ve kalabalık insan grupları ile çalışanlar giriyor.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Kuru Öksürük: Corona virüs kişilerde direk alt ve üst solunum yolunu etkilediğinden dolayı ilk görülen ve şikayete neden olan durum kuru öksürüktür. Kuru öksürük bu tarz durumda sık sık olmaktadır. Sık sık ve bitmek bilmeyen öksürük ilk belirtilerdendir.

Yüksek Ateş: Corona virüsün neden olduğu en önemli belirtilerden bir tanesi de yüksek ateştir. Bu belirti kişide en önemli belirtiler arasındadır. Corona virüs vücuda çeşitli tahribatlar verdiği için vücutta ateşle bu duruma tepki vermektedir.

Nefes Darlığı: Corona virüsün neden olduğu diğer önemli belirtilerden bir tanesi de nefes darlığı şikayetidir. Nefes darlığı herkeste görülmeyebilir bu durum genelde solunum sıkıntısı yaratmaktadır ve durum ilerlerse tıbbi gözlem altına alınması gerekmektedir. İşinin altta yatan rahatsızlıkları varsa solunum sıkıntısı olma olasılığı o duruma bağlı olarak daha da yüksektir.

Boğaz Ağrısı: Corona virüsten kaynaklı boğaz ağrısı şikâyetleri de olmaktadır. Fakat bu durum genel olarak yüksek ateş ve kuru öksürük belirtilerine göre daha az görülmektedir.

Halsizlik, Yorgunluk, Kas Ağrısı: Corona virüs belirtileri arasında yer alan halsizlik hastalığın vermiş olduğu bir durumdur. Corona virüsün vücutta yarattığı tabloya göre kas ve eklem ağrısı yaratabilir

İshal: Corona virüs belirtileri arasında az görülmektedir fakat görülebilmektedir.

Hıçkırık: Nadir de olsa bazı vakalarda tespit edilmiştir. Hıçkırık da koronavirüs( coronavirüs) belirtileri arasında nadiren de görülse dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilmiştir.

Burun Tıkanıklığı: Nezle ve gripte de olduğu gibi koronavirüs vakalarında da virüs burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı eğer uzun sürüyorsa ve geçmiyorsa mutlaka PCR testi yaptırılıp öncesinde de bir uzmana başvurmak gereklidir.

SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Soğuk algınlığı beliritileri şu sıralar çokça araştırııyor. Havaların bir ısınıp bir soğuduğu günlerde insanlar daha sık soğuk algınlığına yakalanıyor. Korona salgını olması nedeniyle insanlar acaba koronavirüs mü kaptım diyerek soğuk algınlığı beliritilerini araştırıyo. İşte soğuk algınlığı belirtileri;

Ateş

Boğaz ağrısı

Boğazda yanma,

Burun akıntısı

Burun tıkanıklığı

Hapşırma

Kuru öksürme

Gözlerde sulanma ve yanma hissi

Kulaklarda dolgunluk

Baş ağrısı

Halsizlik

Yorgunluk

Haber Ara