Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

Korona gölgesinde dünyada Kurban Bayramı coşkusu

İslam dünyası ve Türkiye Kurban Bayramını kutluyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle camilerde de tedbirler en üst seviyede alındı. Bayram namazı içinde tüm Türkiye'de vatandaşlar camileri doldurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-31 07:17:51

Korona gölgesinde dünyada Kurban Bayramı coşkusu

İslam dünyası ve Türkiye Kurban Bayramını kutluyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle camide de tedbirler en üst seviyede alındı. Bayram namazı içinde tüm Türkiye'de vatandaşlar camileri doldurdu. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde Bayram sabahında Sabah Namazını kılmak isteyen Müslümanlar içeride sosyal mesafe kuralına dikkat ederek saf tuttu.

 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Şerif-i Camiinde bayram sabahında sabah namazı kılındı. Gece saatlerinden itibaren bekleyen vatandaşlar, ezanın okunmasıyla içeri alındı. Güvenlik, temizlik ve dezenfektan çalışmalarının ardından namaz için vatandaşlar alınmaya başlandı. Kadın erkek, genç yaşlı, çok sayıda Müslüman namazı kıldıktan sonra tekbirler getirdi, dua etti.

Kurban Bayramının iştirak edilmesiyle birlikte, Adanalı vatandaşlarda bayram namazı için camilere akın etti. Türkiye'nin en büyük camilerinden birisi olan Merkez Cami'nde korona virüs tedbirlerine uyularak namaz kılındı.

Adana'da vatandaşlar Türkiye'nin en büyük camilerinden birisi olan Merkez Cami'ne geldi. Erken saatlerden itibaren camiye gelen vatandaşlar, Seyhan Müftüsü Mehmet Yaman tarafından bayram üzerine verilen vaazı dinledi.

Kars'ta, Kurban Bayramı namazında camiler doldu taştı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte camileri dolduran vatandaşlar, Vali Türker Öksüz ile birlikte bayram namazını kıldı.

Türkiye'de bayram namazının en erken kılındığı illerden birisi olan Kars'ta, vatandaşlar sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Güneşin doğmasıyla birlikte camilere gelen vatandaşlar, imam öncülüğünde bayram namazı kıldı. Evliya Cami de bayram namazını kılan vatandaşlar Kars Valiliği tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Vatandaşlar Covid-19 tedbirleri kapsamında maske takarak sosyal mesafe kurallarına uyarak protokol üyeleriyle bayramlaştı.

Düzenlenen bayramlaşma törenine Kars Valisi Türker Öksüz, 14'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın katıldı.

AFGANİSTAN

Afganistan'da halk, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen Kurban Bayramı namazını kılmak için camileri doldurdu.
Kovid-19 vaka sayısının gün geçtikçe arttığı ülkede Kurban Bayramı dolayısıyla halk, sabah erken saatlerde başta başkent Kabil olmak üzere, pek çok bölgede camilere akın etti.
Kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentindeki Ravza-i Şerif Camisi'ne gelenlerin sosyal mesafe kuralına uymadıkları ve çoğunlukla maskesiz oldukları gözlendi.
Her sene geleneksel olarak bayram namazına katılarak halka hitap eden yerel yöneticiler ise Kovid-19 nedeniyle bayram namazına iştirak etmedi.
Yüzlerce kişinin katıldığı namazdan sonra okunan hutbede birlik ve beraberliğin yanı sıra ülkede barışın önemi vurgulandı.
Sıkı güvenlik önlemleri altında kılınan bayram namazı sonrası halk, Kovid-19 salgınına rağmen geleneksel hale gelen ve yıllardır devam eden bayramlaşma törenine katıldı.

ENDONEZYA

Dünyanın en yoğun Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'da, Kurban Bayramı namazı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altında kılındı.
Ülke genelinde Müslümanlar, bayram namazını cami ve açık alanlarda maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek eda etti.
Toplu bayramlaşma, sarılma, el sıkışma ve fiziksel temastan kaçınılması uyarısı yapan yetkililer, salgının yayılımına karşı bayram kutlamalarının telefon ve sanal ortamda gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.
Yetkililer ayrıca, kurban kesimlerinde de belirlenen sağlık protokollerine uyulmasını istedi.
Başkent Cakarta'da belediyeye ait açık alanda bayram namazını kılan 46 yaşındaki Ryan Arrasuli, ''Hayatımızın bir parçası haline gelen salgın tedbirlerine alışmaya çalışıyoruz. Geçen yıla göre Ramazan Bayramı sonrasında Kurban Bayramı'nı da çok farklı geçiriyoruz.'' dedi.
Arrasuli, Kovid-19 riskinin ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin belirsizliğin de kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.
Öte yandan başkent Cakarta'da normalleşme sürecinde uygulanmaya devam eden çeşitli kısıtlamaların 13 Ağustos'a kadar uzatılması kararı alındı.
Bugüne kadar 106 bin 336 vakanın tespit edildiği ülke genelinde ölü sayısı 5 bin 58'e çıktı, iyileşen hasta sayısı da 64 bin 292 olarak kayda geçti.

MALEZYA

Malezya'da Kurban Bayramı namazı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altında kılındı.
Bayram namazı ülke genelinde sınırlı sayıda camide ve kısıtlı cemaatle kılınırken Malezyalı Müslümanlar, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etti.
Camilerin içinde seccadelerin kurulacağı yerler numaralarla işaretlenirken önceden kayıt yaptırarak namaza gelen cemaate abdestlerini evde almaları ve girişte vücut ateşlerini ölçtürmeleri şartı konuldu.
Başkent Kuala Lumpur'da bayram namazı kılınan camilerden Tengku Adbul Aziz Şah Camisi'ne Kovid-19 tedbirleri nedeniyle Malezya vatandaşları dışındaki Müslümanların girişine izin verilmedi.
Namazın ardından cemaate tokalaşmadan bayramlaşmaları gerektiği hatırlatılırken, cemaate namaz çıkışında cami avlusunda uzun süre beklemeden evlerine gitmeleri uyarısı yapıldı.
Kuala Lumpur'da ayrıca Ömer el-Hattab Camisi'nde, idari başkent Putrajaya'da ise Tuanku Mizan Zeynel Abidin Camisi'nde Müslümanlar bayram namazlarını eda etti.

AVUSTURALYA

Avustralya'da Victoria dışındaki eyaletlerde yaşayan Müslümanlar, cami ve mescitlerde bir araya gelerek Kurban Bayramı namazını kıldı.
Avustralya'daki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini dikkate alan on binlerce Müslüman, bayram namazını kılmak için cami ve mescitlerde bir araya geldi.
Sosyal mesafe kuralları gereği birbirlerine 1,5 metre aralık bırakarak camilerde saf tutan Müslümanlar, önce sabah namazını kıldı ardından bayram vaazını dinledi.
Camileri dolduran farklı etnik kökenlerden yüzlerce Müslüman'a hitaben İngilizce, Arapça ve Türkçe verilen vaazlarda Kovid-19 salgınından korunmalarına yönelik hatırlatmalar yapıldı.
Vaazlarda, bayramlaşmaların Kovid-19 kurallarına uygun olarak yapılmasının önemi vurgulandı, ihtiyacı olan kişilere de yardım edilmesinin önemine dikkat çekildi.
Bayram namazının ardından vatandaşlar ilk bayramlaşmayı cami içinde, Kovid-19 yasaklarına uyarak gerçekleştirdi.
Avustralya'da Kovid-19 nedeniyle en fazla can kaybı ve vaka sayısının kaydedildiği Victoria eyaletindeki camilerin kapalı olmasından dolayı bayram namazı kılınmadı.
Yaklaşık 250 bin civarında Müslümanın yaşadığı Victoria eyaletindeki camiler, 19 Mart 2020'de geçici olarak ibadete kapatılmıştı.

JAPONYA

Japonya'da Müslümanlar, Kurban Bayramı için başkentteki Tokyo Camisi'ni doldurdu.
Başkentin en büyük mescidi olan Tokyo Camisi'ne ateşleri ölçülerek alınan cemaate, aralıklarla saf tutulması, maske takılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu.
Bayram namazı esnasında cemaat, hem cami içinde hem de avluda saf tuttu.
Tokyo Camisi İmam Hatibi Muhammed Rifat Çınar, iki kez kıldırdığı bayram namaz sonrası, Japonca, Arapça, İngilizce ve Türkçe hutbe okudu.
Salgın sebebiyle faaliyetleri şubat sonunda askıya alınan cami kapılarını haziran başında cemaatine yeniden açmıştı.

TUNUS

Tunuslular, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gölgesinde bayram namazı için başkentteki tarihi Zeytune Camisi'nde bir araya geldi. Yüzlerce Tunuslu Kovid-19 önlemleri kapsamında belirlenen sosyal mesafe kuralına uygun şekilde namazlarını eda etti. Önlemler kapsamında maske de kullanan Tunuslular, namaz sırasında kişisel seccadelerini getirdi, namaz alanına girişlerde ellerini dezenfektanla sterilize etti.Bayram hutbesinde, salgının tüm insanlıktan uzaklaşması ve hayatın normale dönmesi temennisinde bulunuldu.Hutbede ayrıca salgın sürecinin sona ermesi ve eskiden olduğu gibi hacı adaylarının dünyanın dört bir yanından kutsal mekanları ziyarete gidebilmesi için dua edildi.

Tunus makamları, salgın kapsamında alınan tedbirleri gevşetmesine rağmen bazı ritüellerin yapılmasını yasaklamıştı. "Bayram alayı" olarak bilinen, halkın evlerinden çıkıp hep birlikte dualarla Zeytune Camisi'ne yürüdükleri geleneksel ritüelin bu sene yapılmaması uyarısında bulunulmuştu. Tunus'ta Kovid-19 tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 aydır ibadete kapatılan camiler 5 Haziran'da yeniden açılmıştı.

 

AZERBAYCAN

Azerbaycan'da Kurban Bayramı namazı yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını önlemleri nedeniyle cemaat olmadan kılındı.Bayram namazı başkent Bakü'de ülkenin en büyük camisi olan Haydar Camii'nde Kafkas Müslümanlar İdaresi'nden (KMİ) din görevlilerinin katılımıyla kılındı. Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl bayramı namazı camilerde kılınmadı.

Kurban Bayramı dolayısıyla Azerbaycan'da bugün ve yarın resmi tatil ilan edildi.

KAZAKİSTAN

Kazakistan'da da bayram namazı kılınmadı, cami avlularında spor müsabakaları yapılmadı. Hayvan pazarları ve kurban kesim yerlerinin kapalı olduğu ülkede, büyükşehirlere büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişi sınırlandırıldı. Müslümanlar ancak Kazakistan Müslümanları Dini İdaresinin (KDMİ) oluşturduğu internet sitesi üzerinden kurban bağışı yapabiliyor.

Sıkı sıhhi önlemlerin alınmasıyla kesilecek tüm kurban etleri, cami cemaatleri ve gönüllülerce ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.  Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev birer mesaj yayımlayarak Kazak halkının bayramını kutladı.

KIRGIZİSTAN

Kovid-19 nedeniyle Kırgızistan'da da bayram namazı kılınmadı fakat halkın kurban alım, satım ve kesimine izin verildi. Kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, kurban pazarında yoğunluk oluşturdu. Pazarlarda, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre artış gözlemlendi. Kurbanlık almak isteyenler ile satıcılar arasında sıkı pazarlıklar yaşandı. Vatandaşlar kurbanlarını keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

Kırgızlar, evlerinde bayram sofraları kurdu, akrabalarını ve komşularını ziyaret ederek bayramlaştı. Erken saatlerde mezarlıklar da ziyaret edildi.

 

 

 

Haber Ara