Dolar

32,4838

Euro

34,9545

Altın

2.434,99

Bist

9.716,77

“Körfez'deki petrol tankerlerinin kundakçıları kimler?”

İtalyan coğrafyacı ve jeopolitik bilim insanı Manlio Dinucci’nin, “Körfez’deki petrol tankerlerinin kundakçıları kimler?” başlıklı makalesinde, Umman Körfezi’nde yaşanan son gelişmeleri ele alıyor ve İtalya ile ABD arasındaki ilginç yakınlaşmanın boyutlarına dikkat çekiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-20 10:02:07

“Körfez'deki petrol tankerlerinin kundakçıları kimler?”

buyuk_156

İtalyan Coğrafyacı ve jeopolitik bilim insanı Manlio Dinucci'nin “Körfez'deki petrol tankerlerinin kundakçıları kimler?” başlıklı makalesinde, Umman Körfezi'nde yaşanan son gelişmeleri ele alıyor ve İtalya'nın ABD ile yakınlaşmasına dikkat çekiyor. Makelenin çevirisi şöyle:

ABD, İran'ı Umman Körfezi'nde petrol tankerlerine saldırmakla suçlayarak Orta Doğu'da yeni bir gerilim tırmanışı hazırlarken, İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini'nin Dışişleri Bakanı Mike'ın Washington'daki bu stratejisinin ustalarıyla bir araya gelmesi Pompeo, “İtalya'nın en büyük Batı demokrasisinin Avrupa kıtasındaki ana ortağı olarak yerini almak istediğini” teminat vererek ona güvence verdi. Böylece Washington tarafından başlatılan operasyonla İtalya'ya müttefik oldu.

İran aleyhindeki bir casus olan "Umman Körfezi meselesi", ABD'ye saldırmakla suçlanan Kuzey Vietnam'ı bombalamak için bir casus olarak kullanılan 4 Ağustos 1964 tarihli “Tonkin Körfezi meselesi” nin karbon kopyasıdır. Torpido botu (daha sonra yanlış olduğu kanıtlanan bir suçlama).

Bugün, Washington tarafından yayınlanan bir videoda, İran'ın devriye botunun mürettebatının, patlamamış bir mayını, bir petrol tankeri kabuğundan kökenini gizlemek amacıyla çıkardığı gösteriliyor (çünkü madenin “İran'da yapıldı” yazısını taşıdığı iddia ediliyor).

Bu “kanıt” ile - istihbaratımıza gerçek bir hakaret - Washington operasyonun hedefini kamufle etmeye çalışıyor. Dünya petrol ve doğal gaz rezervlerini ve enerji koridorlarını kontrol etmeyi amaçlayan stratejinin bir parçasıdır. İran ve Irak'ın ABD artı işaretlerinde olması tesadüf değil. Toplam petrol rezervleri Suudi Arabistan'dakilerden ve ABD'den beş kat daha büyük. İran doğal gaz rezervleri ABD'nin yaklaşık 2,5 katı Venezüella, aynı sebeple ABD'nin hedefini buluyor, çünkü dünyadaki en büyük petrol rezervine sahip ülke.

Enerji koridorlarının kontrolü sermaye açısından önemlidir. İran'ı “Hürmüz Boğazları'ndan petrol akışını kesmek” için suçlayarak, Mike Pompeo “ABD'nin navigasyon özgürlüğünü savunacağını” açıkladı. Başka bir deyişle, Amerika Birleşik Devletleri'nin, her şeyden önce İran petrolünün  geçişini önleyerek, Avrupa da dahil olmak üzere enerji kaynakları için bu kilit alanın askeri kontrolünü almak istediğini açıkladı. 

Düşük maliyetli İran doğal gazı, Irak ve Suriye'yi geçen bir boru hattıyla Avrupa'ya da ulaşmış olabilir. Ancak 2011 yılında başlatılan proje, Suriye devletini yıkmak için ABD / NATO operasyonu tarafından tahrip edildi.

Doğal gaz da doğrudan Rusya'dan İtalya'ya ulaşmış olabilir ve oradan Karadeniz'den geçen South Stream yolu ile ekonomik avantajları olan diğer Avrupa ülkelerine dağıtılmış olabilir. Ancak, halihazırda ileri bir inşaat aşamasında olan boru hattı, 2014 yılında ABD ve Avrupa Birliği'nin baskısı nedeniyle İtalya'ya ağır bir önyargıyla engellendi.

Aslında, Almanya'yı Rus gazı için triyaj merkezi haline getirerek devam eden Kuzey Akımı'nın üremesiydi. Ardından, Temmuz 2018'de ABD'nin ihracatı için öngörülen “ABD / UE enerji alanında stratejik işbirliği” anlaşması temelinde UE'ye sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üç katına çıktı. Triyaj merkezi, aynı zamanda Ukrayna'ya gelen “Freedom Gas” dağıtılan Polonya'daydı.

Washington'un hedefi stratejiktir - Avrupa'da Rus gazını ABD gazıyla değiştirerek Rusya'ya zarar vermek. Ancak, ne fiyat ne de çevre için felaket olan fracking (hidrolik kırılma) olarak bilinen teknikle bitümlü şeyllerden elde edilen ABD gazı için zaman ölçeğinde hiçbir güvencemiz yok.

Peki, Matteo Salvini'nin bunlar hakkında ne söylemesi gerekiyor? “Batı dünyasındaki en büyük demokrasiye” ulaştığında, gururla - “Avrupa'da artık ekmek kırıntılarından memnun olmayan bir hükümetin parçasıyım” dedi.

Haber Ara