Dolar

32,5244

Euro

34,9814

Altın

2.431,49

Bist

9.806,23

Koreli 'seks köleleri' Japonya'dan özür istedi

Koreli 'seks köleleri' Japonya'dan özür istedi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 12:00:25

Koreli 'seks köleleri' Japonya'dan özür istedi
İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri için seks kölesi olarak çalışmaya zorlanan bir grup Güney Koreli kadın, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin kendilerinden özür dilemesini talep etti.

Resmi verilere göre, halen hayatta olan seks kölesi 50 kadar kadının bir kısmı, Abe'nin Haziran sonuna kadar özür dilememesi halinde, Japonya'ya karşı ABD'de tazminat davası açacaklarını duyurdu.

Öte yandan, Güney Kore'de bulunan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad El-Hüseyin, konuyla ilgili olarak Japon hükümetiyle görüştüklerini söyledi.

Yüz binlerce kadını rızaları dışında köleleştiren Japonya'nın özür dilemesi ve hatasını telafi etmesi gerektiğini belirten Zeyd, seks kölesi kadınlarla iletişimi koparmayarak onları desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden 200 bin kadın kaçırılarak 1910-1945 yıllarında Kore yarımadasını işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı.

Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri sürüyor, Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.

Geçen yıl Nisan ayında ABD Başkanı Barack Obama, Japonya'yı ordunun kadınları cinsel istismarı konusunda hesap vermeye çağırmıştı.

Haber Ara