Dolar

32,3827

Euro

35,0582

Altın

2.325,03

Bist

9.110,65

Kore yarımadasındaki uzlaşma

Kore yarımadasındaki uzlaşma

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 12:54:36

Kore yarımadasındaki uzlaşma
Güney Koreli ve Kuzey Koreli yetkililerin, yarımadadaki gerilimin yatıştırılması için başlattıkları görüşmelerde uzlaşmaya varmasının ardından Güney Kore sınırda hoparlörlerle yaptığı propaganda yayınını durdurdu.

Güney Kore'nin sınırdaki propaganda yayınına son vermesiyle Kuzey Kore de savaş hazırlıklarına son verdiğini duyurdu.

İki taraf arasında varılan anlaşmaya göre, Güney ve Kuzey Koreli yetkililer, yakında Seul ya da Pyongyang'da bir araya gelerek ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili görüşmelerde bulunacak.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Kwan-jin, yaptığı açıklamada, iki tarafın varılan anlaşma çerçevesinde hareket edeceğini ve işbirliği ile karşılıklı güvenin sağlanacağını ümit ettiğini söyledi.

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, 4 Ağustos'ta Kore devletleri arasındaki 4 kilometrelik sınır bölgesinde Güney Koreli iki askerin ağır yaralanmasına neden olan patlamadan Kuzey Kore'yi sorumlu tutmuştu. Bunun üzerine Güney Kore, 11 yıl sonra sınır bölgesinde Pyongyang karşıtı propaganda yayını yapmaya başlamış, Kuzey Kore de Güney'i propaganda yayınını sonlandırmaması halinde hava saldırıları düzenlemekle tehdit etmişti.

Güney ve Kuzey Kore arasında perşembe günü karşılıklı top ateşi açılmış ve sınır bölgesinde yaşayan halk tahliye edilmişti.

Kuzey Kore, Güney Kore ile aralarında açılan karşılıklı ateşten sonra savaş tehdidinde bulunmuş, ve askerlerine "herhangi bir anda operasyonlara tam anlamıyla hazır olmaları" talimatı vermişti.

İki ülkeden üst düzey yetkililer, yarımadada artan gerilimi yatıştırmak amacıyla cumartesi günü sınır bölgesindeki Panmunjom köyünde görüşmeye başlamıştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Kwan-jin, Pyongyang yönetiminin iki Güney Kore askerinin yaralandığı mayın patlamasıyla ilgili "üzüntüsünü bildirdiğini" açıklamıştı.

Kim, buna karşılık Güney Kore'nin sınırda yaptığı Kuzey Kore karşıtı propaganda yayınını durduracağını belirtmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara