Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

Kör insanlar, görsel imgelerde rüya görür mü?

Mevcut kanıtlar, doğuştan beri kör olan insanların gerçekten de görüntülerde rüya gördüğünü, ancak tam olarak ne gördüklerini bilmediğimizi gösteriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-06 14:18:19

Kör insanlar, görsel  imgelerde rüya görür mü?

Evet, kör insanlar gerçekten de görsel imgelerde rüya görürler. Görme gücüyle doğup daha sonra kör olan kişilerin rüya görürken görsel hisler yaşamaları şaşırtıcı değildir.

Rüyalar beyinde depolanan anılardan olduğu kadar dış dünyayı yaşarken gelişen beyin devrelerinden de alınır. Bu nedenle, görüşünü kaybeden bir kişi şu anda kör olsa bile, beyni hâlâ görsel anılardan ve kör olmadan önce oluşturulmuş ilgili beyin devrelerinden yararlanabiliyor.

Bu nedenle görsel imgelerde hayal kurabilir. Daha şaşırtıcı olan ise kör doğan insanların görsel imgelerde de rüya gördüklerinin keşfedilmesidir.

İnsanın görme deneyimi üç adımı içerir: (1) bir ışık modelinin gözlerdeki elektriksel uyarılara dönüşümü, (2) bu elektriksel uyarıların gözlerden beyne optik sinirler boyunca iletilmesi ve (3) beyinde deneyimlenen görsel duyumlara bu elektriksel uyarıların kodunun çözülmesi ve birleştirilmesi. Bu üç adımdan herhangi biri önemli ölçüde bozulursa, körlük ortaya çıkar.

Vakaların büyük çoğunluğunda körlük beyindeki değil gözlerdeki ve optik sinirlerdeki sorunlardan kaynaklanır.

Körlüğün beyindeki sorunlardan kaynaklandığı birkaç vakada, kişi genellikle beyin esnekliğine (yani beynin kendini yeniden bağlama yeteneği) bağlı olarak bir miktar görme yeniden kazanır. Bu nedenle, doğuştan beri kör olan insanlar hâlâ teknik olarak beyinde görsel duyumları deneyimleme yeteneğine sahiptir. Sadece beyne görsel bilgi içeren elektriksel uyarılar gönderen hiçbir şeyleri yok. Başka bir deyişle, hâlâ görsel deneyimler yaşayabilirler.

Rüyalar ilginç bir alandır; çünkü rüyalar doğrudan dış dünyadan kaynaklanmaz. Bu nedenle, makul bir bakış açısıyla, doğuştan beri kör olan insanların görsel imgelerde rüya görmesi mümkündür.

Bununla birlikte, kör insanların görsel hisleri deneyimlemek için sinirsel kapasiteye sahip olmaları, otomatik olarak gerçekte yaptıkları anlamına gelmez.

Bilim insanları, doğuştan beri kör olan insanların görsel imgelerde gerçekten rüya görüp görmediklerini belirlemek için araştırma çalışmaları yapmak zorunda kaldılar. Sadece beyne görsel bilgi içeren elektriksel uyarılar gönderen hiçbir şeyleri yok. Başka bir deyişle, hala görsel deneyimler yaşayabilirler. Sadece bu deneyimler dış dünyadan kaynaklanamaz.

Bu noktada merak ediyor olabilirsiniz, "Neden doğuştan beri kör olanlara, görsel imgelerde rüya gördüklerini sormuyoruz.” Sorun şu ki; bu tür insanlara bu soruyu sorduğunuzda, her zaman “hayır” cevabı verecekler; çünkü görsel imgelerin ne olduğunu bilmiyorlar.

Görme yeteneği olan bir kız, bir elmayı görsel olarak tanır; çünkü geçmişte bir noktada elmayı gördü ve yedi ve bu nedenle bir elmanın görüntüsünü bir elmanın tadı, küçüklüğü, şekli ve dokunuşuyla birleştirebilir. Aynı zamanda görüntüyü "elma" kelimesiyle birleştirebiliyor. Başka bir deyişle, bir elmanın görsel imgesi, daha önce elmalarla yaşadığı tüm anıları ve deneyimleri için tetikleyici olur.

Bir kız gerçek bir elmanın görsel imgesini hiç kişisel olarak deneyimlememişse, o zaman bir rüyada bir elma üzerindeki bir görüntüyü ilk kez görmenin gerçek dünyadaki hiçbir şeyle bağlantısı yoktur. Bir elma gördüğünü fark etmezdi. Bir benzetme olarak, varsayalım ki tuzu hiç tatmadınız.

İnsanlar size tuzu ne kadar anlatırsa anlatsın, kişisel olarak deneyimleyene kadar deneyimin gerçekte nasıl olduğunu bilemezsiniz. Farz edin ki tamamen yalnızsınız ve etiketsiz bir poşet içinde çok tuzlu patates cipsi ile karşılaştınız. Cipsleri yediğinizde, ilk kez tuzun tadını yaşarsınız, ancak deneyimlediğiniz şeyin bu olduğunu bilemezsiniz; çünkü onunla daha önceki deneyimleriniz veya bağlantılarınız olmaz.

Benzer şekilde, doğuştan beri kör olan insanlar, görsel hisleri gerçek dünyadaki dış nesnelerle ilişkilendirme veya bunları görenlerin görme olarak tanımladıkları şeyle ilişkilendirme konusunda hiçbir deneyime sahip değildir. Bu nedenle, onlara sormak faydalı değildir.

Bunun yerine bilim insanları, uyurken doğumdan beri kör olan insanların beyin taramalarını yaptılar. Bilim insanlarının bulduğu şey, bu insanların uyku sırasında beyinde normal görme yeteneğine sahip insanlarla aynı türde görme ile ilgili elektriksel aktiviteye sahip olduklarıdır.

Dahası, doğumdan beri kör olan insanlar, normal görme yeteneğine sahip kişiler gibi, beyindeki görme ile ilgili elektriksel aktivite ile koordineli bir şekilde uyurken gözlerini hareket ettirirler. Bu nedenle, doğuştan beri kör olan insanların gerçekten de uyurken görsel hisler yaşamaları oldukça muhtemeldir. Duyguları nasıl tanımlayacaklarını bilmiyorlar veya hatta bu duyumları gören insanların vizyon olarak tanımladıkları şeyle kavramsal olarak birleştirmiyorlar.

Bununla birlikte, doğumdan beri kör olan insanların uykusu sırasında beyin taramaları, görenlerinkilerle aynı değildir.

Doğuştan beri kör olan insanlar gerçekten de görsel imgelerde rüya görseler de, bunu görenlere göre daha az sıklıkta ve daha az yoğun bir şekilde yaparlar. Bunun yerine seslerde, kokularda ve dokunma hislerinde daha sık ve daha yoğun rüya görürler.

Unutmamalıyız ki doğduğundan beri kör olan bir kimse, dış dünyadan gelen görüntüleri görme deneyimi yaşamamış ve bu nedenle dış dünyayla bağlantılı görsel anılar oluşmamıştır.

Rüyalarının görsel bileşenleri bu nedenle görsel hatıralardan veya ilgili devrelerden oluşamaz. Aksine, görsel duyumlar beyinde ortaya çıkan elektriksel dalgalanmalardan kaynaklanmalıdır. Bunun anlamı, doğumdan beri kör olan insanların muhtemelen rüya görürken elma veya sandalye gibi gerçek nesnelerin ayrıntılı görsel görüntülerini deneyimlememesidir. Aksine, muhtemelen etrafta yüzen veya yanıp sönen lekeler veya renk lekeleri görürler.

Noktalar, diğer duyularla anlamlı bir şekilde ilişkilendirilebilir. Örneğin, soldan sağa giden bir polis arabası siren sesinin rüyasına, aynı hızda soldan sağa giden bir renk noktasının görsel hissi eşlik edebilir.

Özetle, mevcut kanıtlar, doğuştan beri kör olan insanların gerçekten de görüntülerde rüya gördüğünü, ancak tam olarak ne gördüklerini bilmediğimizi gösteriyor.

İlgili bir kayda göre, beyin taramaları, tüm insanların doğmadan önce görsel imgelerde rüya gördüğünü ortaya çıkardı. Rahmin karanlığı, hiçbirimizin biz doğmadan önce gerçek vizyonu deneyimlememesine yol açar. Bu nedenle bir fetüs, doğumdan beri kör olan bir yetişkinin deneyimine eşdeğerdir. Bu nedenle ceninlerin de görsel imgelerde rüya görmesi şaşırtıcı olmamalıdır.

Kaynak: wtamu.edu

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara