Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

Konyaspor'da medrese talebeleri de top koşturdu

'Sadece liseliler değil, medrese talebeleri de futbol topunun büyüsüne kapılmışlardı. Konya’nın ünlü tarihçilerinden İbrahim Hakkı Konyalı, ders çalışmalarına engel olur gerekçesiyle hocalarının izin vermediği futbolu, gizli gizli oynadıklarına vurgu yapıyor...'

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-14 20:17:31

Konyaspor'da medrese talebeleri de top koşturdu

2002-2003 futbol sezonunda kartal gerçek yuvasına geri döndü. 2008-2009 sezonu sonunda gol averajıyla 1.Lig'e düşen Konyaspor, büyük bir mücadelenin ardından Yükselme Grubu maçlarını 7 puanla lider tamamladı ve 1 yıl aradan sonra yeniden Süper Lig'e dönüş yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Bahçenin sahibi gençleri kovdu

Atatürk Stadyumu'nun karşısındaki Horozlu ve Konevi sitelerinin bulunduğu yere 1920'lerde Çamlıbahçe deniyor. Askeri lise ile Konya Lisesi'nin talebeleri bu bahçede futbol maçları yapıyor. Çamlıbahçe'nin sahibi onları kovunca futbol oynamak için yanıp tutuşan Konyalı gençler, önce Meram'a giden yolun Ordu Pazarı civarındaki boş arsada daha sonrada Musalla'da şuan Emniyet Müdürlüğü' nün bulunduğu yerde top koşturmuşlar.

Medrese talebeleri de top peşinde

Sadece liseliler değil, medrese talebeleri de futbol topunun büyüsüne kapılmışlardı. Konya'nın ünlü tarihçilerinden İbrahim Hakkı Konyalı, ders çalışmalarına engel olur gerekçesiyle hocalarının izin vermediği futbolu, gizli gizli oynadıklarını anlatıyor: “Medrese'de Orhan diye bir talebenin amcasını oğlu İstanbul'da kaymakamdı. O bize futbol topu ve top isimli bir futbol mecmuası gönderdi. Bu mecmuayı Beşiktaş'ın eski futbolcularından Refik Osman Top çıkarıyordu. Oradan işaretlerle “topa nasıl vurulur” öğrendik.” Bu arada esnaflar, vilayetteki memurlar ve matbuat çalışanları da topa merak sarınca futbolun ilk sinyalleri gelmeye başladı. Babalık Gazetesi'nin çalışanları ve memurlar bir takım kurdular, renkleri de sarı-kırmızı oldu. İsmi matbuat olarak bilinen bu takım daha sonra ülkenin en gözde takımlarından biri olacak ve Konyaspor'un nüvesini teşkil edecekti..."

Düşmanı aldatma taktiği

....Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü'ye Batı Cephesi Karargahı Akşehir'de bir futbol maçı düzenlenmesini emretti. Bu maç aslında önemli stratejilerinin belirleneceği büyük toplantının kamuflajı olacaktı. Tarih 1922 yılı Temmuz ayının 28'ini gösteriyordu. “Türklerin savaş ya da taarruz hazırlığıyla bir ilgisi yok. Askerleri bile halktan gençlerle eğleniyor.” oyunu için, en iyi araç olarak yine top seçilmişti. Yanıltma taktiği için Akşehirli gençler ve cephe komutanlığındaki subaylar ile erattan, iki takım oluşturuldu."

Gençlerbirliği'nde buluştular....
Konyaspor'un resmi sitesindeki bilgiye göre; 1922 yılının haziran ayında Konya Gençlerbirliği adıyla yepyeni bir takım kuruldu. Türkiye'de yeni bir takım haline gelen Anadolu futbol birliklerine, şehirlerin isimleriyle birlikte gençleri bir araya getiren takımlar anlamında Gençlerbirliği isimleri konuyordu. Konyalı topcular Gençlerbirliği'nde buluştu.

Renkler siyah beyaz oldu

Takımın renklerinin siyah-beyaz olmasına karar verildi. Kuruluşundan iki yıl sonra babası Konya'da askeri levazım albayı olan ve yıllarca İstanbul takımlarında futbol oynayan lise öğrencisi olan Şükrü Erkuş da katıldı. Siyah-beyaz renkli bu takımın bir de simgesi olmalıydı. Konya Gençlerbirliği'nin amblemi hırçın bakışlı, kara bir kartal oluverdi.
Yeşil beyazlı takım 1932 yılında Samsun'da yapılan Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda finale kadar yükseldi.
Çimentospor ve Meramspor'un iltihaklarıyla güçlenen Konyaspor, 1965 yılında 2.Futbol Ligi'ne katılıyordu.

Bozkırın ortasındaki kartal

Bozkırın ortasındaki büyük ovada yeşil beyaz renkli bayraklar dalgalanmaya başladı. İdmanyurdu'nun yıldızının yerine Konya'nın Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmasına saygı gösterildi. Doğunun ve batının hakimi keskin bakışlı çift başlı kartal futbolun da hakimi olmak için yeşil beyaz renklerin üzerinde amblem olarak duracaktı. Kartalı çevreleyen tarımın ve buğdayın sembolü başaklar da Konyaspor'u yalnız bırakmadı.

1981 ile tarihi dönemeç

Peki bu yeni takımın kuruluş tarihi ne olacaktı ? Konyasporlular iki kulübünde köklü tarihini hatırlatması için amblemin altına 1922 ya da 1965 yazılması gerektiğini savundular. Ama kartalı kabul etmenin ezikliğini yaşayan İdmanyurdu cephesi, birleşme tarihini kuruluş tarihi olarak kabul ettirdi. Artık efsanenin resmi doğum tarihi 1981'di...Konyaspor 3 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirdiği genel kurulda sunulan belgeler ışığında tartışmalara son verdi ve Kuruluş tarihini 22 Haziran 1922 olarak tescilledi. 

 

Haber Ara