Dolar

32,3301

Euro

35,0306

Altın

2.283,67

Bist

8.974,91

Konya'da ‘Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin’ yazılı afişler kaldırıldı

Konya’da Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Milli Gençlik Vakfı’nın (MGV) hazırladığı “Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin” ifadelerinin yer aldığı afişler kaldırılarak yerine Türk bayraklı afişler asıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-23 09:48:55

Konya'da ‘Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin’ yazılı afişler kaldırıldı

Saadet Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Milli Gençlik Vakfı'nın (MGV) Konya şubeleri tarafından hazırlanan afişler önceki gün Konya'da bazı otobüs duraklarında bilbordlara asılmıştı.

MAİDE SURESİ 51. AYET

Afişlerin içeriğinde Maide suresinin 51. Ayetindeki “Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, O'da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğru yola eriştirmez” ifadeleri yer alıyordu.

1168119

AFİŞLER SOSYAL MEDYADA ELEŞTİRİLDİ

Tepki verenlerden biri HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan oldu. HDP'li vekil "Konya'nın her yanına ‘Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin' diye afiş asmışlar. Mevlana'nın kemiklerini sızlatmışlar..." dedi.

Gazeteci Mustafa Akyol ise attığı tweette afişe tepki göstererek, "Konya'da ayet cımbızlayarak Yahudi ve Hıristiyan düşmanlığı yapanlar, "dost edinmeyin" emrinin sadece ilk baştan düşmanlık gösterenlere münhasır olduğunu açıklayan ayetleri görmemişler...İslam adına nefret tacirliği yapmak, ne İslam'ı yüceltir, ne de Müslümanları" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Yazar Orhan Cengiz Kemal de afişe tepki göstererek, "Yahudi ve Hristiyan düşmanlarını, ırkçıları, nefret söylemleri yayanları dost edinmeyin" sözlerini kaydetti.

5_70

BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre Konya Büyükşehir Belediye yetkilileri bilbordların belediyeye bağlı olmadığını kiralamaların Anadolu Açık Hava Reklamcılık firmasınca yapıldığını belirtti.

BILBOARDLARI KİRALAYAN FİRMADAN AÇIKLAMA

Afişlerle ilgili Erdem'in sorularını yanıtlayan firma yetkilisi Mustafa Karataş ise Anadolu Gençlik Derneği'nin zaman zaman kendilerinden bilbord kiralayarak ayet paylaşımları yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Bize gönderdikleri içerikte farklı bir içerik vardı. Namazla ilgili, namazın doğru kılınmasıyla ilgili bir ayet bulunuyordu. Ancak bize gönderdikleri içerik ile baskıya gönderdikleri içerik değiştirilmiş. İşgüzarlık yapmışlar. Asma işlemini yapan arkadaşlarımızdan biri içeriği farkedip yönetimi uyarınca hemen toplatılıp yerine Türk bayraklı afişlerin asılmasını istedik. Ancak tabi bu işlemlerin sürdüğü birkaç saat içerisinde söz konusu afişi çeken biri bunu sosyal medyada paylaşınca tepkiler oluştu. Dernekten de bize yapılan açıklamada grafikerin hatası nedeniyle yanlış ayeti baskıya gönderdiklerini söylediler."

Karataş açıklamasında kendilerinin tepkiler gelmeden önce afişleri kaldırdıklarını da öne sürdü.

AGD'DEN AÇIKLAMA

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turan konuyla ilgili, olayın genel merkezin bilgisi dahilinde olmadığını ve münferit bir konu olduğunu belirterek hukukçuların üzerine çalıştığı daha geniş bir açıklamayı kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkezi adına yapılan iki sayfalık basın açıklamasında ise şu sözlere yer verilerek olayın bir yanlış anlaşılma olduğu vurgulandı:

"Bir cümlenin öncesine ve sonrasına bakmadan sadece o cümleyi değerlendirmenin iletişim hatalarına sebebiyet vermesi gibi, bir ayeti de İslam öğretisinin genel amacı dışında ele alıp vahye parçacı yaklaşmanın da birbirimizi anlamamızı zorlaştıracağını düşünüyoruz. İslam, Müslümanlardan dayatmacı ve tektipleştirmeci olmalarını değil, zulme ve kötülüğe karşı farklı inançlarla işbirliğine zemin oluşturmalarını ister. Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak biz, hem bu coğrafyanın hem de tüm yeryüzünün daha yaşanılabilir olmasını istiyoruz. Daha kolay ve daha güzel bir yaşam herkesin hakkıdır. Bunun da yolu zulüm ve kötülük kimden gelirse gelsin karşısında durmak, mağdur ve mazlum kim olursa olsun yanında yer almaktır.Yaşanmasını istemediğimiz bu yanlış anlaşılma ve algılanma sürecinin, bu şekilde gerçekleşmesini arzu etmediğimiz bu gündemin, her şeye rağmen, toplumun farklı kesimlerinde tartışılmasının birbirimizi daha iyi anlamamıza ve birlikte barış içerisinde yaşama zemini oluşturmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz."

 

Haber Ara