Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

'Konut satışı hız kesmedi'

'Konut satışı hız kesmedi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 11:53:54

'Konut satışı hız kesmedi'
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Konut sektörü, siyasi belirsizliklerin hakim olduğu böyle bir dönemde kaliteli ürünleriyle hızını kesmeden satış yapmaya devam etti" ifadelerini kullandı.

Demir İnşaat'tan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde temmuz ayında 96 bin 589 konut satıldığını ve konut satışlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artış yaşandığını hatırlattı.

Tüketicilerin, belirsizlik ortamlarında yatırım yaparken borçlanmaktan çekindiklerini, bu nedenle de peşin alımlara yöneldiklerini belirten Demir, peşin alım psikolojisinin TÜİK rakamlarına da yansıdığını dile getirdi. Demir, şunları kaydetti:

"TÜİK verilerini incelediğimizde ipotekli konut satışları temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalış göstererek 30 bin 754'e gerilemiş gözüküyor. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 31,8 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 465 konut satışı ve yüzde 21 pay ile ilk sırayı alıyor. Siyasi belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar yatırımcıların peşin alımlara devam edeceğini tahmin ediyoruz."

-"Kaliteli konutlara talep sürüyor"

Demir, temmuz ayında ilk defa satılan konut sayısının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 artarak 43 bin 623'e yükseldiğini vurguladı. İlk defa satılan konutların, toplam konut satışları içindeki payının yüzde 45,2 seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Konut sektörü, siyasi belirsizliklerin hakim olduğu böyle bir dönemde kaliteli ürünleriyle hızını kesmeden satış yapmaya devam etti. İnsanların kaliteli konutlara talepleri hala devam ediyor.Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan konut sektörü, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen hala yatırımcıların gözdesi."

Konut sektörüne yabancı ilgisinin de artarak devam ettiğini belirten Demir, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"TÜİK verilerinde yabancılara yönelik konut satışı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,6 artarak 2 bin 27'ye ulaştı. Bu rakamlar var olan ilgiyi ortaya koyuyor. Biz de Demir İnşaat olarak yaptığımız projelerde yabancılardan yoğun talep alıyoruz. Sektörün ivme kazanması ve değerini artırması için uluslararası pazarlardaki itibarımıza sahip çıkmalıyız. Yabancı müşteriyi el üstünde tutmalı ve küstürmemeliyiz. Bu şekilde sektörümüzün sürdürülebilir büyümesini de gerçekleştirmiş oluruz."

Haber Ara