Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Konukoğlu 'EkoAnadolu' programına konuk oldu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, NTV tarafından Gaziantep'te yayımlanan 'EkoAnadolu' programına konuk olarak katılarak, Gaziantep ekonomisini değerlendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-06 18:11:19

Konukoğlu 'EkoAnadolu' programına konuk oldu
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, NTV tarafından Gaziantep'te yayımlanan 'EkoAnadolu" programına konuk olarak katılarak, Gaziantep ekonomisini değerlendirdi.

Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım'ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras, NTV Ekonomi Danışmanı Mahfi Eğilmez yer aldı. Programın açılış konuşmasını ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı.

Gaziantep'in çok özel bir şehir olduğunu vurgulayan Konukoğlu, sanayi ve ticaretin yanı sıra tarihi, kültürel, turizm, gastronomi zenginliğine ve girişimci insanlarına dikkati çekerek, 'Bu şehirde hiç kimse üretmeden duramıyor, mutlaka bir şeyleri üretip başarmak için mücadele veriyor' dedi.

Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin çalışan ve eğitimli nüfusunu kaybettiğini, bugünkü konumuna sıfırdan başlayarak özel sektörün emekleriyle geldiğini anlatan Konukoğlu, Türkiye ekonomisinde söz sahibi ve dünyada lider şehirlerden birisi olduklarını kaydetti.

Gaziantep'in son 5 yılda ihracatını yüzde 27 oranında artırırken, Türkiye ihracatının yüzde 6,8 arttığına dikkati çeken Konukoğlu, dış ticaret fazlası veren Gaziantep ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 130 olduğunu belirtti.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde şu anda 960 firmanın aktif olarak çalıştığını, beşinci bölgede 42 firmanın inşaatının devam ettiğini ve proje aşamasında 85 yatırım bulunduğunu bildiren Konukoğlu, ayrıca bu yıl 'Gaziantep Oğuzeli Havaalanı Islah OSB' ile 'Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB'nin kurulduğunu ifade ederken, Türkiye'deki tüm yatırımcıları ülkenin en büyük OSB'lerden birisi olacak Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB'ya yatırıma davet etti.

'3 günü Gaziantep'e ayırın, dünyanın gözbebeği şehrimizi keşfedin'

Konukoğlu, 'Gaziantep'i anlatmaya hiçbirimizin ne nefesi ne de zamanı yeter. Ben bütün izleyicilerimize şunu söylüyorum, 365 gününüzün 3 gününüzü Gaziantep'e ayırın. Eşleriniz çocuklarınızla, arkadaşlarınızla birlikte dolu dolu 3 gün geçirin. O zaman neden Gaziantep'i anlatmak için kelimelerin yetmediğini görürsünüz. Gelin, dünyanın gözbebeği olan Gaziantep'i yerinde keşfedin' şeklinde konuştu.

'Mevcut çalışan tesislere teşvik verilmeli'

Mevcut sanayi tesislerinin atıl kapasiteyi verimli kullanması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, 'Ülkede üretimin artırılması yalnızca yeni yatırımlarla olabileceği düşünülüyor. Aslında verimliliklerimizi artırarak yapmalıyız. Mevcut çalışan tesislere teşvik edeceksiniz ki üretim artsın, verimlilik artsın. Ondan sonra ihtiyaç olduğu takdirde yeni yatırım zaten otomatikman gelir' ifadelerini kullandı.

Küresel ekonominin yeterince büyümediğini, dünya ticaretinde daralma yaşandığının altını çizen Konukoğlu, şirketlerin finansal açıdan desteklenmesi gerektiğini belirtti. GSO Başkanı Konukoğlu, 'Türkiye'de acilen yapılması gereken konulardan birisi kredilerin yeniden yapılandırılmasının ele alınmasıdır. Uzatmalar yapılarak, yeniden taksitlendirmeler gerçekleştirilerek piyasaların rahatlatılması lazım' dedi.

Gaziantep'in en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılara değinen Konukoğlu, 'Şu anda 174 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fakat bu pazarlara ihracatımızı ne kadar artırırsak artıralım, Gaziantep ihracatında yüzde 37 pay alan Ortadoğu bölgesi sorunlu. Bizim hükümetten beklentimiz; üretime ve ihracatta nakliyeye destek verilmesidir. İhracatın önünü açabilecek enstrümanları hızlı bir şekilde kullanmamız gerekiyor' sözlerine yer verdi.

Mahfi Eğilmez: 'Antep harika durumda'

Dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mahfi Eğilmez de konuşmasında, Aralık ayında iki kritik olay olduğunu, bunlardan birisinin Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faizi artırıp artırmayacağı ve diğerinin AB Konseyi'nin Türkiye-AB ilişkileri konusunda alacağı karar olduğunu belirtti.

Eğilmez, 'FED'in faiz artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ama bu artırımı yaparken açıklaması önemli; eğer bir kereliğine faiz artırıp devamı gelmeyecek derse bu doları biraz gevşetebilir, bizim lehimize olabilir. İkincisi ise AB Konseyi'nin alacağı karar var. Eğer ikisinden olumlu bir şey çıkarsa dolar gevşer. 'Dünya, Türkiye ve Antep' üçlüsü içinde Antep harika durumda. Ama dünyadaki gelişmelerden soyutlamak mümkün değil' sözlerine yer verdi.

Haber Ara