Dolar

32,3639

Euro

35,0278

Altın

2.323,60

Bist

9.079,97

Kongo'da ulusal diyalog başladı

Kongo'da ulusal diyalog başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 14:03:37

Kongo'da ulusal diyalog başladı
Kongo'da Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso ulusal diyalog sürecini başlattı.

Ülkede 2016'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçimi ve devlet kurumlarının revize edilmesi konularının görüşülmesi amacıyla başkent Brazzaville'de başlatılan diyaloğa iktidarı destekleyen siyasi partiler katılıyor. Muhalefet partileri ise görüşmelere katılmayacağını bildirdi.

Muhalefetten 75 siyasi partiyi bir araya getiren Anayasal Düzene ve Demokratik Değişime Saygı Halk Cephesi (FROCAD) Sözcüsü Anaclet Tsomambet, basına yaptığı açıklamada, sadece seçim sürecini kimin yöneteceğine ilişkin düzenlenseydi diyaloğa katılabileceklerini belirterek "Kongo daha önceki dönemlerde seçim sorunları yüzünden silahlı çatışmalara sahne olmuştu. Önemli olan, anayasa konusu değil, 2016'daki seçimlere iyi hazırlanmak" ifadesini kullandı.

İktidardaki Kongo Çalışma Partisi (PCT) Genel Sekreteri Pierre Ngolo ise Devlet Başkanı Nguesso'nun üzerinde durduğu devlet kurumlarının revize edilmesinin önemli olduğuna dikkati çekerek ülkenin 2025 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için anayasanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhalefet, Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için ulusal diyalog kargaşasında referandum düzenlemesinden endişe duyuyor.

Kongo'da 1997'ten bu yana iktidarda olan Nguesso, tekrar seçilebilmek için anayasada değişiklik yapmayı planlıyor.

Anayasada, devlet başkanının üst üste iki dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, 71 yaşındaki mevcut Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara