Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Komşudaki Türk azınlık krizde zor günler yaşıyor

Komşudaki Türk azınlık krizde zor günler yaşıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 15:53:18

Komşudaki Türk azınlık krizde zor günler yaşıyor
Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz, ülkenin ve Avrupa'nın en yoksul bölgelerinden sayılan Batı Trakya'da, geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Türk azınlığa zor günler yaşatıyor.

Batı Trakya'nın Gümilcine, İskeçe ve Dedeağaç şehirlerinde yaşayan Türkler, ülkede devam eden ekonomik krizi en yoğun hisseden kesimlerin başında geliyor.

Yunanistan'da 120 bin kadar Türk'ün yaşadığı tahmin ediliyor. Son yıllardaki kemer sıkma politikalarından etkilenen Türkler, Türkiye ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalmış. Halkın başlıca geçim kaynağı ise çiftçilik. Bölgedeki sanayi kuruluşları ise kapılarına kilit vurmuş durumda. Şu anda bölgede faaliyet gösteren fabrika yok denecek kadar az.

AA muhabirine yaşanan ekonomik krizi değerlendiren ve geleceğe yönelik öngörülerini dile getiren Batı Trakyalı Türk azınlık üyeleri, krizin etkisini derinden hissettiklerini vurgulayarak, gelecek konusunda endişeleri olduğunu ifade etti.

Rodop ili Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Bölüm Başkanı İbrahim Halilhasan ülkede yaşanan krizden şiddetli bir şekilde etkilediklerini söyledi. Türk azınlığın zaten ekonomisinin baştan beri kötü durumda olduğunu vurgulayan Halilhasan, "Bu kriz daha da kötüleştirdi. Yunanistan'ın Avrupa devletleriyle anlaşamaması nedeniyle bankaların kapanması, Türk azınlığın cüzi miktarda bankalarda bulunan paralarını çekememesine sebep oldu. Bu da işlerimizin yüzde 90 oranında azalmasına yol açtı" diye konuştu.

Emekli öğretmen Hafız Murat da ülkenin son beş yıldır uyguladığı kemer sıkma politikalarından en ağır etkilenen kesimlerden birisinin Türkler olduğunu belirterek, "Avrupa Birliği'nin geri kalmış bölgelerinden birinde yaşıyoruz. Fabrika yok. Genelde çiftçilik yapıyoruz. Şu anda ürünlerimizi alacak müşteri yok. Hükümet destek veriyordu. Onun da kesileceğini duyduk. Ne yapacağız bilmiyoruz" diye konuştu.

- Gelinlikler depoda kaldı

Gümilcine'nin ana caddelerinin birinde gelinlik ve abiye kıyafetler satan Birsen Mustafa, krizden dolayı gelinliklerin alınamadığını belirterek, "Yaklaşık 15 tane gelinlik kaporası yatırılmış sahiplerini bekliyor. Tamamını ödeyemedikleri için onları alamıyorlar. Bakalım düğünler mi iptal olacak yoksa biz mi fedakarlık yapacağız bilemiyoruz. Bankaların açılmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Gümilcine Halk Pazarı'nda kendi yetiştirdiği ürünlerini satan Hasan Salih ise, "Krizden önce pazardan gündeliğimizi alır giderdik, ama şimdi oda yok" diyor. Yine pazarda alışveriş yapan Hanife Hasan, ellerindeki az parayla geçinmeye çalıştıklarını ifade ederek "Pazar ucuz olduğu için alışverişlerimizi buradan yapmaya çalışıyoruz. Ancak paramız yetmediği için ihtiyaçlarımızı tam olarak alamıyoruz" dedi.

- Sigortasını yatıramayana ilaç yok

Gümilcineye bağlı Şapçı kasabasında muayenehanesi bulunan İç Hastalıkları Uzmanı doktor Cafer Mehmet Hafız, ekonomik krizin ne kadar büyük olduğunu muayenesine gelen hastalardan fark ettiklerini belirtti. Doktor Hafız "İlk başta hasta sayısı azaldı. Daha sonra veresiye usulü başladı. Şu an ödeyemeyeceğim daha sonra getirsem olur mu gibi tekliflerle karşılaşıyorsunuz. Bir de ekonomik sıkıntılar nedeniyle sigortalarını yatıramayan hastalarımıza sistem gereği ilaç yazamıyoruz. Toplum olarak bu duruma hep birlikte üzülüyoruz. Temennimiz krizin bir önce sona ermesi ve halkımızın geçmişte olduğu gibi mutlu yaşaması" diye konuştu.

Gümilcine şehir merkezinde ekmek fırını işleten Gönül Şerif, insanların nakit sıkıntısından dolayı ekmek alamayacak durumda olduklarını ifade ederek, bundan dolayı da bu ramazanda sofralarda eksik olmayan pidelerin şimdilerde çok fazla rağbet görmediğini kaydetti.

1978 yılından beri bölgede hazır giyim mağazası işlettiğini dile getiren Ömer Ömer de, "Ben esnaflık hayatım boyunca böyle bir kriz görmedim. 4-5 yıldır bir kriz vardı fakat son 6 aydır yaşanan kriz esnafı bitirmiş durumda. Allah yardımcımız olsun. Avrupa'yla bir anlaşma olur veya bir paket verirlerse esnafa bir katkısı olabilir. Ama geçen seferki gibi paket bankalara verilirse, işimize yaramaz." diye konuştu.

- Geleceğimiz konusunda endişelerimiz var

Gümilcineye bağlı Kozlukebir köyünde tütün üreticiliği yapan Niyazi Pehlivan da Yunanistan'ın kreditörlere sunduğu çiftçilere uygulanan teşviklerin kaldırılmasının kendilerini çok etkileyeceğini işaret etti. Pehlivan, "Üreticinin durumu zaten çok kötü. Kazandığımızı vergi, sigortayı ödeyip ve masraflarımızı çıktığımız zaman elimizde bir şey kalmıyor" ifadelerini kullandı.

Niyazi Pehlivan'ın hanımı Zeynep Pehlivan da "O kadar çok sıkıtımız var ki hangisini anlatsam. Kazandığımız parayı 2 çocuğumuza biriktiriyoruz. Otuz yıllık evliyiz, eşimle 100 avro kendimiz için harcamadık. Çocuklarımızın geleceği için zar zor geçiniyoruz. Geleceğimiz konusunda endişelerimiz var" diye konuştu.

Haber Ara