Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

'Kolombiya, Venezuelalılara açık kapı politikası uyguluyor'

Kolombiya Maliye Bakanı Mauricio Cardenas, Venezuela’daki siyasi ve ekonomik sorunlar dolayısıyla Kolombiya'ya göç eden Venezuelalılara yönelik, ülkesinin açık kapı politikası uyguladığını söyledi. Ülkeye son olarak venezuela'dan giren isimlerden biri Kurucu Meclis'in görevden aldığı Başsavcı Luisa Ortega Diaz olmuştu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-18 08:01:49

'Kolombiya, Venezuelalılara açık kapı politikası uyguluyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Başkent Bogota'daki Maliye Bakanlığında gazetecilerle buluşan Cardenas, Kolombiya'daki Venezuelalılara verilen hizmetler hakkında konuştu.

750 BİN VENEZUELALI KOLOMBİYA'DA

Kolombiya'da yaklaşık 750 bin Venezuelalının bulunduğunu kaydeden Maliye Bakanı Cardenas, bunların 200 bininin Ekvador'a geçiş yapmak için ülkesine gelen Venezuelalılar olduğunu söyledi.  Cardenas, ülkesinin bu konudaki yaklaşımı konusunda "Kolombiya, Venezuelalılara karşı her zaman açık kapı politikası uyguluyor. Bu politika gereği eğitim ve acil durumlar için sağlık hizmetleri sunuyoruz" dedi.

Kolombiya'ya göç eden Venezuelalı çocukların herhangi bir engelle karşılaşmadan sınır bölgesindeki eğitim sistemine dahil edildiğini belirten Cardenas, Venezuelalıların, kamu hastanelerinde de sağlık hizmetlerinden yararlandığını vurguladı.

90 BİN VENEZUELALI KOLOMBİYA'DA AŞI OLDU

Cardenas, ülkesindeki Venezuelalılara aşı hizmeti de verildiğini açıkladı. Ellerinde net bir rakamın olmadığını söyleyen Cardenas, Kolombiya'da aşı olan Venezuelalı sayısının yaklaşık 90 bini geçtiğini belirtti.

Sınır bölgesindeki hastanelerde şimdiye kadar 24 bin acil durum vakasına yanıt verildiğini dile getiren Cardenas, ayrıca Venezuelalılara geçici gıda yardımları sağlandığını ifade etti.

Cardenas, tüm bunlar için Kolombiya bütçesinde ülkedeki Venezuelalılar için ayrılmış payı kullandıklarına dikkati çekti.

Göç edenlerin sayısının giderek arttığının altını çizen Cardenas, karşılaştıkları durumun zorluğunu, "Fakat elbette Kolombiya'nın bu konudaki kapasitesi sınırlı" sözleriyle ifade etti.

SON OLARAK SAVCI DİAZ OLAYLI BİR ŞEKİLDE KOLOMBİYA'YA SIĞINMIŞTI

Venezuela'daki Meclis geriliminin ardından Kurucu Meclis, Başsavcı Luisa Ortega Diaz'ın görevden alınmasına oy birliğiyle karar verdi. Kolombiya Göç İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ortega'nın Venezuela'nın kuzeyindeki Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba adasından özel bir uçakla Kolombiya'nın başkenti Bogota'ya ulaştığı duyuruldu. Açıklamada, Luisa Ortega Diaz'ın Kolombiya'ya iltica başvurusunda bulunduğu kaydedilirken, Ortega'nın ülkeye milletvekili olan eşi German Ferrer'le birlikte gittiği bilgisi paylaşıldı.

VENEZUELA'DAKİ MECLİS KRİZİ

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun müttefiki olan Ortega, nisan ayında hükümete yakın Yüksek Mahkemenin, Ulusal Kongrenin yetkilerini elinden alma girişiminin ardından patlak veren siyasi krizde, hükümetin ülkenin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalıştığını savunarak hükümet karşıtlarının yanında yer almıştı.

Ortega, görevden alınmadan önce ülkede 30 Temmuz'da yapılan Kurucu Meclis seçimlerine teknik destek sağlayan şirket yetkilisinin sonuçlarla oynandığına dair iddialarının ardından olayın soruşturulması için 2 savcı görevlendirdiğini açıklamıştı.

Bu sırada Meclis'in yerine anayasanın yeniden yazacak bir Kurucu Meclis kurulmuştu.

Haber Ara