Dolar

32,5494

Euro

34,8179

Altın

2.431,51

Bist

9.722,09

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Kuzey İrlanda'da

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Kuzey İrlanda'da

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 17:59:12

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Kuzey İrlanda'da
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Birleşik Krallık'a yaptığı ziyaretin son gününde, Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin Başbakanı Arlene Foster ve Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness ile görüştü.

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta bulunan ve parlamento binası olarak kullanılan Stormont Kalesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin bölge hükümetinden yapılan açıklamada, toplantıda özellikle barış ve refah konularına odaklanıldığı kaydedildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Başbakan Foster, Santos ve beraberindeki heyetin Kuzey İrlanda'yı ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, iş ve ticaret sektöründe Kolombiya ve Kuzey İrlanda arasındaki iş birliği, ortaklık ve bağların yenilenmesini teşvik edeceğini vurguladı.

Foster, "Kolombiya barış süreci Kolombiya hükümeti için öncelikli öneme sahip. Barışa giden yolda Kuzey İrlanda genelinden halk ve birçok örgüt de Kolombiya'ya yardımcı oldu. Bu zorlu bir yol ancak katetmeye değecek bir yolculuk." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Martin McGuiness de Santos'u Kuzey İrlanda'da ağırlamaktan dolayı "muazzam bir şahsi gurur" duyduğunu aktararak, 2014 yılında Kolombiya'ya yaptığı ziyarette, bölgedeki barış süreci konusunu görüştüklerini ve kişisel tecrübelerini Santos ile paylaştığını bildirdi.

McGuiness, bugün yapılan ziyarette de siyasi konuların yanı sıra ekonomik alandaki fırsatları da ele aldıklarını kaydederek, "Kuzey İrlanda yönetimi için kilit odak noktası, ihracat. Kolombiya ile de birçok sektörde ticaret yapabilmeye ilişkin gerçek fırsatlar bulunuyor." dedi.

Santos'un bölgeyi ziyareti çerçevesinde bugün ayrıca Titanik Merkezi'ni gezmesi, Belfast'ın kuzeyinde yerleşik toplumun üyeleri ve Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Brokenshire ile görüşmesi bekleniyor.

- Kuzey İrlanda barış süreci

Kolombiyalı lider Santos'un, ülkesinde yürüttüğü barış süreci kapsamında, Kuzey İrlanda'daki barış sürecinden ilham aldığı iddia edilmişti.

Kuzey İrlanda'da barış süreci, İngiltere ile İrlanda arasında 10 Nisan 1998'de imzalanan "Hayırlı Cuma (Good Friday) Anlaşması"yla başlamıştı. Hayırlı Cuma anlaşmasının ardından 2005'te silahların sustuğu Kuzey İrlanda'da ayrılıkçı Cumhuriyetçiler ve İngiltere ile birlik yanlıları hükümet ortakları olarak ülkeyi birlikte yönetiyor.

Kolombiya'da da, hükümeti ile ülkedeki Marksist gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 4 yıldır Küba'da yaptığı görüşmelerin ardından, 52 yıldır süren iç savaşı noktalamak için bir barış anlaşmasına varılmış ancak referanduma sunulan anlaşma çok az bir farkla reddedilmişti. Anlaşmanın referandumla reddedilmesine rağmen taraflar barış sürecini devam ettirmeyi planlıyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos geçen ay, ülkesindeki 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için sarf ettiği çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

Haber Ara