Dolar

32,5503

Euro

34,9204

Altın

2.423,64

Bist

9.722,09

Kolombiya’da Rus rehine öldürüldü, barış görüşmeleri tehlikeye girdi

Kolombiya’da ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) gerillaları, 6 aydır rehin tuttukları Rusya ve Ermenistan vatandaşının Nisan ayında kaçmaya çalışırken öldürüldüğünü açıkladı. Bu açıklama, hükümetle sürmekte olan barış görüşmelerini tehlikeye attı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-03 14:08:43

Kolombiya’da Rus rehine öldürüldü, barış görüşmeleri tehlikeye girdi

TİMETÜRK | ÇEVİRİ

Kolombiya'nın tek aktif gerilla grubu olan ELN'nin komutanı, adam kaçırma yoluyla elde edilen fidyelerin savaşçıları sahada tutmak için önemli olduğunu ve devletin isyancılara yemek ve giyecek için fon vermedikçe barışı sağlamanın imkansız olduğunu söyledi.

ELN, Arsen Voskanyan'ı Kasım ayında ele geçirdi. Örgüt, Voskanyan'ın kuzeybatıdaki Choco'nun ormanlarında zehirli ve nesli tükenmekte olan kaplumbağalar topladığını iddia etti ve yaban hayatı kaçakçılığı yapmakla suçladı.

Yerson takma adını kullanan ELN komutanı, Voskanyan'ın kaçmak için bir el bombasını tutarken vurularak öldürüldüğünü açıkladı. "El bombası patladı. Birkaç adamımız yaralandı, 5 kişilik birliğin tümü. O ise kaçtı, vuruldu ve öldü. Cesetle alakalı meseleyi müzakere edeceğiz." şeklinde konuşan Yerson, iddialarını destekleyen herhangi bir kanıt sunmadı. Olaya ilişkin bilgisi olan bir başka kişi de Voskanyan'ın öldürüldüğünü doğruladı.

Reuters, Voskanya'nın ölümüne ilişkin detayları doğrulayamadı.

Kolombiya hükümeti ise ELN'nin iddiası hakkında herhangi bir bilgileri olmadığını, ellerindeki en son bilginin ELN'nin Voskanyan'ın kaçtığını ilan ettiği açıklama olduğunu bildirdi. Hükümetin üst düzey yetkililerinden biri, "Sorumluluk ELN'ye ait." açıklamasını yaptı.

ELN'nin sivilleri kaçırma uygulaması, Ekvador'un başkenti Quito'da gerçekleştirilen barış görüşmelerinin anahtar meselelerinden biri. Voskanyan'ın görüşme sürecinde öldürülmesi ve ELN'nin hükümete bu konuda bilgi vermediğinin ortaya çıkması, zaten fazla iyi gitmeyen, 53 yıldır devam eden savaşı bitirecek olan uzlaşmayı daha da güçleştirebilir ve ateşkese duyulan ihtiyacı artırabilir.

Kaynak: Reuters

Haber Ara