Dolar

32,6078

Euro

34,8089

Altın

2.494,00

Bist

9.524,59

Kolombiya'da 52 yıllık savaşı resmen bitti

Kolombiya'da FARC ile hükümet arasındaki 52 yıllık savaşı resmen bitiren tarihi anlaşma imzalandı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-27 08:54:38

Kolombiya'da 52 yıllık savaşı resmen bitti

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden iç savaşı resmen sona erdiren tarihi barış anlaşması imzalandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez, barış anlaşmasını mermiden yapılan bir kalemle imzaladılar. ​Santos, mermiden yapılan kalem kullanma kararının, Kolombiya'nın 'mermilerin ülkesinden, eğitim ve gelecek ülkesine dönüşümünü' simgelemek için alındığını belirtti. ​

'SAVAŞIN BEDELİ BARIŞTAN DAHA BÜYÜK'

Santos BBC'ye yaptığı açıklamada, "Savaşın bedeli her zaman barıştan daha büyük" dedi ve Kolombiya toplumunun 50 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalardan sonra kendini toparlamasının zor olacağını belirtti. ​Cartegena'da yapılan imza törenine 2500 yerli ve yabancı konuk katıldı. İmza törenini izleyenler arasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD Dışişleri Bakanı Jerry Kerry ve Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro da yer aldı.

ABD'DEN 390 MİLYON DOLARLIK MALİ YARDIM TAAHHÜDÜ

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Kerry ülkeye varışında yaptığı açıklamada, "Ülkenizin attığı bu adım dev bir adım" dedi.

Kerry ayrıca, Kolombiya liderinin anlaşma için harcadığı çabayı övdü ve uzlaşmanın uygulanmasına yardım için 390 milyon dolarlık mali yardım taahhüt etti.

Ülkesinin henüz FARC'ı terör örgütleri listesinden çıkartmaya hazır olmadığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, barış anlaşması uygulandığında bu durumu gözden geçirmeye hazır olduklarını belirtti. AB ise anlaşmadan birkaç saat önce FARC'ı kendi terör örgütleri listesinden kaldırdığını duyurmuştu.

KOLOMBİYALILAR SON KARARI REFERANDUMDA VERECEK

Küba'nın başkenti Havana'da Cumhurbaşkanı Santos ve FARC lideri Jimenez ya da Timoçenko olarak da bilinen Rodrigo Londono arasında 4 yıl süren görüşmelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, FARC siyasi bir partiye dönüşecek.

Anlaşmanın yasalaşabilmesi için 2 Ekim'de yapılacak referandumda kabul edilmesi gerekiyor. Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi de yerlerinden edilmişti.

 

Haber Ara